HNR

Heti Pc Piac - Alaplapok

Alaplapok

A processzorkínálat által erősen befolyásolt piacról kiszorulni látszanak a Socket370-es alaplapok, valamint a Socket423-asok (régi P4). Ez utóbbiból már csak elvétve látni 1-1 darabot a boltok polcain. Intel fronton jelenleg egyeduralkodók a socket 478-as alaplapok és ha hinni lehet a pletykáknak, akkor rövid időn belül ezek közül is csak a DDR SDRAM-ot befogadni képesek maradnak versenyben. Ennek oka pedig egyrészről az, hogy a jóval szerényebb teljesítményt nyújtó hagyományos SDRAM modulok árazása nem számottevően kedvezőbb, mint a jövő memóriájának tartott, és egyre gyorsuló DDR moduloké; mésrészről pedig az Intel úgy tűnik, hogy felhagy a RAMBUS-t eddig támogató politikájával és teljes mellszélességgel a DDR fejlesztéseket látszik ösztönözni.

Szólnunk kell egy másik tendenciáról is. A közelmúltban újabb és újabb grafikus vezérlőt is tartalmazó chip készletek jelentek meg. A siker azonban elmaradni látszik, ugyanis a videókártyák piacán dúló szédületes verseny miatt, már a megjelenésük pillanatában is csak szerénynek nevezhető teljesítményre képes integrált megoldások nem képesek e kritérium alapján versenyre kelni az "igazi" videókártyákkal.

A rövid bevezetés után, lássuk, hogy alakultak a legkedvezőbb nettó kiskereskedelmi árak ezen a héten:


Mint látható már csak 5 féle alaplap kapható. Processzor pedig talán még kevesebb...


Az új zászlóshajók megjelenésével a két hónappal ezelőtt még csúcsmodelleknek számító lapok árai jelentősen mérséklődtek. A kínálat hatalmas.


Egyre szűkülő választék jellemzi a kihalásra ítélt Sokcet370-es piacot. A folyamat azonban közelsem annyira gyors, mint a Socket423 esetében. Ennek oka pedig az, hogy a "régi" P3 alapokra fejlesztett Celeronok jó ár/teljesítmény aránya sokakat vásárlásra csábít. A Celeronok gyártása pedig egyelőre folytatódik, a tuningosok nagy örömére.


Soha nem látott árubőség és drasztikusan csökkenő árak jellemzik a SocketA piacot. Itthon is feljövőben az MSI és egyre kevesebb helyen, már csak elvétve kapható a Gigabyte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)