Csabi

120 gigabájtos külső merevlemez

Dave Reinsel, az IDC egyik munkatársa szerint a nagy kapacitású adattároló eszközöket igénylő digitális video- és képfeldolgozó alkalmazások egyre népszerűbbek a felhasználók körében. Így természetesen egyre nagyobb az érdeklődés a mind jelentősebb kapacitással rendelkező merevlemezek iránt is. A Western Digital legújabb meghajtója is ezen termékek közé tartozik, hiszen 120 gigabájt adat tárolására alkalmas.

Richard E. Rutledge, a Western Digita egyik alelnöke elmondta, hogy az új Caviar merevlemez elsősorban azok számára készült, akik nagy teljesítményű és nagy kapacitású adattároló eszközt szeretnének alkalmazni. A cég szerint az új meghajtó kiválóan használható a komoly kapacitásigényű digitális kép-, audio- és videofeldolgozó alkalmazásokhoz. Ezek mellett gyors, megbízható és egyszerű biztonsági adatmentést tesz lehetővé.

A Western Digital új, 120 GB-os meghajtója 7200 fordulat/perces fordulatszámmal működik, és 2 megabájtos puffert tartalmaz. A cég szerint az átlagos hozzáférési ideje 8,9 milliszekundum. Az új merevlemez nagyon fontos jellemzője, hogy FireWire interfészen keresztül csatlakoztatható a számítógépekhez. Ennek megfelelően a maximális adatátviteli sebesség 400 Mb/másodperc lehet. Abban az esetben, ha a felhasználó PC-jén nem található FireWire port, akkor lehetőség van külön bővítőkártya vásárlására, amely PCI foglalatba illeszthető. A meghajtó teljes mértékben Plug and Play kompatibilis, és a csatlakoztatásához a számítógép kikapcsolására sincs szükség. A Western Digital 120GB-os külső merevlemeze kompatibilis a Windows 98SE, a Windows ME, a Windows 2000, a Windows XP és a Mac OS operációs rendszerekkel is.

A Western Digital legújabb, 120 gigabájtos Caviar merevlemezes meghajtójának hivatalos ára 349 dollár (98 000 forint).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #6
    Szerintem a PCI kártya és a merevlemez közötti fizikai kapcsolatot megtestesítő dróthalmazra gondolt, amit műanyag borítás véd a szemünktől. Minek mindenbe belekötni? Ti hogyan hívnátok?
  • Gabest #5
    hát a wire az drótot jelent, olyan ez mint a bacon szalonna :)
  • braindance #2
    Furcsa hogy PCs körökben is Firewire-nek nevezik.