Franczy

Intel: előre a 0,09 mikronos úton

Az Intel munkatársai a napokban arról számoltak be, hogy a chipgyártó a közeljövőben oly módon kívánja növelni mikroprocesszorai teljesítményét, hogy az azok alapját képező szilíciumot úgymond kifeszíti, széthúzza. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű cég képviselői elmondták, hogy a speciális technológia lényege, hogy a szilíciumatomok a normálisnál jóval távolabb helyezkednek el egymástól, ami a 0,09 mikronos gyártási technológiák alkalmazásával párhuzamosan minden eddiginél magasabb frekvenciájú és egyben nagyobb teljesítményű processzorokat fog eredményezni.

Mark Bohr, az Intel architektúrális fejlesztésekkel foglalkozó részlegének az igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy lényegében a 90 nanométeres csíkszélességgel rendelkező mikroprocesszorok lesznek az Intelnél a nanotechnológiai éra első termékei, melyek vadonatúj szigetelési technológiákat, minden eddiginél parányibb belső alkatrészeket és számos más fejlett megoldást vonultatnak majd fel. Bohr utalt arra, hogy az Intel első 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével előállított processzora a Prescott maggal rendelkező újgenerációs Pentium 4-es chip lesz, mely a chipgyártó ígéretei szerint valamikor a 2003-as esztendő második felében fog bemutatkozni.

"A mikroprocesszorok alapanyagát képező szilícium úgymond kifeszítésével az elektronok minden korábbinál gyorsabb mozgásra bírhatók, vagyis ezen új technológia alkalmazásával minden eddiginél nagyobb teljesítményű processzorok lesznek legyárthatók. Az alapötlet egyébként nem számít újdonságnak. Nagy méretű tranzisztorok esetében már számos esetben sikerült megvalósítani, azonban mindeddig kétséges volt, hogy a nagy teljesítményű processzorokban használatos, rendkívül apró tranzisztorok esetében is működik-e a dolog" - nyilatkozta a mostani bejelentés kapcsán Bohr.

Bohr utalt arra, hogy a 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező újgenerációs mikroprocesszorok egyrészt jelentősen gyorsabbak lesznek elődeiknél, másrészt pedig jóval több tranzisztort fognak tartalmazni. Az Intel egyébként nemrégiben mutatott be egy olyan 0,09 mikronos csíkszélességű SRAM chip prototípust, mely 100 négyzetmilliméteren több mint 330 millió darab tranzisztort tartalmaz. Bohr véleménye szerint egy 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleten a közeljövőben mintegy 120 milliárd darab tranzisztor fog elférni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #28
    ok. akkor minden inteles örüljön az intelének, és minden AMDs a sajátAMDjének. de ha valakit érdekel:
    MIPS R12K RULEZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! most épp 1 ilyennel szerelt gép előtt ülök, és meglehetősen impozáns teljesítményt nyújt, nem csak 3Dben.
    na jó, lehet, hogy a PulsarII miatt olyan szép a hangja, de 1 ilyen kell nekem akkor is otthonra is...
  • gz8 #27
    :-DDD
    Ez már csak az örök párharc, de én már letettem a voksomat az Intel mellett ;-)
  • Power #23
    Nem feltétlenül ott cserélik mindig, ahol legutóbb :-)
    Az intelnek sok gyára van, szerintem a 0,18-asokat cserélik majd elöször 0,09-re.
    A SOI-t elvileg nem, mert büszke, de valami hasonlót ő is fog alkalmazni, de azt nem SOI-nak fogja hívni :-)
  • HealerGOD #21
    Ha folyamatosan cserélik a gyártósorokat, akkor mikor gyártanak?
    Most akkor mégis csak alkalmazni fogják a SOI-t?
  • Power #20
    "Nem azért, de egy átlagos programozó még a 32 bitet sem képes kihasználni."

    Mindenki magából indul ki. Nem is nevezném programozónak, aki a "32 bit előnyeit" nem volna képes kihasználni.
    Jössz itt osztani az észt, aztán...de inkább nem személyeskedem.
  • Veriel #19
    Nem azért, de egy átlagos programozó még a 32 bitet sem képes kihasználni.

    Aztán jön az, hogy mitől lesznek a programok 64 bitesek? Jó esetben (okosan megírt C,C++ program) "csak" újra kell fordítani, valószínűleg új, optimalizált fordítóval. Ezt ugye win alatt el is felejthetjük, csak az új progik lesznek 64 bitesek.

    Sokat majd át is kell írni, vagy nem ír semmit az egész. Sok küdban bizony default 4 byte az integer.

    Ez még 1-2 év.
  • Troll #18
    Ugymond Franczy :-)
  • Lammer #8
    Ne veszekedjetek!
    AMIGA rulez!!!
    :)
  • Laci73 #7
    Hello Gumikacsa!
    Szeretném ha kicsit bővebben kifejtenéd a véleményed. Vagy talán nálatok szokás úgy társalogni ahogy Trendroid? Amúgy a tulajdonneveket nagy betűvel írjuk, ha már a hozzáértést piszkáljuk...:)))
  • Laci73 #3
    A 0,09 mikronos Prescott mag induló órajele 2003 második felében 3,2 GHz lesz, de készítenek majd egy lassabb változatot is 3,06 GHz-es órajellel (valószínűleg 3,06A jelöléssel). (forrás: szamitogep.hu)
    A jelenlegi 0.13 csíkszélességgel kb. 5 Ghz-ig húzzák az órajelet, bár lehet hogy 2003 második felétől már csak a 0,09-es Prescottal lépkednek tovább a 4Ghz fölé. Megint ugrálást érzek az Intelnél: az Itanium2 marad 0,15-ön vagy 0,13-on?
    Valószínűleg a Hammer-nek kívánnak odacsapni ezzel a húzással. Érdekes lesz a gyors, de tisztán 32 bites processzorok és a 32/64 bites Hammer párharca.
    Trendroid: az Intel kihasználja a gyártás-technológiai előnyét, ennyi. Az Intel nagyágyúja pedig az Itanium2, nem a P4. A Te stílusod pedig valahol a ZX-Spectrum magasságán ragadt.