Franczy

FIC és VIA újdonságok a Computexen

Az e héten kezdődött tajvani Computex 2002 számítástechnikai szakkiállításon rengeteg vadonatúj alaplappal találkozhatnak a látogatók, így többek közt az FIC (First International Computer) és az alaplappiacon újoncnak számító VIA Technologies újdonságai is megtekinthetők az évről évre egyre rangosabb rendezvényen.

Mint ismeretes, a kiváló minőségű grafikus megoldásairól híres ATI Technologies idén márciusban, a hannoveri CeBit kiállításon jelentette be vadonatúj integrált chipseteit, azonban az azóta eltelt hetekben-hónapokban nem sokat lehetett hallani ezen új chipkészletekről, pláne nem az ezen új chipkészletekre épülő alaplapokról. A hallgatás most végre meg fog törni, ugyanis az FIC a Computex 2002 kiállításon a világon elsőként mutatja be azon alaplapját, melyen az ATI Technologies-féle RADEON IGP320-as integrált grafikus megoldás jut főszerephez. Különböző források szerint az FIC példáját később olyan nagy és neves gyártók is követni fogják, mint például az ASUS, az MSI, a Gigabyte technology, a Lite-On Technology, a Wistron, a CP Technology és a Sapphire Technology. Ezen források azt is tudni vélik, hogy az integrált ATI chipsetes alaplapok júniusban először AMD fronton, majd némileg később Intel fronton is meg fognak jelenni.

Az FIC világelső RADEON IGP320-as megoldással szerelt alaplapja a keresztségben az FIC AT31 nevet kapta, melynek déli hídja (South Bridge) a kezdetekben állítólag a VIA Technologies gyártósorairól fog lekerülni, később azonban elképzelhető, hogy a déli híd is ATI Technologies gyártmányú lesz. Egyelőre kérdéses, hogy az ATI ezen vadonatúj integrált grafikus megoldása milyen teljesítményre lesz képes, mindenesetre minden bizonnyal jobban teljesít majd, mint a nem túl sikeres nForce220.

A VIA Technologies Computex 2002-es kiállítási standjának középpontjában várhatóan az a VIA P4PB típusjelzésű alaplap lesz, mely a cég saját fejlesztésű P4X333-as alaplapi chipsetére épül, és amely a legújabb Intel Pentium 4-es processzorok kezelésével is könnyedén elboldogul. A Socket 478-as processzorfoglalattal, három DDR DIMM memóriaslottal, egy AGP4x-es, öt PCI, valamint egy CNR slottal rendelkező alaplapon fontos szerephez jut a cég VT8235-ös déli hídja, mely többek közt egy USB 2.0 kontrollerrel és egy hatcsatornás hangrendszerrel van ellátva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #3
    Lehet, hogy alapvető, de vki mondja már meg nekem pls, hogy a CNR, mire jó, mert ez alahogy eddig kimaradt nálam... :)