Franczy

Operációs rendszer nélküli Dell PC-k

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Dell Computer veszi a bátorságot, és egyes számítógépei esetében opcionálisan választhatóvá teszi a Microsoft "mindenható" operációs rendszerét, a Windowst. A gyártó munkatársai elmondták, hogy várhatóan szeptemberben debütálnak majd azon n-Series típusjelzésű, elsősorban vállalati felhasználásra szánt asztali számítógépek és munkaállomások, melyekre gyárilag sem Windows-t, sem egyéb más operációs rendszert nem fognak telepíteni, vagyis a felhasználók számára ezen új számítógépek esetében megadatik a lehetőség, hogy számukra tetsző operációs rendszert válasszanak.

Szakértők szerint a Dell Computer a jövő hónapban azért kezdi meg az új n-Series számítógépek forgalmazását, mert a gyártó felismerte, hogy az utóbbi időkben egyre nagyobb felhasználói igény mutatkozik olyan számítógépes rendszerek iránt, melyekre gyárilag nem telepítenek fel egyetlen operációs rendszert sem. A szakértők egyébként felhívják a figyelmet arra, hogy az n-Series piacra dobásával a Dell Computer elég sajátosan értelmezi a Microsoft legújabb, idén augusztus 1-én éltebe lépett licencszerződéseit, ugyanis ezen szerződések kimondják, hogy a személyi számítógépek gyártásával foglalkozó cégek minden egyes forgalomba hozott PC-re operációs rendszert kell, hogy telepítsenek. A Microsoft ezen feltételt azért szabta a PC gyártók számára, mert úgy véli, hogy ily módon gátat lehet vetni a szoftverkalózkodásnak, valamint jobban figyelemmel lehet követni az operációs rendszerek eladási mutatóit.

A Dell Computer munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy a szeptemberben bemutatkozó n-Series típusjelzésű vadonatúj Dell számítógépek kartondobozában magán a PC-ken kívül egy ingyenes operációs rendszer, a FreeDOS telepítőkészlete is megtalálható lesz. A cég munkatársai hangsúlyozták, hogy a Dell Computer gyárilag még ezen operációs rendszert sem telepíti fel a számítógépekre, vagyis a felhasználók ily módon teljesen szabad kezet kapnak a tekintetben, hogy a lényegében teljesen szűz PC-jükre milyen operációs rendszereket telepítenek. A Dell Computer Optiplex és Precision termékcsaládjába tartozó n-Series típusú asztali számítógépekre és munkaállomásokra a gyártó egyébként már szeptember 1-től felvesz rendeléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #11
    OEM Licensz szerződésekre vonatkozik, ugyanis az OEM gyártóknál sokat számít az a 10$ amivel drágábban vagy olcsóbban kapják a Win licenszeket...

    Szerencsétlenek már így is jó ha elérik az 1-2%-os profitot ha még erre az MS is ráverne akkor komoly veszélybe kerülnének

    Tehát nem törvény, csak üzlet.
  • Yfel #5
    Az MS nagyon is tisztában van az ilyesmivel, de a Szent Profit érdekében folytatott keresztes hadjárata (remélem külön kell írni) során az ilyen eseteket semmibe veszi, mert az összes más felhasználó rohadt tolvajésegyébkéntis :)
  • Yfel #4
    Joghallgatónak ment ki? :)))
  • gz8 #1
    Érdekes, én is előtelepített oprendszer nélküli gépet vettem, de nem Dell volt :-D

    Nem szeretem az előre felpakolt cuccokat. Sok sz*rt tesznek fel, amire semmi szükség, majd én eldöntöm, mi az, ami kell, és mi az, amit nem teszek fel.

    Az átlag felhasználó számára persze oly mindegy, az a lényeg, hogy menjen, oszt' jóvan .)