Franczy

Öt izraeli fiatalt vádolnak a Goner féreg készítésével

A Ha'aretz című izraeli napilap értesülései szerint az izraeli bíróság öt fiatalkorú elkövetőt vádol a közelmúltban nagy port kavart Goner féreg létrehozásával, valamint terjesztésével. A haifai kerületi bíróság azzal vádolja az öt fiatalt, hogy szándékosan okoztak kárt izraeli és külföldi cégek és magánszemélyek számítógépes rendszereiben, mégpedig oly módon, hogy létrehozták és terjeszteni kezdték azt a Goner névre keresztelt férget, mely az interneten keresztül terjedve rövid idő alatt világszerte komoly károkat okozott. A bíróság egész pontosan az egyik fiatalt vádolja a Goner féreg elkészítésével, a többi négy fiatalnak pedig a féreg elterjesztésének vádja miatt kell megjelennie a bírósági tárgyalásokon.

Mint ismeretes, a Pentagone, illetve Gone neveken is ismert Goner féreg 2001 decemberében indult világhódító útjára, amikor is elkészültét követően az internet, illetve az elektronikus levelezés segítségével villámgyorsan megfertőzte a világ számítógépes rendszereit, aktivizálódását követően pedig megbénította a megfertőzött számítógépek tűzfal, illetve antivírus védelmeit. A számítógépes biztonsági szakértők a Goner felbukkanását követően szinte azonnal megállapították, hogy az új féreg minden bizonnyal rosszindulatú, programozásban járatlan fiatalkorú számítógépes bűnözők műve.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja először egy olyan vírust készített, mely arra volt hivatott, hogy az internetes beszélgető szobákban tartozó felhasználók számítógépeit fertőzze meg, azonban ez a vírus végül is nem teljesített úgy, ahogy azt készítője várta tőle. Éppen ezért a vádlott egy új, immár a Melissa féreg alapjaira építkező féreg készítésébe kezdett, majd amikor elkészült alkotásával, a Goner nevet adta neki. Mint ismeretes, a Melissa 1999-ben az Egyesült Államokban kezdte megfertőzni a számítógépek tömegeit, ámokfutása következtében pedig becslések szerint több tízmillió dolláros károk keletkeztek.

A Ha'aretz című napilap értesülései szerint miután az elsőrendű vádlott elkészítette a Goner férget, négy társa abban segédkezett, hogy a féreg mihamarabb világszerte elterjedhessen, így például a Gonert több internetes oldalra, mint képernyővédő szoftvert töltötték fel, melyet aztán a mit sem sejtő felhasználók egymás után töltöttek le. A vádirat szerint a Goner féreg később számos szerver számítógépet, köztük a NASA egyes szervereit is lebénította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Devla #4
    Sajnos mindenfele programozoi ismeret nelkul lehet virusokat kesziteni - siman meg lehet szerezni pld a Melissa forraskodjat, sot, vannak viruskeszito programok amikkel 1-2 gombnyomassal sajat virust csinalhatsz. Szep uj vilag...
  • rolika #2
    igen, ezen az alapon a fórumozók fele vírusokat írogatna :)))
    inkább programozásban nagyon is jártas...