Franczy

Érkeznek az új i845-ös chipsetekre épülő alaplapok

A legtöbb tajvani alaplapgyártó céghez hasonlóan a Lucky Star sem kívánt további pár napot várni az újgenerációs i845-ös alaplapi chipkészletek hivatalos bejelentésére, így a cég képviselői a napokban bejelentették azt a Lucky Star P4M845G típusjelzésű vadonatúj alaplapot, melynek esetében az Intel vadonatúj, immár integrált grafikusmaggal is rendelkező i845GL típusú chipsete jut főszerephez. A Lucky Star legújabb alaplapjához járó dokumentációban egyébként i845G típusjelzésű chipsetről lehet olvasni, ami azonban nagy valószínűséggel nem több egyszerű nyomdai hibánál, hiszen nem sok ráció mutatkozna abban, ha a cég egy AGP slot nélküli i845G chipsetes alaplapot készített volna. Mint ismeretes, az i845GL nem más, mint az i845G külső grafikus interfészt nélkülöző olcsóbb verziója.

A Lucky Star P4M845G egy normál ATX formátumban készülő, Socket 478-as processzorfoglalattal rendelkező új alaplap, mely a 400 MHz-es, és a közelmúltban debütált, 533 MHz-es rendszerbusz (Quad Pumped) frekvenciával rendelkező Intel Pentium 4-es processzorok kezelésével egyaránt elboldogul. Mivel a Lucky Star ezen újdonsága korántsem a high-end kategóriás alaplapok piacán fog versenyezni, nem szabad meglepődnünk azon, hogy a költséghatékony Intel chipkészlet társaságában mindössze két darab DIMM memóriafoglalatot találhatunk az alaplapon, mely slotok egyébként maximálisan 2 GB PC1600-as, illetve PC2100-as DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriát képesek befogadni. A cég által elsősorban a napokon belül debütáló, immár Pentium 4-es alapokon nyugvó újgenerációs Celeron (Willamette-128) processzorokhoz szánt alaplapon ezenkívül két PCI slot, egy CNR slot, egy ATA/100-as IDE kontroller, egy USB 2.0 vezérlő, valamint egy AC'97-es integrált hangrendszer található.

A Lucky Star újdonságának bejelentésével párhuzamosan a japán számítástechnikai kereskedések polcain már fel is tűntek az EPoX cég i845G chipsetes új alaplapjai, név szerint a 145 dolláros áron kapható EPoX EP-4G4A, valamint a 162 dollárba kerülő EpoX EP-4G4A+. A specifikációk tekintetében a két EpoX alaplap lényegében teljesen megegyezik egymással, leszámítva, hogy a drágábbik változat integrált ATA/133-as IDE RAID kontrollerrel is rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!