Franczy

Jönnek az új UltraSparc processzorok

A Sun Microsystems jelenleg forgalomban lévő szerver számítógépeiben helyet kapó processzorokat két generációval később követő UltraSparc V processzorok kezdőfrekvenciája várhatóan 1,8 GHz körül alakul majd, és ez a frekvencia később egészen 3 GHz-ig fog növekedni. Minderről, valamint a cég közeljövőbeli terveiről David Yen, a Sun Microsystems Processor Products Group vezérigazgatója beszélt, aki most vélhetően azért kapott engedélyt ezen információk nyilvánosságra hozatalára, mert a Sun Microsystems többek közt ily módon is el szeretné terelni a szakma figyelmét az Intel várhatóan napokon-heteken belül debütáló második generációs 64 bites processzoráról, az Itanium 2-ről.


A David Yen által közölt Sun Microsystems roadmap, azaz ütemterv szerint hamarosan forgalomba fog kerülni az 1,05 GHz-es működési frekvenciával rendelkező UltraSparc III processzor. Yen elmondta, hogy az UltraSparc III processzorok esetében várhatóan 1,2 GHz jelenti majd a legmagasabb működési frekvenciát, és ezen a frekvenciaszinten lép majd színre az utód, vagyis az UltraSparc IV processzor, mely chip frekvenciája szépen lassan egészen 2 GHz-ig kúszik majd fel. Az UltraSparc IV utód UltraSparc V processzor kezdőfrekvenciája várhatóan 1,8 GHz körül alakul majd, mely frekvencia idővel eléri majd a 3 GHz-et is. A Sun Microsystems munkatársa egyébként az említett új processzorok kapcsán egyetlen esetben sem jelölt meg konkrét megjelenési dátumot.

A Sun Microsytems jelenlegi UltraSparc III processzorai sokkal lassabban kerültek forgalomba, mint ahogy azt a cég vezetői korábban remélték, ami magával vonja azt, hogy a cég közeljövőben debütáló UltraSparc IV, illetve UltraSparc V processzorainak megjelenése is némileg csúszni fog. Ezzel együtt a Sun Microsystems a Unix szerver számítógépek piacán továbbra is tartja vezető pozícióját, sőt a cég profitja folyamatosan növekszik, melyben egyébként többek közt fontos szerepet játszik, hogy a korábbi UltraSparc II processzoros szerverek nyugdíjaztatásával a cég egyre hatékonyabban képes működni. Érdekes adat, hogy a Sun Microsystems-nél jelen pillanatban több mint 1400 mérnök foglalkozik a különböző Sparc processzorok fejlesztési munkálataival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #17
    Én is reménykedem hasonlókban :)
  • Supergamer_real #16
    Raadasul ellenben az ilyen P4 vs Athlon baromsaggal (mert vitanak nem neveznem altalaban eleg keves erv hangzik el, vagy ua.-t ismetlik) ebbol az eszmecserebol esetleg mas is tanul valamit - kicsit melyebben, minthogy a proci=szorzo,csikszelesseg,X millio transistor etc.
  • Rive #15
    "Srácok úgy írtok, mintha ezt a sok "problémát" nektek kéne megoldani majd..."

    Nézd, sok fórumbeli emberke képes arra, hogy oldalakon keresztül ilyesmiket írjon:

    "-A p4 jobb mint az XP! - De nem! -De igen! -De nem!!! -De igen!!! -De nem!!!!!!!!!
    -De igen!!!!!!!! -###&@!!!! -@%%%+#!!!"

    , akkor nekünk is meglehet a magunk szórakozása, nem ? ;)
  • Supergamer_real #14
    "Srácok úgy írtok, mintha ezt a sok "problémát" nektek kéne megoldani majd..."

    Ez reszben igaz.Ha jol tudom Rive hardverfejlesztessel is foglalkozik, engem is erint valamelyest a "problema".

    Visszaterve, amirea a cikk nem ter ki.Ezekben a generaciokban IV, V. mutatkozik be a SUN sajat ketutas simultan tobbfonalat multi threading eljarasa.Ez eleg lenyeges mert nem csak - a CISCeknel kozponti temava - valt orajel emelesrol van szo.
  • Rive #12
    Bezony, bezony... Elég tekintélyes áramot bele kell préselni egy vezetékbe, hogy 133MHz fölött még felismerhető négyszögjelet lehessen rajta átvinni...
  • Supergamer_real #11
    noveli=novelni
  • Supergamer_real #10
    Arrol nem is beszelve, hogy azt a 133MHZ FSB-t sem lehet a vegletekig noveli... lesznek it meg egyeb problemak athallas, hoelvezetes etc.
  • Rive #9
    A cache-val, regiszterek számával lehet egy darabig trükközni, ezt tudjuk :)

    AMi viszont gáz: a jelenlegi elvek nagyon hamar ki fognak fulladni, mégpedig az alapelemek közötti távolság miatt. Belegondoltál már, hogy a 133MHz-s rendszerbusz mekkora hullámhosszal üzemel, és egy-két centiméteres eltérés a vezetékezésben hány százalék csúszást eredményez a jelek vételénél?
  • Gabest #8
    "gamerkodni" egy sünnel :D Nem minden a lóerő, ha nem elég áramvonalas, nem indul a forma1-ben.
  • Supergamer_real #7
    A GHZ mizeriat egy ideig (a szilicium fizikai korlatjanak elereseig biztosan) lehet nyugodtan novelni mint tudjuk - mindig lesznek kissebb akardalyok de a szilicium fizikai hataranal (talan 30GHZ ha jol emlexem) vagy atternek mas felvezetokre ....> dragabb vagy optikai processorok(?) vagy (?)... Ennek ellenere a Multy threading procik megjelenesevel (szimultan tobbfonalasrol beszelek mert mas kategoriajuak mar leteznek, a szimultan tobbfonalast elegge uj) mindenkeppen novekedni fog a cachemeret az ezt tamogato procikban.Az iNTEL a felmerulo problemakat a regisztermeret megduplazasalval oldotta meg (nem sokat benazott vele:)), de igy is romlas mutathato ki a cache-eknel.De ez a problema nem ugyanugy erinti az L1et es az L2-t.