JohnnyCage

Az Intel bővíti blade-szerver chipvonalát

A chipgyártó óriás kedden kiadott egy új, alacsony fogyasztású, blade szerverekbe szánt Pentium III változatot, amely lehetővé teszi két processzor beépítését egyetlen blade modulba. A chipóriás ezidáig csak egyprocesszoros blade modul megoldásokat támogatott.

A társaság első blade szerverekhez készülő chipje egy 700 MHz-es, extraalacsony tápfeszültségű Pentium III processzor, amely még tavaly novemberben jelent meg. Az új chip 800 MHz órajelű, és támogatja a duálprocesszoros működést egy blade egységen belül. Az Intel elmondása szerint a Dell Computer, és Fujitsu-Siemens cégek az elkövetkezendő hónapokban adják ki az új processzorra épülő blade szervereiket.

"Az új chip kiadásával immár rendelkezünk azzal a termékskálával a blade szerver processzorok piacán, amelyet a szervergyártók igényelnek" - mondta Lisa Hambrick, az Intel Enterprise Processzor Group részlegének marketingigazgatója.

A blade (lap) szerverek formájukról kapták nevüket, mivel leginkább egy nyomtatott áramköri panelhez hasonlítanak, és függőlegesen, szorosan egymás mellett helyezkednek el. Az ilyen szervermegoldások előnye a hagyományos szerverekkel szemben a kis helyigény, valamint az alacsony fogyasztás. Mivel a blade szerverek közös tápegységre, kábelekre, illetve memóriára épülnek, jelentős költségcsökkentést is lehetővé tesznek.


Bár az Intel új blade szerver chipjei többet fogyasztanak 700 MHz-es elődjeiknél, az új processzorok számos újítással, illetve előnnyel rendelkeznek. Ezen előnyök egyike a 133 MHz-es rendszerbusz, amely jelentős teljesítménynövekedést eredményez a korábbi, 100 MHz-es változathoz képest. Az új chipek emellett a korábbi 2 GByte helyett már 4 GByte SDRAM memóriát támogatnak. Az új, 800 MHz-es blade chip 11,2 wattot fogyaszt, vagyis jóval kevesebbet, mint egy átlagos Pentium III Xeon, illetve (Pentium 4-alapú) Xeon. Mindez kisebb hőt, és következésképpen kisebb helyigényt eredményez. A kisebb hőtermelés szükségtelenné teszi a nagyteljesítményű, és nagy helyigényű hűtők alkalmazását.

Az új, duálprocesszoros Pentium III-alapú blade szerverek elődeikhez képest mintegy 63 százalékos teljesítménynövekedésre lesznek képesek, mondta Hambrick. A 800 MHz-es Pentium III blade chipekhez a ServerWorks készített alaplapi chipkészletet. Az új processzorok darabára ezres, vagy nagyobb tétel megrendelése esetén 289 dollár.

Hambrick elmondása szerint az Intel a közeljövőben egy Xeon Prestonia változatot is ki fog adni a blade szerverekbe készülő chipek piacán. "Ez lesz az első blade megoldás DDR SDRAM támogatással."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!