Franczy

Várhatóan elözönlik a piacot a combo meghajtók

Szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy a CD-RW meghajtók, illetve DVD-ROM drive-ok előnyeit egy eszközben felvonultató úgynevezett combo meghajtók az idei év második felében, de főképp a jövő év folyamán minden korábbinál nagyobb számban árasztják majd el a piacot. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az elsősorban olcsó termékeikről ismert tajvani gyártók gőzerővel ráálltak a combo meghajtók fejlesztésére és gyártására, ily módon pedig a jövőben azok is megengedhetik majd maguknak az egyre olcsóbbá váló combo eszközök megvásárlását, akik az eddigiekben anyagi okokból mindezt nem tehették meg.

Konkrét példákat tekintve, a nagyobb tajvani cégek közül a Lite-On IT, a Behavior Tech Computer (BTC), a Benq, az AOpen, valamint az Ultima Electronics is nemrégiben kezdte meg vadonatúj combo meghajtóinak forgalmazását, illetve tervbe vette további újdonságok piacra dobását. Az ilyen jellegű, úgynevezett "all in one" eszközök legerősebb piaca egyébként Dél-Koreában, illetve Japánban található, mely országokban a combo meghajtók piacán a világ más régióiban található országokhoz hasonlóan egyre komolyabb konkurenciaharc van kialakulóban.

A CD íróként és DVD olvasóként is működni képes, Ricoh, Toshiba, Samsung, illetve LG Electronics gyártmányú combo drive-ok ára a legfrissebb adatok szerint 80-90 dollár között mozog, azonban a tajvani gyártók combo piacra történő bezúdulását követően ezen, úgymond márkás eszközök ára is várhatóan jóval 80 dollár alá fog csökkeni. Szakértők szerint ez még csak a kezdet, ugyanis az előrejelzések azt mutatják, hogy a combo meghajtók piacán tapasztalható árcsökkenés az elkövetkező hónapokban folyamatosan gyorsulni fog, még pedig egészen addig, míg az egyes, Tajvanon gyártott combo eszközök ára a jövő év második felében 45 dollár alá csökken majd.

A Market Intelligence Center (MIC) legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy míg idén várhatóan mintegy 320 ezer darab tajvani combo meghajtó kerül forgalomba, addig jövőre, tehát 2003-ban már legalább 720 ezer ilyen eszközt adnak majd el világszerte, vagyis ez esetben több mint kétszeres forgalomnövekedésről van szó. Az előrejelzések egyébként azt mutatják, hogy a combo drive-ok jelenlegi, mintegy 6,9 százalékos piaci részesedése a jövő év folyamán 11,6 százalékra fog növekedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bolic #4
    Most már olcsó a magyar piacon? 8)))
  • iXBT #1
    Vegre:)