JohnnyCage

QBM, és DDR-II a VIA Technology Forumon

A memória-technológiák várhatóan központi szerepet fognak játszani a VIA harmadik alkalommal megrendezett, VIA Technology Forum konferenciáján.

A VIA kedden immár a harmadik alkalommal nyitotta meg VIA Technology Forum (VTF) elnevezésű technologiai konferenciáját Tajpejben (Tajvan). A különféle platform alkalmazásokon, illetve drótnélküli kommunikációs megoldásokon kívül ezúttal elsősorban a különféle, új memória technológiáké lesz a főszerep.

A DDR-SDRAM technológia, amely a közelmúltban az általánosan elfogadott DRAM szabvánnyá vált, jelenleg a DDR400 típusjelzésű alváltozatnál tart, amely változat elterjedését egyelőre megakadályozza a JEDEC szabvány hiánya. A következő generációs DDR-II 533 technológia ezzel egyidőben lassan elnyeri végleges formáját, és megjelenik a piacon, akárcsak a Quad Band Memory (QBM), amely egyetlen órajel alatt négyszer ír/olvas adatot.

Mint Paul Hsu, a VIA elnök-helyettes elmondta, a kétcsatornás DDR megoldások szintén jó eséllyel pályáznak a széleskörű elterjedésre. A VIA első ilyen megoldása a Pentium 4-alapú P4X600, amelynek mintadarabjait már leszállította a társaság, és a tömegtermelés is hamarosan megkezdődik.

Az amerikai memóriagyártó Micron Technology a VTF konferencián mutatja be első DDR-II 533 DRAM chipjeit, amelyek egy másodperc alatt 533 MByte adatot képesek írni/olvasni. A chipekre épülő memóriamodulok adatátviteli sebessége 4300 MByte/s lesz, amely nagyjából megegyezik a jelenlegi, kétcsatornás DDR266 megoldások sávszélességével.

- Bár a DDR-II széleskörű elterjedésére 2003 második fele, illetve 2004 eleje előtt nem lehet számítani, a hamarosan napvilágot látó chipek lehetővé teszik, hogy partnereink jóval a piaci megjelenés előtt letesztelhessék DDR-II alapú rendszereiket - mondta Terry Lee, a Micron szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)