JohnnyCage

Semmi sem titok a katonai számítógépeken

Egy számítógépes biztonsági cég szerint könnyedén feltörhető az a védelmi rendszer, amely az Egyesült Államok hadseregének, illetve kormányhivatalainak számítógépein védi a titkos dokumentumokat, és információkat.

A társaság, amely feltörte a szóban forgó titkosítási technológiákat, azt állítja, hogy a titkos információkat gyakran Internetre kötött számítógépeken tárolják, amelyeket percek alatt kitalálható jelszavak védenek, már ha egyáltalán védenek, számos esetben ugyanis még jelszó sincs.

"Teljesen ledöbbentünk a védelmi rendszerektől, pontosabban azok hiányától" - mondta Brett O'Keefe, a ForensicTec elnöke.

Az amerikai hadsereg egyik szóvivője megerősítette, hogy egyik, bizalmas információkat nem tároló hálózatukba betörést észleltek, de semmilyen titkos információ nem jutott ki. "Bár minden betörés komoly, ha csak a katonáink személyes adataihoz férnek hozzá a támadók, az nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot" - mondta Ted Dmuchowski, a hadsereg információs osztályának információbiztosítási igazgatója.

A ForensicTec szakértői az amerikai hadsereg Fort Hood-i (Texas) bázisán jutottak be a számítógépes rendszerbe, ahonnan később a NASA, a Közlekedési Minisztérium, illetve az Energiaügyi Minisztérium rendszereibe is bejutottak. A számítógépek feltörése gyerekjáték volt, a felhasználónév, vagy akár maga a "password" (jelszó) szó szinte minden esetben sikerre vezetett, mint jelszó, mondta O'Keefe.

Bár szigorúan titkos dokumentumokra nem bukkantak a szakértők, az elérhető több tízezer számítógépből alig néhányat kellett átkutatni ahhoz, hogy bankkártya információk, személyes adatok, magasrangú katonai vezetők levelezései, rádiókódolási technológiák leírásai, illetve célzórendszerek tervei kerüljenek elő.

Dmuchowski elmondása szerint a hadsereg vezetői a közelmúltban arra utasították egységeiket, hogy titkos információkat csak új rendszereken tároljanak, a vélhetően kevésbé megbízható, régebbi számítógépeket csak egyéb feladatok elvégzésére használják. A vezető szerint tavaly például több tízezren próbáltak bejutni a hadsereg rendszerébe, amelyek közül alig 0,5 százalék probálkozása volt egyáltalán betörésnek nevezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #6
    Hello Mir!
    Ez jó ötlet, le vagy tartóztatva... :)))
  • Laci73 #5
    Hello Sy!
    Igen, használnak ők is bérelt vonalakat, de ne feledd hogy vannak kimondottan a kormányszervek - és ezen belül is a katonaság - által használt kommunikációs rendszerek. Kis hazánkban is nemrég épült ki a TETRA rendszer. A nagyhatalmaknak külön, generációkkal fejlettebb, elsősorban műholdas eszközeik vannak, ahol a magasfokú kódolás (titkosítás) a legfőbb védelem. Persze ezt az ellenség is foghatja, de mire visszafejti a kódot - ha képes rá egyáltalán - már nem aktuális az információ. Persze az egyre nagyobb teljesítményű, dekódernek is kiválóan használható számítógépek komoly kockázatot jelentenek. Pl. - igaz ez nem egészen ide tartozó hír - Kína nemrég bejelentette hogy nagyteljesítményű számítógépekkel felszerelt ún. passzív lokátorokkal (amelyek nem bocsájtanak ki rádiójeleket, csak "lehallgatják" a légteret) képessé válhat a stealth (lopakodó) gépek kellő időben történő észlelésére.
  • mir #3
    bár az sem lehetetlen, hogyha valakinek van türelme, akor belép 1 gépre, és férget kezd el terjeszteni, és minden lemezre rápakolja magát, és hogyha 1 ismeretlen hálózatra jut, ahonnan nincs internetelérés, akkor az abba a gépbe helyezett kislemezekkel meg visszaüen a külső hálózatra a hackernek, aki így kissé lassan, de csak megtalálhatja, amit akar... ezt érdekes lehet megvalósítani.
  • Laci73 #2
    Az igazán fontos információk zárt hálózatokon vannak, melyekhez a modemes hozzáférés lehetetlen. Amúgy egy sikeres hírszerző talál magának más utat is, nem kell mindig a hackereket elővenni. A legnagyobb veszélyforrást az árulók jelentik, akik többnyire pénzért - de néha meggyőződésből - szolgáltatnak ki szigorúan titkos adatokat.
  • gz8 #1
    Ez is jól mutatja, mennyire hisznek sebezhetetlenségünkben... Egy szép napon majd nagyot néznek, ha valaki szépen behekkeli magát a rendszerbe :-D