Franczy

Windows XP SP1: pro és kontra

A korábbi híradásoknak megfelelően immár teljesen bizonyosra vehető, hogy a Microsoft még idén nyáron kiadja majd legutóbbi operációs rendszerének, a Windows XP-nek az első javítócsomagját, mely a már megszokott módon számos hibajavítást fog tartalmazni, de ami talán ennél is lényegesebb: a Microsoft a javítócsomag révén eleget kíván tenni a vele peres viszonyban álló csoportosulások igényeinek. A Microsoft szerint a Windows XP az első javítócsomag telepítését követően már egy olyan operációs rendszer lesz, melybe senki sem fog tudni úgymond belekötni, azonban a Microsoft fő riválisai már most azon véleményüknek adnak hangot, miszerint a Microsoft az említett javítócsomag révén nem hajt végre elegendő mennyiségű és mélységű változtatást a Windows XP-n.

A Microsoft képviselői az üggyel kapcsolatban a napokban elmondták, hogy a Windows XP Service Pack 1 névre keresztelt javítócsomag tesztelési munkálatai valamikor május folyamán kezdődnek majd meg, ami azt jelenti, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a szervizcsomag végleges verziója valamikor nyár végén láthat napvilágot. A Microsoft szerint a Windows XP Service Pack 1 legjelentősebb újdonságai közé tartozik a Mira vezeték nélküli eszközök, valamint a Freestyle digitális média interfész támogatása. Mások szerint ennél talán sokkal fontosabb újítás, hogy a Windows XP első javítócsomagjának telepítését követően a felhasználóknak lehetőségük nyílik majd arra, hogy több mint fél tucat, a Microsoft által a Windows XP-be integrált middleware technológiának nevezett megoldást úgymond inaktíváljanak.

A Microsoft ezen funkciót természetesen nem jószántából építi be a Windows XP Service Pack 1-be, hiszen esetünkben arról van szó, hogy erre az a megállapodás kötelezi a szoftvercéget, mely a közelmúltban közte, az amerikai kormányzat, valamint a Microsofttal pereskedő tizennyolcból kilenc amerikai állam között jött létre. A másik kilenc amerikai állam, és a Microsoft konkurensei azonban úgy vélik, hogy a szövetségi bíróságnak a jelenleginél sokkalta komolyabb változtatások végrehajtására kellene kötelezni a Microsoftot, így például arra, hogy kezdje meg egy olyan olcsó Windows XP forgalmazását, melyből számos, sokak számára nem túl fontos megoldás hiányozna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johann #45
    Al: Hát ez az, hogy beletesz új dolgokat, de a megvalósítás tabu téma! Tehát a konkurrencia kisérletezze ki rá a megoldást hogyan is oldjon meg egy új MS fejlesztést! Abban egyetértek hogy a fejlesztöknek jó, meg a net-ezöknek, de nem kéne ennyire leszarni a konkurrenciát! Ugyanis így az MS rendkívül nagy lépéselönybe kerül, azok meg persze lemaradnak...
    Ez olyan mintha mondjuk én elkezdeném teletömködni a PHP-t 1-2 dologgal ami hiányzik belöle (megtehetem mert nyílt forrású), aztán tegyük fel olyan helyzetben vagyok mint MS, és meg tudom tenni hogy ez váljon általánossá, akkor mi lesz az eredeti fejlesztökkel??? Kénytelenek kitalálni miket raktam bele, és hogyan kell megoldani ha versenyben akarnak velem maradni! Ennek az az eredménye, hogy kiirtom azokat akiknek az egészet köszönhetjük! És türjék szó nélkül? Ez igen elönytelen versenyhelyzet nem???
    És sajnos ez egyre rosszabb lesz, mert Bill Gay azt mondta, hogy az a célja, hogy a világ összes gépén MS szoftver fusson! Szerintem célszerü lenne elötte letörni a szarvát valamivel, hogy kapjon már észbe, hogy nagyon sokan nem kiváncsiak az ö szoftvereire!!! Ebböl a célból indultak olyan fejlsztések mint pl. a Linux, ami a nyílt forrás miatt nem bántható! Vagyis az MS nem tudja tönkretenni mint annyi más céget! Igy veszélyben van Billy elképzelése, és ahogy a fejlödés halad (hiszen remek programozók dolgoznak a Linuxon), remélhetöleg meg is szorongatják a szarházit! :)
  • tomcs #44
    latom ez nekem szolt volna. ez a monopoliumos dolog kepzeld el tudom nagyjabol, de itt nem errol van szo. ezek a cuccok kibaszott nagy utemben fejlodnek a verseny miatt. es itt epp a tobb szereplo nyomja le az arat, hiszen fene nagy arverseny van. az meg hogy a hatad mogott kuld adatokat igenis igaz, minimum ugy illene hogy az elso alkalommal amikor probalkozik 1 dog nagy ablakot es szepen elmondani hogy mit miert, nem ugy hogy a beallitasok aljan, sugotemakor nelkul (igen, megfigyeltetek, vannak azok a "rajtatartod az egeret es kiirja" sugok, soxor erzekenyebb dolgoknal "kifelejtik") van elrejtve az egesz, aki olvasta valahol az talan ki tudja kapcsolni...
  • CAD #43
    uh most sajna nincs idom vegigolvasni az osszes erkezett valaszt, csak erre gyorsan: a monipolium honnan veszed hogy sohasem jo... ha tanultal volna kozgazt akkorazt mondja ki hogy a monopolium akkor kell ha egy ceg alacsonyabb atlagkoltseggel tud termelni mint tobb ceg, szerintem nem biztos hogy most is ez a helyzet ben vagyij az aki ezt neg tudja allapitani, mindenesetre cak azt akartam mondani amit irtal az hulyeseg. Azt meg hogy csatlakozik es beszel ms szerverrel ez sem tulsagosan igaz... tudtod nelkul nem igen... ha igy lenn eleg szep kis botrany lett volna mar belolle... egybknt meg szint az osszes ilyen automata neten "wines" segitseget ki lehet kapcsolni...
  • Johann #41
    A probléma igazán ott van, ahogy az egész indult!
    Elöször volt 1 szabvány ami szerint mindenki dolgozott (pl. mondjuk a HTML4), erre készültek a böngészök. Jó is volt minden!
    Aztán jött az MS, és úgy gondolta ö kiegészíti 1-2 dologgal ami majd jól jön! Megtörtént! Vagyis eltértek a szabványtól! Aztán azt mondta, tegyük ingyenessé az explorert és integráljuk a Windowsba, hogy ez legyen a mindenki által használt böngészö! Aztán az explorerre optimalizálták az weboldalakat, mert ugye azt használja mindenki!
    Ezzel a konkurrenciának befellegzett!
    A szabványtól való eltérés miatt a konkurrens programok nem müködtek rendesen, az Explorer pedig ingyenessége miatt népszerüsödött, és terjedt mint az erdötüz!
    Nem rossz taktika végül is arra, hogyan írtsunk ki mindenkit a piacról magunk mellöl! Az MS-nek megéri ingyen adni, mivel kaszál rendesen! A többi kispénzü meg dögöljön éhen!
    Teljesen egyetértek a pereskedö felekkel, mert pofátlan, szemét, és moslék társaság! Csak a marketinjük miatt ilyen sikeresek és NEM a termékeik minösége, és hatékonysága miatt!
    Ez az igazság!

    És most jöhet az MS fan-ok reagálása! :)

    Remélem ök megvették és jogtisztán használják a Windows-t és a többi terméket, mert ha nem akkor istem mentse öket az MS közremüködése által létrehozott BSA-tól! Mivel hogy egy dollárjuk se vesszen kárba!

    Tömjétek a zsebüket: $$$$$$$$$$$$$$$$$$
    :)
  • Close #40
    Tökre egyetértünk. .-)
  • Close #35
    Én is azt mondom, hogy mindenki használjon amit akar... a gyártó cégeknek egy dolguk van, illetve kettő.
    1. Győzzék meg a vásárlót, hogy a saját termékük jobb, mint az integrált MS termék.
    2. Tényleg legyen jobb a termékük.

    És ekkor minden rendben lesz. :-)
  • tomcs #34
    ha mar autonal tartunk.. majd akkor fogom basztatni a volkswagent a 4 beszerelt kerekert ha azok szepen csatlakoznak 1 kozponti szerverhez es kozlik vele merre megyek. addig hagyjan. viszont a ms pont ezt csinalja. ERTSETEK MAR MEG< BARKI BARMEKKORA MS, INTEL, NVIDIA, NOKIA, MIEGYMAS FAN: A MONOPOLIUM SOHASEM JO. ez van. ma a neten nincs olyan amit ne lehetne elerni internet explorer nelkul, ha nem akarom hogy a tudtom nelkul zabalodjon a prociidom arra hogy a ms meg a gain fele reklambizbaszok egymas bannereit irjak felul, nem akarom hogy a ms tudja milyen dvd-t nezek, nem akarom hogy az ugynoksegek tudjak hova klikkelek akkor egyertelmu hogy nem kene a ms fele cuccokat hasznalnom, vagy legalabbis kibaszott alapos beallitgatas utan. es ha nekem egyszeruen nem er tobbet 1 email attol hogy animalt szarokat meg 1 rakat biztonsagi hibat tartalmaz akkor hadd ne hasznaljam. es ha nem akarom hogy a BESZELO reklamcsikok 1 csomo savszelessegem elqrjak hadd valasszak mar valami mast helyette. nem arrol van szo, a realplayer, a quicktime, az aol netscape meg meg jo par dolog meg nagyobb szemetsegeket is tartalmaz mint a ms cuccai, de azert azok se ma jottek le a falvedorol ami a maganszfera megserteset illeti
  • Close #32
    Csabi itt az a gond, hogy jelen pillanatban nem találsz a piacon olyan oprendszert, ami tudja azokat amiket Te szeretnél, és ugyanakkor azokat is amiket a windows-ok tudnak - értem ez alatt pl. a multimédiás támogatásokat, egyes programok támogatottságát, de lehetne még sorolni. A konkurrencia meg igazából nem magának az oprendszernek a konkurrenciája, hanem a beintegrált MS programoknak. De könyörgöm... ezeket fel tudják tenni a windows-ra a felhasználók is. A gyártó cégeknek egyszerű a dolga. Győzzék meg a közönséget, hogy jobb a termékük, mint a beintegrált MS program és azzal jobban lehet dolgozni/szórakozni/stb. De ha egyszer nem jobb, akkor ne azon akarják elverni a port, aki eredetileg jobbat készített, mint az ő termékük. Szerintem érthető ez a gondolatmenet. :-) A MS-nak meg miért lenne érdeke, hogy másokat hozzon előnybe magával szemben?
  • CAD #30
    Szerintem ez az integralas ahhoz hasonlitahato, mint hogy ha veszel egy autot, akkro ahoz adnak 4 kereket, kormananyt, lampakat, karpitot, tetot... ha kell extrakent legkondit, radiot, legzsakot stb. Igy van ez windowsal is adnak hozza csomo dolgot melyket ha akarod hasznalod ha akarod nem... az autoba sem tudod "uninstalalni" a legzsakot vagy legkondit, de rakhatsz uj kereketket, vagy mas fenyszorokat ra nemde? - szoval a valasztas tobbe - kevesbe szabad, ha meg ennyire nem tetszik valami a windows komponensek kozott (az elozoleg emlitett sys file "gerjesztsevel") lazan kiszedheted ami nem tetszik es tedd fel ami szerinted jobb.

    Az elozo profi amator: egy laikus nem fog feltenni uj legkondit, uj radiot vagy mas hangszorokat az autoba, aki meg ert hozza az meg amugy is csereli ami neki nemtetszik vagy jobb kell.

    Netcapa opera mozilla: szerintem hasznalja mindenki egeszseggel, van amelyik jobb van amelyik nem. Erre viszont az a pelda jutott eszembe, hogy ha az autosok 95% az ut jobb oldalan megy, es te meg elkezdesz menni a bal oldalon, akkor nem biztos hogy ott nyitnak neked egy uj savot (erts: csak a profi webtervezessel foglalkozo cegek foglalkoznak mar kulonbozo bongeszore valo optimalizalassal)... bar az is igaz, hogy ha mas bogeszot hasznalsz meg nem fogsz tomegszerencsetlenseget okozni...

    Linuxrol meg annyit, hogy kivallo oprendszer... de elsosorban kis- vagy kozepoespenzu szerver tulajoknak... szerverek solarisnal, unixnal, freebsd-nel kezdodnek. Linux szerintem sem alkalmas szamtalan dologra, az eddig hasznalt es bevalt szoftverek haiyna amitt (elsosorban grafikai, dtp stb cuccokra gondolok, hisz en ezekben erzem a hianyt ebben az esetben).
  • Pheel #28
    Aje. Igazság. Főleg az alternatív böngészéses része :)