JohnnyCage

Kivételezik egyes partnereivel az nVidia?

A grafikus chipek piacvezető gyártója egyes hírforrások meg nem erősített jelentése szerint rétegekre tervezi bontani partnereit, amely komoly hátrányba hozhatja a kisebb cégeket.

Az nVidia-nak, mint piacvezető cégnek számtalan videókártya gyártó partnere van. A lista folyamatosan változik, ahogy újabb cégek jönnek, más társaságok pedig kilépnek. Ez tulajdonképpen természetes is, a társaság a közelmúltban azonban kilátásba helyezett egy olyan lépést, amely könnyen a kisebb partnercégek elbukását jelentheti.

Az nVidia Corp. egyes hírforrások szerint egészen pontosan azt tervezi, hogy fontossági sorrendet állít fel partnercégei között, és a sorrendnek megfelelően szabja meg árait az egyes társaságok felé. Mindez azt jelentené, hogy a négy vezető (nVidia-alapú) videókártya gyártó, név szerint az MSI, az ASUStek, a Gainward, és a Leadtek olcsóbban kapnák a grafikus processzorokat, mint a kisebb megrendelők. Az nVidia egyébként nyereségét kívánja maximalizálni a módszerrel, amely más IT cégek számára sem ismeretlen.

A terv szerint az nVidia három kategóriába sorolja partnercégeit: platina, arany, és ezüst. A legolcsóbban a legnagyobb megrendelők, a platina fokozatú partnerek kapnák a grafikus chipeket, a legrosszabb helyzetbe pedig a kis cégek kerülnek, mivel kevésbé ismert márkanevük mellett még drágábban szerzett chipekből is kell felépíteniük kártyáikat.

Mivel a nagy videókártya gyártók viszonylag olcsóbban fogják megkapni a grafikus processzorokat, a társaságok kedvezőbb áron, illetve nagyobb nyereséggel adhatnak túl megoldásaikon. Mivel a vezető gyártók árai alacsonyabbak lesznek, az OEM számítógépgyártók is az ő termékeiket fogják preferálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ligend #4
    Olcsobbak lesznek (lehetnek) a markas kartyak, de nem a kisebb gyartok termekeinel, hanem a jelenlegi araiknal. Oszinten szolva ez nem is lenne rossz, legalabb tobben engedhetnek meg maguknak a jo/jobb minosegu termekeket, es kevesebb szivas lenne az olcso kartyak rosszabb kepminosegevel, vagy pl. a visszavett orajelo gagyi RAM-okbol fakado kisebb teljesitmennyel. Termeszetesen ellenpeldak is vannak, elofordulnak meglepoen jol sikerult markatlan kartyak.

    Mindenesetre a nagykeres peldaval egyetertek, bar valoszinuleg a kisebb gyartok sem parszaz darabot vesznek a chip-ekbol. :-)
  • narumon #2
    Geciség, nem geciség ez jelenleg is igy működik a világon mindenhol. Ha bemész egy nagykerbe más áron kapod ha 2-t veszel és más áron ha 200-at....