Franczy

QBM SDRAM támogatás az új VIA chipsetekben

2001 végén, illetve 2002 elején a Kentron Technologies nevezetű cég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította: a 2002-ben napvilágot látó alaplapok, illetve alaplapi chipkészletek nagy része kompatibilis lesz a cég vadonatúj QBM (Quad Band Memorry) DRAM memóriáival. A legnagyobb tajvani chipsetgyártó, a VIA Technologies képviselői akkoriban ígéretet tettek arra, hogy a P4X333 típusjelzésű Pentium 4-es alaplapi chipkészlet már támogatni fogja az új memóriaszabványt, azonban ma már tudjuk, hogy a gyártó még a P4X400-as chipset esetében sem valósította meg a QBM támogatást. Most bizonyára sokan azt gondolják, hogy a QBM memóriatechnológiát nyugodtan el lehet felejteni, azonban ez koránt sincs így. Történt ugyanis, hogy a VIA Technologies és a Kentron Technologies képviselői a napokban közösen jelentették be, hogy a tajvani chipgyártó 2003 első negyedévében napvilágot látó vadonatúj Pentium 4-es chipkészletei immár teljes bizonyossággal kompatibilisek lesznek az új memóriaszabvánnyal.

A VIA Technologies munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy várhatóan még az idei évben be fog mutatkozni a PC2700-as DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákat támogató VIA P4X600-as alaplapi chipkészlet, majd ezt követően 2003 első negyedévében esedékes a QBM SDRAM memóriákkal kompatibilis P4X800 típusjelzésű Pentium 4-es chipset debütálása. Mindkét új VIA chipkészlet kompatibilis lesz a 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Intel Pentium 4-es processzorokkal, és elképzelhető, hogy a VIA P4X800 már a 667 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es chipeket is támogatni fogja, igaz ezt a gyártó képviselői nem kívánták megerősíteni. A VIA Technologies képviselői utalásokat tettek arra, hogy a cég AMD fronton nem tervezi olyan chipkészlet piacra dobását, mely kompatibilis lenne a QBM SDRAM memóriákkal. A tajvani gyártó ezt azzal indokolja, hogy a jelenlegi és a közeljövőben napvilágot látó Athlon XP processzorok a 266, illetve 333 MHz-es rendszerbusz frekvencia miatt nem alkalmasak arra, hogy kiaknázzák a QBM memóriákban rejlő lehetőségeket, a nyolcadik generációs AMD Hammer processzorok pedig közismerten integrált memóriakontrollerrel fognak rendelkezni.

A memóriagyártó cégek közül többek közt az Elpida, valamint az Infineon rendelkezik komolyabb QBM tervekkel, azonban egyelőre egyikük sem kívánt nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a QBM memóriák mikor jelennek meg nagyobb számban a piacon. Végül pedig örvendetes tény, hogy különböző becslések szerint az újfajta QBM SDRAM memóriák mindössze 10-15 százalékkal lesznek drágábbak a jelenlegi DDR SDRAM memóriáknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #1
    Ez szerintem azért jelent valamit!
    Annak idején ugyan ez volt a DDR memóriával, és akkor sokan gúnyosan mosolyogtak ... aztán az arcukra fagyott.
    Majd meglátjuk. Lesz itt Dupla csatornás DDR, ugyan ez Rambus-szal, DDR-II, meg toronyóra lánccal. Csak ne a felhasználók szívnák meg mindíg. :(