JohnnyCage

R350, RV350: Ütős ellenfelet kap az nVidia NV30

A kanadai központú ATI Technologies megpróbálja maximálisan kihasználni az nVidia NV30 késéséből adódó helyzeti előnyét, és az R350, illetve RV350 chipekkel próbálja meg háttérbe szorítani legnagyobb riválisát.

Az nVidia NV30 megjelenési idejével kapcsolatban egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az új GPU csak a jövő év első negyedében jelenik meg. Az ATI ezt kihasználva tovább erősíti vezető pozícióját a grafikus processzorok teljesítménye terén.

Az nVidia NV30 130 nm-es csíkszélességű technológiával fog készülni, az ATI a majdani csúcskategóriás R350-nel, illetve az olcsóbb kártyákba szánt RV350-nel egyelőre azonban marad a kiforrottabb, nagyobb hozamot eredményező 150 nm-es eljárásnál. Bár az újabb, 130 nm-es technológia elméletileg olcsóbb előállítást tesz lehetővé, a tajvani TSMC egyelőre meglehetősen kis hozammal, vagyis nagyszámú selejttel tudja alkalmazni a megoldást, amely ellensúlyozza ezt az előnyt. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) 130 nm-es képességei várhatóan átláthatóbbá válnak, amint az nVidia kiadja az NV30-at.

Ami az ATI közelebbi terveit illeti, a társaság a hamarosan debütáló Radeon 9500 után, ugyanakkor még a karácsony előtt kiadja az RV280-as chipet, amely a költséghatékony Radeon 9000 GPU-ra épül, és az AGP 8X technológia gyors térhódítását hivatott kihasználni.

Az ATI következő generációs R350 és RV350 megoldásainak specifikációi egyelőre nem ismertek. Annyi azonban biztos, hogy a társaság termékskálája a közeljövőben igen lendületesen fog bővülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pöty #27
    Tudok ellenpéldát is mondani, de a lényeg az hogy a tuning mák kérdése, és elég sok gyártónak csúcsminőségűek a termékei fele annyiért is.
  • Pöty #24
    Az ASUS már rég nem emelkedik ki a minőségével csak az áraival. Nagy barom aki még mindig nekik hajtja a zs-t...
  • Pöty #19
    Nem vennék mérget rá hogy a 30-tól felfele nem veszed észre a különbséget. Ez attól is függ mivel játszol mert egy dungeon siege-nél még a 20-25 sem volt zavaró de egy fps-nél hidd el számit. (nem kell 100 természetesen de ha egy stabil 60 van az már megnyugtató. Ha mondjuk 3-an beugranak a képbe meg van 2 robbanás, netán sok a fényforrás akkor beszaggat lazán a 25-30 as átlagú cucc)

    Az FSAA talán nem fontos nagy felbontásban, de hogy az aniso a grafika sava-borsa az tuti! Persze atiéknál nem annyira de nVidia nagyon lebutitja a texturákat alapból. A trilineáris filter vonalai meg egyenesen ocsmányak!
  • Pöty #16
    15=150 13=130
  • Pöty #15
    Na, akkor a szókiforgatóknak:

    Okoska: a memóriavezérlés terén igen is nagyot alkottak a GF3-hoz képest! Amugy ugyanaz tényleg a kettő (nagyjából).

    asdfghjkl: én meg arról olvastam hogy igértek uj eljárást e téren. Erre jók a cikkek hogy minden szart olvassunk aminek a fele kamu. Ez a marketinghazudozás nagyon elharapódzott az utóbbi időben. :((

    hmmmmm: hülye az aki megveszi a 15nano-s kártyát floppytápcsatlakozóval meg pipelineonkénti 1 textúrázó egységgel. Aztán fél év múlva kijön a 13nano-s dupla textúrázó egységgel, magasabb órajellel, DDR-II-vel, optimalizálással meg még talán pumpálnak bele valamit.

    Ha a 25-30 FPS tökéletes akkor nálad valami baj van! Mire esik az vissza extrém esetekben??

    Fikázódjunk tovább! Supergamez hangulat rulez!
  • Pöty #6
    Csak nehogy nagyot nézz mikor megjelenik...! Nem kis technológiai újítássorozatról lesz szó. Kiváncsi leszek az új memóriaspóroló eljárásukra amit igértek (a GF4-ben is nagyot alkottak a 3-hoz képest) Egyébként le a kalappal az Ati előtt, de 0.15 mikronos kártyáival nem vesz le a lábamról, majd ha jön a kiforrott verzió... Biztos hogy nincsenek kész nVidiáék de a TMSC is nagyon tolja technológiai átállást. A CPU-knál is. (állítólag a 0.09 mikront is már most tolják pedig még nem sokat tudni róla). Szóval hajrá mindkettő, jó lenne ha már lenne egy olyan kártya amin nem csak disznek van az FSAA meg Anisotropic filter, hanem teljesiteni is képes vele!
  • reszcsi #4
    ... mondtuk ...
  • reszcsi #3
    Anno ugyanezt mondjuk a 3dFX-re is.
  • Laci73 #1
    Hmmm... Mégiscsak igaznak bizonyult a hír, miszerint az Nvidia az NV30 modellel még nincs teljesen kész.
    Valószínűleg most azon kapkodnak gőzerővel, hogy egy-két bemutató darabot összehozzanak karácsonyig.