Franczy

Küszöbön a 48x-os sebességű CD-írás

A kiváló minőségű termékeiről híres tajvani ASUS képviselői a napokban bejelentették a cég legújabb CD-íróját, mely a keresztségben az ASUS CRW-4816A nevet kapta. Az ASUS újdonságának már a nevéből is következtetni lehet arra, hogy úgymond nem egy kispályás modellről van szó, ami teljességgel így is van, hiszen a CRW-4816A az egyszer írható lemezek (CD-R) esetében képes akár negyvennyolcszoros sebességű írásra (CAV) is, ezenkívül pedig ugyancsak figyelemre méltó teljesítmény, hogy az újdonság tizenhatszoros sebességgel írja a megfelelő minőségű újraírható diszkeket (CD-RW), valamint, hogy maximálisan negyvennyolcszoros sebességgel képes a belehelyezett lemezeket olvasni. Magyarul az ASUS a most bejelentett CD-RW meghajtójával minden tekintetben eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsolt.

Az ASUS-szal nagyjából egy időben jelentette be saját negyvennyolcszoros CD-írási sebességre képes CD-RW meghajtóit a Benq, illetve a Lite-On Technology is, tehát minden jel arra mutat, hogy ezen újgenerációs, mind a CD-R, mind a CD-RW lemezeket gyorsabban kezelő CD-írók szépen lassan ellepik a piacot. Az egyszerű felhasználóban ilyenkor joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon a különböző CD-gyártó cégek tartani tudják-e a lépést a CD-író gyártókkal, vagyis, hogy nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy a frissen megvásárolt vadonatúj CD-írók képességeit a megfelelő nyersanyagok hiányában nem lehet kihasználni. Jelentem, ez ügyben meg lehet nyugodni, ugyanis a tajvani CD-gyártók teljes gőzzel azon vannak, hogy meglévő gyártósoraikat a lehető legrövidebb idő alatt átállítsák a negyvenszeres, illetve akár negyvennyolcszoros írási sebességet is elviselő lemezek gyártására, vagyis a gyártók ígéretei szerint röviddel az újgenerációs CD-írók megjelenését követően már forgalomban lesznek ezen újfajta lemezek.

Jelen pillanatban egyébként már a legtöbb távol-keleti gyártó kínálatában megtalálhatók a különböző harminckétszeres, illetve negyvenszeres sebességgel írható CD-R lemezek, és az olyan nagy gyártók, mint például a Ritek, vagy a CMC Magnetics kis mennyiségben ugyan, de már leszállította azon első lemezeit, melyeket már akár negyvennyolcszoros sebességgel is meg lehet írni. A negyvennyolcszoros sebességgel égethető lemezek ára egyébként az ígéretek szerint csak minimális mértékben lesz magasabb a manapság forgalomban lévő "hagyományos" lemezekhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #18
    Figy! Higgyél, amit akarsz, csak aztán majd ne nagyon lepődj meg. Engem nem érdekel a kis lelki békéd. Gondolj, amit akarsz, nekem nem célom, hogy meggyőzzelek.
  • Pheel #17
    Látom vak vagy, hát eléd rakom megint:

    "Manapság minden író tud rendesen írni, támogatás és minőségbeli különbségek vannak csupán."
  • Bekomman #16
    2 perc 1 CD
  • Pheel #12
    Érvek:

    - Nyugaton közel sem ilyen népszerű, miközben az általad említett többi igen.
    - A tesztekben valahogy nem nagyon szerepel, míg az általad említett többi igen.
    - Nem egyszer jártam már úgy, hogy azt az alapanyagot, amit az LG visszadobott a Plex gond nélkül megírta.

    Manapság minden író tud rendesen írni, támogatás és minőségbeli különbségek vannak csupán.
  • Pheel #11
    "Onnan veszik, hogy az ASUS nem gyárt írót, csak csomagolja"

    Itt a válasz, csak te meg ezt nem olvasod el.
  • Pheel #8
    Onnan veszik, hogy az ASUS nem gyárt írót, csak csomagolja. Ha lenne egy Compaq íród, arról is elhinnéd, hogy a Compaq gyártotta? :-PPP
  • Pheel #6
    Az LG eléggé gagyitech, de ezt csak halkan merem súgni neked...
  • Bill Géc #5
    Ebben az egészben csak az a sanyarú, hogy a 32x -es írómmal még mindig nem tudom megírni a cd-t 24x esen sem. Márminthogy az író megírja, de semmilyen olvasó nem tudja kiolvasni. Még mielőtt belekötnétek, hogy láma vagyok (bár ettől még lehet, hogy az vagyok :-) elmondanám, hogy begrabbelve próbáltam meg kiírni és jó gépem van (1700+). Ja és persze az íróm sem gagyitech, hanem LG.
    Vagy csak nálam jelentkezett ez?
  • JZO #3
    itt még mindig 16x Philipset kapni
  • Pheel #2
    Inkább a DVD írók ára menjen lejjebb...