Franczy

Kis fogyasztású flashmemória az AMD-től

Az Advanced Micro Devices (AMD) képviselői szerdán bejelentették, hogy a cég újgenerációs, minden eddiginél alacsonyabb teljesítményfelvételű flashmemóriákat dobott piacra, mely memóriákat a gyártó elsősorban a mobiltelefonok és kéziszámítógépek piacára szán.

A most bejelentett újfajta flashmemóriák működéséhez mindössze 1,8 V-os feszültség szükségeltetik, melynek köszönhetően ezen memóriák jelentősen kevesebbet fogyasztanak az AMD által az eddigiekben forgalmazott hagyományos, azaz 3 V-os feszültséggel működő flashmemóriáinál. Az AMD kínálatában egyébként nem számítanak újdonságnak az 1,8 V-os feszültséget igénylő flashmemóriák, hiszen ilyen memóriák már korábban is szerepeltek a chipgyártó kínálatában, azonban a most bejelentett újgenerációs flashmemóriák minden korábbinál kevesebbet fogyasztanak. Az AMD nem kevesebbet állít, mint hogy az Am29BDS640G típusjelzésű vadonatúj flashmemória chipek a konkurens termékeknél mintegy 95 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, ami pestiesen szólva nem semmi. Az AMD munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az újfajta flashmemória chipek a kezdetekben kizárólag 64 Mbit-es változatban lesznek kaphatók. Az Am29BDS640G chipek ára egyébként tízezres tételben 10,75 dollár.

Mint ismeretes, a flashmemóriák elsősorban a mobiltelefonok, a kéziszámítógépek, valamint a hordozható digitális audiolejátszók esetében közkedvelt adattároló megoldások, melyek akkor is megtartják a bennük tárolt adatokat, amikor nincsenek áram alatt. Szakértők szerint az újgenerációs flashmemóriák esetében minden eddiginél fontosabb tényező a fogyasztás, melyet a gyártók értelemszerűen folyamatosan minimalizálni szeretnének. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a 2,5G, illetve a 3G mobiltelefonokba szerelt nagy teljesítményű mikroprocesszorok elődeiknél általában jelentősen többet fogyasztanak, éppen ezért a gyártóknak a mobiltelefonok egyéb alkatrészei, így például a flashmemóriák fogyasztását kell csökkenteniük annak érdekében, hogy az egy feltöltéssel elérhető rendelkezésre állás legalább a jelenlegivel egy szinten legyen tartható. Ezenkívül ugyancsak fontos elvárás az újgenerációs flashmemóriákkal szemben a minél nagyobb tárolókapacitás, valamint a kis méret.

Az AMD esetében egyébként az idei évben egy érdekes jelenséget lehetett tapasztalni. Míg a chipgyártó az első negyedévben rekord mennyiségű PC processzort adott el, addig ugyanezen időszakban a cég flashmemória eladásai jelentős mértékben visszaestek. A legutóbbi negyedévben azonban fordult a kocka, ugyanis ezen időszakban az AMD processzor csak nagyon kevés processzort tudott eladni, viszont a flashmemóriákkal kapcsolatos eladási mutatói nem kis mértékben javultak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #2
    Az isten sem menti meg őket a piacszerzéstől, mi? Majd elkefélik valahol. Például a gyártási volumennel. Volt már rá példa...
  • Tomcat.no1 #1
    Nos még az idén szabadalmaztatott az AMD egy olyan új eljárást amivel ugyanannyi alkatrész felhasználásával 2x annyi adatot tud tárolni egy hagyományos flashmemóba és most meg ez a minimális fogasztás..... :)