Franczy

Mi a helyzet az IBM merevlemezek megbízhatóságával?

Az IBM által a közelmúltban piacra dobott, 120GXP típusjelzésű nagyteljesítményű merevlemezek hivatalos dokumentációjában megbújik egy sor, melyben a következő áll: "ajánlott működési órák száma havonta: 333", vagyis az IBM azt ajánlja, hogy a 120GXP tulajdonosok naponta tizenegy óránál ne nagyon használják tovább vadonatúj merevlemezüket. Amikor ezen, az IBM 120GXP merevlemezek dokumentációjában található sor nemrégiben a felhasználók széles körében ismertté vált, a merevlemezekkel foglalkozó internetes fórumok élete jelentős mértékben felpezsdült, ugyanis az említett típusú winchesterrel rendelkező felhasználók azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy szerintük a merevlemezre vonatkozó garancia elvesztését vonhatja maga után, ha valaki naponta több mint tizenegy órán keresztül használja merevlemezét. Ezenkívül pedig mondanom sem kell, hogy számos, éppen winchester vásárlás előtt álló emberke döntött úgy, hogy korábbi terveivel ellentétben nem IBM, hanem valamilyen más gyártmányú winchestert fog vásárolni.

"A merevlemezek esetében a megbízhatóság az egyik, ha nem éppen a legfontosabb tényező. Mindenki tisztában van azzal, hogy mit sem ér egy szélsebesen gyors winchester, ha gazdája nem lehet teljesen biztos abban, hogy winchesteren tárolt fontos adatai a lehető legnagyobb biztonságban vannak" - ilyen, és ehhez hasonló hozzászólások voltak olvashatóak az elmúlt napokban-hetekben a különböző internetes fórumokon.


A merevlemez piac egyik legnagyobb cégeként nyilvántartott IBM képviselői természetesen nem hagyhatták szó nélkül az eseményeket, és a napokban azt nyilatkozták, hogy a felhasználók bolhából kívánnak elefántot csinálni, valamint hogy senkinek sincs félnivalója a cég új merevlemezeivel kapcsolatban. Mindenkit megnyugtathatok, hogy a merevlemezeinkre vonatkozó hároméves garancia minden esetben érvényben van, vagyis akkor is, ha a felhasználók naponta csak két órán keresztül használják a merevlemezeinket, és akkor is, ha a nap huszonnégy órájában - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Kim Nguyen, az IBM egyik szóvivője. Nguyen elmondta, hogy az IBM eddigi adatai alapján elmondható, hogy a 120GXP típusú merevlemezek még szerver környezetekben is kiválóan teljesítenek, majd hozzátette, hogy a rendkívül komoly felháborodást kiváltó sort azonnali hatállyal ki fogják venni a 120GXP winchesterek dokumentációiból.

Nguyen egyébként nem kívánta kommentálni a cég korábbi 75GXP, illetve 60GXP típusú merevlemezeinek megbízhatatlanságával kapcsolatos értesüléseket.

Zárójelben megjegyzem, hogy az IBM amúgy kiváló teljesítményű DTLA-307045 típusjelzésű, SuperGamez tesztben közelmúltban szerepelt merevlemeze a cikkíró rendszerében nem élte meg az egyéves születésnapját, ugyanis idő előtt kilehelte a lelkét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Att #53
    Na ez sem jött össze:-))))))
  • Att #52
    Jól van, Daemon, én írok annyit, hogy Jó:-)
    Semmi bajom az IBM winchhel, hál istennek lekopogom (mégegyszer,) hogy tökéletesen műxik:-)))
  • Att #47
    Nem tudom, egy winchnek illene megbízhatónak lenni, mert nemcsak magának a meghajtónak a pénzbeli értékéről van szó, hanem a rajta tárolt adatokról is...
  • Att #44
    Nem tudom, az egyik gépemben egy 30-as IBM winch "ketyeg", lekopogom, hálistennek eddig probléma nem volt vele, egyébként nagyon jó, gyors, csends winch..Mellesleg előtte egy 20-as Maxtor/Quantum-om volt...amin bad sector keletkezett...magától-....
    A másik gépben (egy P200-as) az annakidején sokat szidott (szerintem alaptalanul, bár tény, hogy hangosabbak voltak) Seagate vinyók vannak,(SCSI) az egyik egy 1,6gb-os Hawk (szegényke már elég muzeális, eredetileg egy 486-os duálprocesszoros Intel "workstation"-ban szolgált)a másik egy 2Gb-os 7200-as Barracuda, (ami meg egy HP szerverben volt...) Mindkettő a mai napig tökéletes, semmi bajuk, bár a Barracudát hűtöm, mert "kissé" melegszik..
  • Rive #42
    A gyártás során a megfelelő tisztaságot mindenütt megkövetelik: totál tökmindegy, hogy ugyanazokat az alkatrészeket Kiskunpipogyalórántházán, vagy a holdon rakod-e össze.

    Az a nagy helyzet, hogy a számítástechnikában ma max. 2-3 év a totális amortizáció ideje. A gyártóknak nem érdemes vesződni a tartós alkatrészekkel, ha 3 év mulva úgyis megy a kukába... Pláne, hogy a garanciaidő lejárta után tönkremenő alkatrészek ismét csak a fogalmat növelik.

    Persze, lehet minőségi holmikat gyártani: Ezek azonban nem a mai TOP túlspécizett vackai, hanem egyszerűbb, igényesebben - és kifejezetten tartós használatra - tervezett holmik: az áruk is ehhez mérhető.
  • bandit600 #39
    FigyuBalix nekem is elsyall mindig a particios tabla mostanaban.Pontosan hogy orvosoltad a dolgot?
  • Pöty #38
    Ja és mindegyikönk novemberben váltott. Egy ideig birták azért. És nem napi 24 órában mentek!
  • Pöty #37
    Szomszéd haver egyik IBM 40 gigás vinyója a kettőből el kezdte szórni a bad sectorokat mint ahogy már emlitették az imént. A másik azóta is jó. Nálam egy 60GB-os IC ment gallyra, beállt a feje tengelykörüli pályára . Azóta van egy másik kb 1 hónapja. Na ez pl totál csendes az előző halkhoz képest. Hogy meddig birja passz... A 3-ból 2kicsit rossz arány, de én akkor is IBM-et fogok venni ha ez is beszarik. Egyébként az összes gyártónak szarok mostanság a vinyói.
  • FreeHome #34
    Ha ez a sok 3 év garanciás winchester amiket felsoroltatok mind garanciális időn belül romlik el, akkor hol éri meg a gyártóknak? Hiszen egy winchester áráért ezexerint adnak három szart.
  • An-Dee #25
    Én scsi HDD vásárlás elött állok.
    Most van egy 9.1/7200 és egy 18.3/10000-es a gépemben. A másikig gépembe kb fél éve vettem egy IDE-set 40 gigásta (7200) és tönkrement, helyette kaptam maxtor-t, sajnos nem tudom melyiket, de szintén 40 gigás és hibátlan. A nap 24 órájában megy a gép.

    Biztos hogy h?téssel jók az IBM-ek?