JohnnyCage

"Digitalizálódik" a műsorszolgáltatók konferenciája

Az Internet, illetve a digitális TV főszerepet kapott a hétfőn megnyílt, Las Vegas-i National Association of Broadcasters 2002 konferencián.

A konferencia, amely 79 éve minden évben megrendezésre kerül, idén elsősorban az Internet, a kábeles-, műholdas-, illetve hagyományos televíziózás egymáshoz való folyamatos közeledését emeli ki. A társaságok számos új technológia, digitális set-top box készülék, video-on-demand (videó rendelésre) megoldás, illetve személyi videófelvevő bejelentését, bemutatását a konferenciára időzítették.

Ipari szakértők szerint az idei konferencia fénypontját az internetes audió- és videóadatfolyamokon alapuló technológiák, illetve webes videószolgáltatások képviselik. - Korábban is gyakran szóba került az interaktív digitális televíziózás, ezidáig azonban nem voltak meg azok az eszközök, amelyek egy-egy ilyen szolgáltatást elérhető távolságba hoztak volna - mondta Peggy Miles, az Intervox Communications elnöke, illetve az International Webcasting Association szövetség vezetője. - Most azonban az Adobe-tól az Apple-ön keresztül a RealNetworks-ig számos olyan szoftvercéget látunk, amelyek egyszerűen felhasználó szoftveres megoldásokat fejlesztenek az interaktív TV szolgáltatásokhoz. Ezek a megoldások ráadásul nem csak a set-top boxokat célozzák, hanem az internetet is - tette hozzá.

A hasonló szolgáltatások elterjedését korábban visszatartotta a broadband internet hozzáférések lassú elterjedése, a rendszerek kiépítésének magas költsége, illetve az általánosan elfogadott szabványok hiánya.

A konferencián bejelentett új technológiákkal és eszközökkel az amerikai társaságok a Federal Communications Commission bizottság által kijelölt 2006-os időpontig teljesen áttérhetnek a digitális műsorszorásra. A magas fejlesztési költségek miatt az átállás ezidáig lassan haladt.

A szoftverfejlesztők úgy vélik, az idei konferencián végre sikerülhet meggyőzni a műsorszolgáltatókat az internet-alapú technológiák létjogosultságáról. A rendezvényen főszerephez jut az MPEG-4 videótömörítési technológia, amely a korábbi videótömörítési megoldásoknál akár négyszer nagyobb hatékonysággal csökkenti le a videótovábbításhoz szükséges sávszélességet. A technológia mindemellett kiváló megoldást nyújt az interaktív tartalmak set-top boxokba, illetve video-on-demand rendszerű vevőegységekbe való eljuttatására.

A NAB konferencia eleinte elsősorban a rádiózás kérdéseivel foglalkozott, a televíziózás pedig csak később vált a rendezvény központi témájává. A National Association of Broadcasters konferencia 1998 óta foglalkozik a földi, műholdas, kábeles, digitális, és intertetes televíziózás egymáshoz való közeledésével. A rendezvény látogatóinak száma tavaly 110 ezer volt, az idei évben pedig még ennél is többre számítanak a rendezők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!