JohnnyCage

A Samsung bemutatta 1 GHz-es DDR-II SDRAM chipjét

A Dél-Koreai elektronikai óriás, amely mellesleg a világ vezető DRAM gyártója, a napokban bemutatta 128 Mbites, 1 GHz-es DDR-II memóriachipjeit. A társaság az új chipeket elsősorban a csúcskategóriás videókártyákba ajánlja.

A Samsung Electronics a jelek szerint komolyan meg kívánja nehezíteni riválisai helyzetét. A társaság a közelmúltban bejelentette 1 GHz-es órajelen is megbízhatóan működő DDR-II SDRAM chipjeinek első működő prototípusát, amelyet követően a társaság a napokban be is mutatta a chipek első mintapéldányait.

Az első prototípus bejelentése után a riválisok elcsitították a kedélyeket azzal, hogy a társaság még jóideig nem fogja tudni piacra dobni a megoldást. A jelek azonban arra utalnak, hogy a chipek szeptemberi piaci megjelenése előtt szabad út áll.

Az 1 GHz órajelen működő, DDR-II szabványú Samsung memóriachip másodpercenként mintegy 32 Gigabit adat továbbítására képes, közölte a gyártó. A grafikus kártyákba, illetve hálózati rendszerekbe szánt megoldás chipen belüli lezárást (on-die-termination) alkalmaz, és 1,8 volt feszültségről működik. Maga a chip egy speciális, úgynevezett Fine-Pitch Ball Grid Array (FBGA) tokozást kapott.

Ami az egészben a legmeglepőbb, hogy a Samsung még szeptemberben megkezdi a chip tömegtermelését.

A Dél-Koreai társaság saját bevallása szerint a grafikus kártyákba szánt DRAM memóriák piacának 40 százalékát tudhatja magáénak. A 128 Mbites, 1 GHz-es DDR-II chipek szeptemberi kiadásával azonban ez az arány az év végéig az 55 százalékot is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #1
    Az új NVidia kártyákon már valószínűleg rajta is lesz - a kiadás dátuma legalábbis nagyon közel van egymáshoz.