Franczy

Sun Microsytems újdonságok

Miközben a Sun Microsystems mostanság egyre több PC-s kihívóra talál, a cég képviselői a napokban egy vadonatúj, továbbfejlesztett grafikus képességekkel rendelkező, high-end kategóriás Sun munkaállomást mutattak be.

A Sun Blade 2000 névre keresztelt, most bejelentett újdonság szakértők szerint sok borsot tör majd a konkurencia orra alá, ugyanis jelen pillanatban a Blade 2000 a Sun Microsystems legnagyobb teljesítményű munkaállomása, miközben az érte elkért 10995 dollár relatíve nem túl magas ár. Igaz 10995 dollárért még csak egy belépőszintű Sun Blade 2000-es munkaállomást lehet kapni, mely két darab 900 MHz-es, illetve 1 GHz-es működési frekvenciájú UltraSparc III processzorral van ellátva, és maximum 8 GB memória fogadására képes, azonban a vastagabb pénztárcájú ügyfelek akár a 34995 dollárba kerülő, speciális felszereltségű, nem mellékesen a Sun fennállásának 20 éves évfordulójára készített csúcsmodellt is megvásárolhatják. A Sun ezzel párhuzamosan egyébként bemutatott egy vadonatúj 24 colos képátlójú LCD monitort is, melynek ára 4500 dollár.

A Sun Microsystems képviselői a mostani bejelentés többször utaltak a Sun Blade 2000-es munkaállomások új grafikus megoldására, a Sun XVR-1000-re, mely a korábbi hasonló megoldásokhoz képest jelentősen nagyobb grafikus teljesítményre képes. Éppen ezért a Sun Blade 2000-es munkaállomásokat várhatóan a különböző CAD (Computer-Aided Design) laboratóriumokban és egyéb, nagy 3D grafikus teljesítményigényű munkahelyeken alkalmazzák majd előszeretettel.

Szakértők szerint a Sun Microsystems számára nagyon nagy jelentőséggel bír a Sun Blade 2000, illetve a hasonló hardverek bejelentése, ugyanis bár a Sun Microsystems neve mostanság leginkább a Microsofttal folytatott Java háború kapcsán hangzik el, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű Sun Microsystems egy elsősorban hardverek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cég. Éppen ezért nem meglepő, hogy a Sun Microsystems bevételeinek oroszlánrésze nem a szoftverpiacból, hanem a különböző szerver számítógépek, illetve munkaállomások eladásából származik. Az elmúlt években a Sun nagyon komoly kihívókra talált a Compaq Computer, a Dell Computer, a Hewlett-Packard, és az egyéb, Microsoft-Intel technológiákra építő cégek személyében, azonban a Sun Microsystems eddig nagyon jól bírta a kiképzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer #18
    Ja igen, csak a tapasztalat maradt ki... tenyleg baromi szep kep, elfogadhato sebesseg es az 1 pont kulonbseg is magaert beszel.Eloben is lattam de egy idoben letoltheto volt (talan meg mindig) a demo az nvidia.com-rol.Szvsz egy korrekt kartya a maga araert, bar lasd intel esete, azon a piacon eleg sokan inkabb fizetnek a dragabbert, nehogy esetleg valami baj legyen az olcsobbal...
  • Supergamer #17
    Egy kicsit a sajat quadros tapasztalatokrol.
    Mir:
    Annak idejen a legtobb ujsagban a quadrot igy reklamoztak.A SGi "legendas" dinosaurus demojaban mindossze 1(!) pontal kevesebbet ert el mint az SG "azonos kategoriaju" megoldasai, (sun-t is mertek..) azonban az ara 4000 dollar helyett mindossze 800.Meg mindig eleg sok helyrol kiszorul a quadro (foleg, ha az elsa benazik a gyartassal), de teny, hogy nem olyan nagyon rossz, kartya.Ezert az araert meg ... hogyis mondjam, kivalo ar/teljesitmeny-t nyujt.Ez csak az elso generacios Quadro volt, a legujabbhoz (meg) nem volt szerencsem.
  • mir #15
    de rám a techdemo még a nem-fair körülményeket figyelembevéve is sokkal nagyobb benyomást tett... éld bele magad...
  • mir #14
    azzal tisztában vagyok, hogy a tech-demók nem összemérhetőek a sima cuccokkal.
    láttam annak idején 33 Mhz-es 386oson(nem biztos, hogy 33, csak az, hogy 386) 16 Mbyte rammal, 1 olyan techdemot, amit az ID csinált, és így utólag valami hasonló képet mutatott, mint a Q3(minőségben) csak 400*300ban, meg 256 szinnel, de a poligonok száma, kb. megegyezett. de akkor, olyan 9 éve én azt láttam, még azt sem tudtam, mi az a program, de azt láttam, és majd összeszartam magam tőle...(mert a wolfeinsteint már azért ismertem) tehát azzal tisztában vagyokm hogy a tech-demok nem 1 kategória a sima programokkal.
    de én még mindíg azt mondom, hogy az az SGI techdemo akkor is elég rendesen bemutatta, mit tudnak azok a gépek.mellesleg a PDMS-el is néztem real-time gyárbemutatót, azaz én vagyok egy ember, és oda megyek, ahová akarok. az egész gyár fel volt szépen textúrázva, mert meg kellett mutatni egy igazgatónak, hogy milyen gépeket vettek abból az $500 000 000 Ft-ból, amiket kiutaltak. és 1 komplett petrolkémiai gyár egy az egyben ott ment real-time a képernyőn. és abban azért félelmetesen sok poligon volt...
  • mir #10
    az az SGI gép, amit láttam a CADCENTRE cég PDMS nevű petrolkémiai CAD-programját futtatta, mellesleg olyan, és ahoz hasonló SGI gépeken tervezték a Tiszai Vegyi Kombinált legújabb gyárát(polipropilin 4es) és mot ugyanazokon terveznek két újabb, és sokkal komolyabb gyárat is. asszem, az kimeríti a CAD-fogalmat.
  • mir #8
    a 3Ds grafikához nem értek annyira, nem simerem a high-end versenyzőket, de azzal tisztában vagyok, hogy az nVidia meg az ATI ott nem versenytársak grafikában.
    SGI tapasztalataim vannak nekem is.
    engem ott meggyőztek, amikor 1 4éves 2processzoros(R10k 250 Mhz) 512 Mbyte SDRAMmal meg 1 olyan grafikus kártyával, ami 4 db. PCIX slotba illeszkedik(nem tévedés, a 4 kártya buszokkal volt összekötve) és lefuttattak rajta nekem 1 tech-demot, akkor én összecsináltam magam. hát úgy képzelj el olyan grafikát, mint a stracraft animjai(olyan minőségűt) és azt real-time 2048*16xx felbontában úgy, hogy 1 pixel, 1 texel nem látszot, én akkor meggyőződtem arról, hogy nem minde1, ha az embernek SGIje van spéci kártyával...

    CAD-világ: most ugrik be: volt 1 cég(a nevére nem emléxem), amely elmebeteg módon 32 db VSA100-as chipből csinált 1 renderelő kártyát, külső (saját) T&L motorral, és piacra dobta... még a 3Dfx csőd előtt. nem tudod, azzal mi lett? egyáltalán vett olyat valaki?
  • mir #6
    enterprise: jegyezzünk meg valamit:
    a quadro meg az ati féle fireGL a CADvilágban nem számít gyors megoldásnak, sőt, kifejezetten lassúak, legnagyobb előnyük, hogy vagy 1/10annyiba kerülnek, mint az ott megszokott kártyák.
    Enterprise:
    sztem a sun is észlelte, amit írsz... olvasd el, amit a throughbred-fórumba írtam, nincs kedvem megismételni magamat.
  • mir #3
    de ha meglennének, szoftveresen is hazavágna mindenféle GF4et... (sebességben simán, inőségben összehasonlíthatatlanul)arról nem is beszélve, ha esetleg bepöccinti a gyorsítót...