JohnnyCage

Újabb DoS támadások népszerű weboldalak ellen

A News Corp.-féle FoxNews.com weboldalt pénteken ideiglenesen megbénította egy Denial of Service (DoS) típusú támadás, és feltehetően más, népszerű weboldalak elérhetetlenségét is hasonló támadások okozták a napokban.

A FoxNews.com weboldal péntek dél körül szokatlan formában várta a látogatókat. Bár az oldal legfrissebb hírekre mutató linkjei működtek, a lap grafikái és hirdetései hiányoztak. Mindemellett kisebb-nagyobb megszakításokkal a lap főoldala is elérhetetlen volt.

A Fox News képviselője nem sokkal később megerősítette, hogy a weboldal DoS (Denial of Service - Szolgáltatás Lebénítás) támadás áldozata lett, arról azonban nem kívánt nyilatkozni, végülis mennyi időre vált elérhetetlenné a lap, illetve a szakemberek mit tettek a támadás elhárításáért. Mint a képviselő megjegyezte, a weboldal szakemberei helyi idő szerint csütörtök délben észlelték a támadás első jeleit.

A Denial of Service (DoS) típusú támadások során a támadók a weboldal lebénítására törekednek. A támadás leggyakoribb formája során meghamisított, véletlenszerűen generált feladói címet tartalmazó adatkérelmekkel bombázzák a kiszemelt célpontot, amely képtelen megbirkózni az ismeretlen helyről érkező, értelmetlen információtömeggel, és jelentősen lelassul, elérhetetlenné válik. Sok esetben a támadás nem egy, hanem számos különböző számítógépről, illetve hálózatról érkezik (DDoS - Distributed Denial of Service). Ezen rendszerek tulajdonosai általában nem maguk a támadók, sőt nem is tudnak a rajtuk keresztül véghezvitt támadásokról.

Csütörtökön két másik, igen népszerű weboldal, az ABCNews.com, és az ESPN.com működésében is hasonló kiesések, rendellenességek jelentkeztek. Kim Kerschner, a Disney szóvivőnője nem kívánta közölni a péntekig tartó problémák okát, de egyes hírforrások szerint a www.ABCNews.com és www.ESPN.com oldalakat is DoS támadás bénította le.

A média weboldalak általában a DoS támadások "kedvelt" célpontjai. 2000 februárjában a Yahoo.com, a CNN.com, illetve az Amazon.com oldalak váltak egy széleskörű DDoS támadás áldozataivá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!