44
  • Zerg
    Szia!

Amit irtal nagyon meglepett, gyorsan ki is probaltam az otthoni gepemen XP1600+ es EPoX 8KHA+ (Via KT266A-s chipset). A legkisebb problema nelkul megtette, meg csak sokaig sem tartott. Amint latod ez nem Intel-es gep, sot meg csak nem is AMD chipsetes, hanem Via-s, es megis mukodik. Igy ugy gondolom, hogy valoszinuleg ti bokhettetek el valamit.

Zerg
  • Pöty
    Kétszer tettem fel az XP-t ugyanis IBM 60GB IC kaputt...
    Egyszer sem volt probléma, sőt! gyönyörűen fut és gyorsabb mint a 98SE. Nem tudom mit kell mindig fikázni a VIA chipsetet!
  • Csövi
    Ja és Win98seEng, OfficeXPHun...
  • Csövi
    Én is megnéztem!
    AMD 1400 Tibi
    Epox 8k7a (AMD CSIPSZET RULZ)
    256 Megz Ram

És megy...
    Háát ez nem jött be eneked sajna...
  • mir
    megnéztem...
    a 300 Mhz-s K6-2esem sem szarik be 20 mbyte-os txt-től, pedig ott csak 64 Mbyte RAM van...
  • MuERTe
    A hammerhez való chipkészleteken tök fölösleges vitatkozni, mert a proci magába foglal minden lényeges elemet, és csak egy perifériakezelő egység (south bridge?) kell mellé. Ugyhogy nem leszne hozzá kétes minőségű chipkészletek, amik ronthatják a rendszer teljesítményét. Ilyen szempontból eddig még sosem látott minőség (és teljesítmény) fog megjelenni ezen a piacon.
  • MuERTe
    Elég érdekes okfejtés, de van benne logika.
  • MuERTe
    Ezt a kínos témát ne feszegesd, mert lehülyéznek, mint engem egy másik hasonló tartalmú topikban :))) Az intel procik szobahőmérsékletnél alacsonyabb üzemi hőmérsékletem dolgoznak, ezt igazán neked is illene tudnod
  • mir
    mondjuk ha a háttérben benyomsz 1 merse-programot, akkor korrekt lesz a mérés... akkor nem lesznek kihasználatlan órajelek... az a program adatostól blefér a CACHE-be...

én is kipróbáltam, nekem 1 533 celeron VIA alaplappal nem szarik be 16 Mbyteos txt-től... és ez is VIA chipset... majd felmegyek a szobámba, és megnézeem ugyaezt 1 300ak K6-2esen... meg majd a kolban is K7esen...(mind VIA chipset) de nagyon valószínűnek tartom, hogy nem lesz baj... ha neked volt, akkor ott valami az installal volt elcseszve.
    ja, és az AMD chipsetek a VIAnál sokkal sokkal komolyabbak... nem hizem, hogy azzal lenne a baj.
    mindazonáltal azzal egyetértek, hogy 1 missio critical szerverbe én sem pakolnék most AMD konfogot... ez a HAMMERrel megváltozhat, de jelen pillanatban én sem tenném.
  • iXBT
    Es ugye tudod, hogy azon a bazi nagy bordan mennyit forog a venti? 2300-3200 kozott, es kussol. Ja, es 8 ora maxpayne utan sem megy 40 fok fole. (1,8 Northwood)
  • mir
    köszi, de amit itt leírok, az nem egészen saját kútfő, ezeket már más fórumokon is megvitattuk sokkal részletesebben, más gondolatai is benne vannak.
  • mir
    enterprise:
    a HAMMER, az első proci, ait az AMD valóban sze4rverpiacra is szán. nem gondolod, hogy erre 1 kissé jobban odafigyelnek majd, mint a K7es kétprocis MPchipsetre(nem ugrik e sem a neve, sem a száma) az még nagyon amatőr póbálkozás volt... 1 PCI-X csatlakozó a NB-ből mindenfelé kritikán aluli a szerverek között. és az a PCIX is csak a 2. revíziónál jött be, addig csak "DDR" PCI volt(double pumped, vagy valami hasonló neve volt...) ezt a chipsetet még nem lehet szerver chipsetnek nevezni. már csak azért sem, mert 1 asztali chipset továbbfejlesztett változata.
    de a hammernek valószínű alapból lesz szerver chipsete, és az nem 1 átalakított asztali chipset lesz. nomeg ha a SUn komolyan gondolja, még akkor is 2 hónap alatt olyan chipsetet varázsol a 8000-esből, hogy megszólal. ott megvan a tapasztalat, és a szellemi energia ahoz, hogy csináljanak maguknak egyet. annál jobb. mások nem fogják tudni majmolni az ő szervereiket. sőt az sem kizárt, hogy tervez egyet. a SGI is tervezett P3 chipsetet, és azzal nyomja a P3 alapú cuccit. pedig az SGI azért nem 1 kategória a SUNnal, a piac, ahová dolgoznak meg végképp nem.
  • braindance
    mir, le a kalappal előtted. Érdekesebbek a hozzászólásaid mint az eredeti cikk... :)
  • mir
    az, hogy nem lehet lesarkazni, ugyanúgy, mint a via chipset, meg az, hogy alig termel hőt, haa nem dolgozik a számítógépvásárlók 1 %nál többet nem érdekel, mert a piac nagyrészét kitevő helyen nem árulna VIA chipsetes konfigot, azt sem tudják, melyik a processzor az alaplapon, hozzányúlni meg rákveszélyes, ezért le sem veszik a bordát...(OEMek)
    ja, és az, hogy ha nem dolgozik, akkor nem termel hőt, baromság.
    az, hogy azért veszik, mert intelből van, az viszont igaz.
    billi:
    a sunnak tudom, hogy van most is AMD-alapú konfigja(cobaltok nagyrésze) csak az a helyzet, hogy ezeket nem a sun csinálta, hanem a cobalt communications inc.(vagy valami hasonló) cég, és azt vette meg a sun. jelen pillanatban a SUN is több intel procis cuccot ad el, mint AMDset(persze a kettő együttvéve is elenyésző, nem az a fő területük csak ismerkednek)

de akkor most elmondom, hogy miért lesz az ANMd legnagyobb partnere a SUN
    AMD has SMP to boast about in its 64-bit Hammer range, and it's not an SMP that Sun will feel threatened by just yet. Initial samples will be 2-way only. However Sun has the potential to be the biggest OEM of AMD chips in what, for the chip veteran, are two new markets: SMP and servers. When you're trying to make a splash, it's nice to have an OEM who can guarantee large volumes. And Sun's x86 strategy effectively means that a friendly, Tier One PC manufacturer has materialized in front of AMD's Sunnyvale HQ overnight.
    As Chairman Scott put it a couple of weeks ago, and funnily enough he was talking about Linux, "the enemy of my enemy is also my friend". Neither AMD nor Sun want to see Itanic gain a scrap of respectability, so despite the pain for Sun in differentiating its low-end SPARCs from its Hammers, the rewards are self-evident.

THE REGISTER

a lényeg:
    a SUN legnagyobb ellenfele az intel lesz. eddig nem nagyon zavarták egymás köreit, mert az intel 4+ procis szerverek piacán elenyésző részesedéssel bírt. de most, hogy jön az itanium, elég nagy ütközöfelület jön létre a két cég között. bár az intel a itaniummal még mindíg a SUN low-end piacát fenyegeti(a high-endhez az intelnek semmi köze még min. 10 évig) de a SUNt ez zavarja. ha innen ki akarja szorítani az intelt, akkor versenytársat kell szereznie. most abban a szegmensben, ahol az itanium akar valamit tenni az US2 és US IIi procik mennek. ezek elavultak, az itaniummal nem tudják felvenni a versenyt. akkor most két választás van: vagy berakni az US3mat a low-end kategóriába, vagy szerezni oda valamit, ami az itaniumot megverheti, de az US3hoz azért még semi köze.
    másfelől nézve: az intel hosszútávan a SUN ellenfele. az AMD is. az AMDnek, hogy a hammer családját sikerre vigye, egy NAGYON NAGYON erős OEM partnerre van szüksége.
    és akkor mondá a SUN:
    "az ellenségem ellensége a barátom"
    a HAMMER nem elég erős ahoz, hogy US versenytárs legyen, mert a multiprocessing-része az US3nak is megvan csinálva rendesen(az itaniummal ellentétben) tehát azellen a HAMMER nem ér semmit, ha ő nem csinál olyan kategóriájú szervert belőle, akkor senki más se fog. tehát a HAMMERt tudja segíteni, az intelt vissza tudja fogni, és még arra is tud vigyáznbi, hogy az ő piacát a HAMMER ne veszéjeztesse, sőt, még költségcsökkentést is tud véghezvinni, mert a HAMMERek olcsóbbak lesznek, mint az ő USIIi procijai, és nem is neki kell törődni a butítással. és elég jelentősen hozzájárul még ehez a nézethez az is, hogy ahová az itanium szóbajöhet(4-16utas szerverek) az pont az a ketgória, ahol a HAMMERek minden valószínűség szerint laposra verik az itaniumokat, a jó multiprocessing miatt. teljesen egyértelmű, hogy a SUN az AMD mellé fog állni, és OEMként teljes vállszélességgel fog HAMMER termékeket csinálni.

a kérdés már csak az, hogy megáll-e a szerver-workstation piacon? a SUN is húzhat nagyot, azzal tisztában van, hogy ha nem terjeszkedik be a PCpiacra, akkor könnyebben bajba juthat, mintha ottvan, sőt, az elmúlt 10 évben folyamatosan próbálkozott PCket gyártani, magán-felhasználóknak, csak ezekből soha nem lett semmi sem, mert hiába voltak sokkal gyorsabbak, mint az akkori PCk, egyszerűen sokkal drágábbak voltak, mert mindent a SUN fejlesztett ki, és szoftverek sem voltak.
    azzal is tisztában van, hogy a SUN név az még az átlagembernek is mond valamit, és nem azt mint az intel, hogy "dejó, ilyen van nekem is otthon, 10 éve ilyet veszek, indíg jó volt, most is ilyet veszek", meg nem azt, amit az IBM, hogy "apám mekkora cég... mndenhol ott van, de azért már nem főnök, régen sokkal nagybb volt" hanem ezt: "SUN... anyám... ez szuperszámítógépeket gyárt...e ddig nem csinált PCt, mert túl alantas volt neki az intel... ez nem cicózott a kispályás otthoni felhasználokkal, ő csak nagyhalakra vadászott... nekem is olyan gépem lesz otthon, mint amivel a NASA dolgozik... de jó" ez így lehet, hogy túlzásnbak tűnik, de nem az. USAban ez egy tipikus felfogás. és ha a SUNnak 1 módja nyílik rá, hogy betörjön a PCpiacra, aakkor sztem be is fog törni, és nem csak SLEDGEHAMMERES szervereket, hanem CLAWHAMMERES PCket is gyártani fog.
  • iXBT
    A 2,2 meg a 4,1 kozott meg csak leheletnyi a kolonbseg...
    Amugy meg meg azert terjed, mert van hozza nem via chipset, meg ha nem dolgozik, alig termel hot, meg nem lehet lesarkazni, meg azert annyira nem lassu, meg igen intelbol van.
  • mir
    figy:
    ha esetleg télleg nem lenne több stepping ehez, akkor is ott jön szept.-okt. a SOI, ami -38%, és ez vitathatatlan tény. még ha csak -5% is, akor sincs nagy gond.
    bár ez neekm kevésnek tűnik.
    update: rosszul emlékeztem, a palomino disszipációja is "csak" 61W 1.73 Ghz-en
  • iXBT
    En ugy olvastam, hogy ennyit hoz a 0,13 az AMD-nek, en is tobbet vartam. Ha ez igaz akkor lepniuk kell hamarosan valamit. Valszeg ezert nem nyilatgozgattak.
  • mir
    iXbit: itt mindenki tudja, hogy ez a vége a magjuknak, ezt nem is vitatja senki, hogy ezek már az utolsó rúgások. bár meg kell hagyni, hogy igen nagy rúgások.
    igazad van, megvéztem, valóban csak 58W a 2.2 Ghz p4. bocs.
    de azt, hogy a 0.13 az AMDnek mennyit hoz, azt te mégis honnan tudod? csak azért, mert ilyen procit most mutattak be először a CeBiten, és az AMD még az elérhető frekvenciatartományról sem nyilatkozott, és a hőleadásról sem.
    iXbit: azt neked is el kell ismerned, hogy lehet, hogy sok az ami most van, (hőleadás) de akkor neked mi a véleményed a SOIról? az IBM doksikban -38% hőt mondanak, meg +15% órajelet.
    akkor most számoljunk.
    tegyük fel, hogy az AMD nem fog több steppinget csinálni a througbred-nek, ami sztem elképzelhetetlen, de most azért tegyük fel és akkor 2.2 Ghz-nél bejön a SOI, és akkor még elmegy(ugyancsak új stepping nélkül) a proci 2.5 Ghz-ig, azaz 2800+ról 3200+ra. és az neked nem elég? akkor majd jön a HAMMER, ami 3400+ jelzésnél indul, és ugye ki tudja, hol áll meg...
    a p4 most eléggé rendesen a rosszabbik pozícióból indul, és nem lesz neki sok fegyvere a hammerekkel szemben... vagy ha bejön 1-2 új stepping(1 év alatt 5 szoott jönni...) akkor még a Kesek is otthagyják.
  • iXBT
    Nezd meg Te! U.i. a Wilmatte eszik ennyit, a Nothwood 20-al kevesebbet. Az amd-nek kb. 5 Watt minuszt hoz az atallas 0,13-ra. Ez a vege a magjuknak, ezt ok is tudjak, csak ti nem akarjatok elhinni.
  • mir
    RALF:
    már vártam, mikor bukkansz fel, és hogy most éppen miféle módon fogod elmagyarázni nekünk, hogy a négyzeztnek bizony öt sarka van, és az intel találta fel...
    a WILMATTE is sokat fogyasztot, még többet, de a northwood is.
    northwood@ 2.2 Ghz: 72W
    nézd meg a northwood magos P4 doksiban. mindíg beleteszik az újonnan kijött procik fogyasztását
  • mir
    alibaba #4 én a tranyók számának növekedését hosszú távon értettem, nem a throughbred-re, mert azt nyilván adhatják olcsóbban is, de nem fogják.

fotel:
    a 2.2 Ghz-ews P4 72Wot nyom, a 2100+os 1.73 Ghz-s athlon XP, ami mellesleg gyorsabb is, csak 68Wot... ennyi volt az intel előnye. azok a 2.2 Ghz-es Throughbredek is sima FOP32vel mentek.

az XPk pedig valószínűleg ugy mennek, mint a P4esek majd... ha veszel 1 1.6os P4et, akkor ugyan azt veszed, mintha 2.2-est vennél, mert ugyan az a stepping. csak fel kell vinni az FSBt.(kissé komplikáltabban is lehet, ha nagyágyú rendszert akarsz olcsón) valószínűleg a 2800++os, azaz 2.2 Ghz-es athlon XP sokára jön majd csak(pár hónap) de a throughbred-magos cumók sorozatgyártása napok kérdése, onnantól 1-2 hónap, és boltban is kaphatók. sztem nem fohg az AMD kiadni azonnal 2800+os modelt is mondjuk kiadja a 2200+tól a 2500+ig a procikat, és te otthon a 2200+ból csinálhatsz madadnak DDR333-memóriával, meg DDR333 támogatású chipsettel(mert ezek általában 166 Mhz-en is mennek) 2800+os gépet, vagy esetleg mégtöbbet, mert ez még nem volt végleges mag...

alibaba:
    igazad van. az AMDk már legyalább annyira stabilak, mint az intel rendszerek, semmi gond sincs velül, de ha mission criticla stuffról van szó, akkor még az alulhajtott(pl. 900 Mhz Xeon 666on) IBM Mission critical elnevezésű szerveren is eléggé sokat töprengenék, és inkább lehet, hogy UNIXot választanék... ebben a szegmensben az intel és az IBM név együtt nem elég mindenre... az AMD mellet pedig még az IBM sincs ott... persze ha minden jó, akkor a SUN hamarosan ottlehet, és az kiváltja mindkettőt:D
  • Laci73
    Hát számomra csalódás idáig a CEBIT. Én működő Hammer konfigot vártam, teszteredményekkel, szakmai fórumokat a McKinley jövöjéről, a Yamhill sorsáról... ezidáig csupán Athlonok és P4-ek...
  • fotel
    miért baj ha sokan veszenk majd p4-et?

leheth ogy gyorsa a proci - de elég sokan egy tisztán intel rendszerben bíznak - minőség mindenek felett ugye - nem kell bele tak38 fop 32....

Halk és pl az alaplap és a proci gyártója lehet ugyanaz - ami sokakat meggyőz nem?

Mellesleg mir :: mikorl esz a kedves 2800+ os XP (LOL!) forgalomban?
  • mir
    azért nem... ugyan csökken a csíkszélesség, de a trazisztorok száma nő... ennélfogva nem kell aggódni... a pentiumok óta 100 és 200 mm^2 között van a procik magmérete(kivétel Wilmatte meg throughbred meg a XEONok, a sok SRAMmal)
    amit a cikk nem ír, de az angol sajtó visszhangzott tőle:
    az AMD bemutatott 10 compaq gépet 2.2 Ghz-es, azaz 2800+os Thoroughbred magos athlon procival felszerelt sima mezei compaq gépet(nem 16 ventivel, mint a 3 Ghz-es P4...)
    és ez eléggé meglepő, mert ez még csak az 1. stepping, meg a próbagyártás... mi lesz itt, ha jön még 2 stepping, meg SOI, meg még 1 stepping... akor az AMD túljutott a northwood korlátain(Meglehetősen bőven) és még csak akkor jön a HAMMER...
    ja, és mellesleg alég meglepő:
    .18 mikron wilmatte : 2 Ghz
    .18 mikron Palomino : 1.73 Ghz
    (gondolom kitaláljátok, melyik a gyorsabb...)

.13 mikron northwood 1. stepping : léghűtéssel max. 2.4 Ghz
    .13 mikron Thoroughbred 0.stepping(azaz próbagyártás, az 1. stepping még lehet, hogy jobb lesz) 2.2 Ghz, azaz 2800+
    gondolom itt is nyilvánvaló, hogy a 2800+ athlon sokkal gyorsabb, mint a [email protected] Ghz P4...
  • fotel
    Nem - az Ő hasznuk a nagyobb!