Franczy

A Dell dobta az IBM-et, és inkább az Intelt választotta

A Dell Computer bejelentette, hogy felbontja az IBM-mel kötött azon szerződését, mely a Dell Computer számára az eddigiekben lehetővé tette az IBM-féle chipset technológiák szerver számítógépekben történő felhasználását. A Dell Computer képviselői ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy a Dell Computer a jövőben a világ legnagyobb chipgyártó cégével, az Intellel együttműködve kíván kifejleszteni olyan alaplapi chipkészleteket, melyeket később saját nagy teljesítményű szervereiben felhasználhat.

A Dell Computer immár hosszabb ideje próbálkozik a nagyteljesítményű, Intel processzorokkal szerelt Unix szerver számítógépek piacára való igazán komoly betöréssel, mely piaci szegmens szakértők szerint azért bír rendkívüli fontossággal a Dell Computer számára, mert egyrészt nagy nyereséggel, másrészt pedig nagy presztízsű vásárlókkal kecsegtet. Ezen piacról egyébként sok mindent elárul, hogy az IDC piackutató cég legfrissebb adatai szerint az Intel processzoros Unix szerverek piacán az idei év első negyedévében több mint 4,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le a különböző cégek.

Russel Holt, a Dell Computer vállalati számítógépes rendszerek fejlesztésével foglalkozó részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban a napokban azt nyilatkozta, hogy a Dell Computer tényleg mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy az Intel processzoros szerver számítógépek piacának egyik meghatározó cége legyen, azonban az IBM-féle Summit chipset technológiák alkalmazása immár nem fér bele a Dell Computer jövőbeli terveibe. Holt elmondta, hogy az IBM a közelmúltban nem igazán tudta tartani magát a Summit technológiák fejlesztési határidejeihez, éppen ezért a Dell Computer úgy határozott, hogy szakít eddigi partnerével, és új együttműködési szerződést köt az Intellel. Holt szerint egyébként az üggyel kapcsolatban mind az IBM-nek, mind a Dell Computernek érdemes levonnia a megfelelő következtetéseket.

Szakértők szerint a Big Blue-nak is becézett IBM számára mindenképpen komoly presztízsveszteséget jelent, hogy a Dell Computer felbontotta a két cég között a közelmúltban létrejött szerződést, ezenkívül pedig ez az egész ügy anyagilag sem éppen kedvező az IBM számára. Az IBM nem tudta tartani magát a határidőkhöz, ráadásul elég drága is volt számunkra, ezért szerződésbontásra került sor - nyilatkozta Holt, majd hozzátette, hogy a Dell Computer és az Intel kapcsolata reményei szerint igazán virágzó lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!