Franczy

Jön a Prestonia, McKinley, Gallatin...

Az Intel szerver számítógépekbe szánt új processzoraival mostanság egyre többet foglalkozik a szakma, így többek között sokat lehet hallani arról, hogy az Intel ebben a piaci szegmensben nagy hangsúlyt kíván fektetni a Hyper-Threading technológiára és a következő generációs IA-64 processzorokra, ezenkívül pedig egyre jobban körvonalazódni látszik, hogy az Intel a Rambus DRAM memóriák helyett sokkal inkább a DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákat kívánja támogatni.

Az Intel legközelebbi jövőre vonatkozó szerverchip terveivel kapcsolatban immár tudni lehet, hogy a négy és több processzoros szerver számítógépek piacára pozícionált Xeon MP chipek még márciusban, várhatóan a németországi CeBIT 2002 kiállításon napvilágot látnak majd. Ezen Intel újdonságok közé tartozik majd az 1,6 GHz-es frekvenciájú, 1 MB L3 cache-sel szerelt Xeon MP, valamint az 1,4 GHz-es és 1,5 GHz-es frekvenciájú, 512 KB harmadszintű gyorsítótárral szerelt Xeon MP.

Ezt követően az idei év második negyedévében, pontosabban valamikor május elején esedékes a Prestonia magra épülő, 2,4 GHz működési frekvenciájú Xeon processzor debütálása, mely nagyjából az asztali számítógépekbe szánt 2,4 GHz-es Pentium 4-es processzorral egy időben kerül majd forgalomba. Általánosságban egyébként elmondható, hogy az idei év folyamán a Prestonia magos Xeon processzorok, valamint a Northwood magos Pentium 4-es processzorok frekvenciája egymással párhuzamosan fog növekedni. Május után jön június, mely hónap az idei évben rendkívül fontos lesz az Intel számára, ugyanis ekkor mutatkozik be a nagyközönségnek a cég második generációs 64 bites processzora, a sokak által várva várt McKinley. Az első McKinley processzor 1 GHz-es működési frekvenciával és 3 MB-os L3 cache-sel rendelkezik majd, működéséhez pedig elengedhetetlenül szükséges lesz egy vadonatúj, i870 chipkészletes alaplap.

Az idei év harmadik negyedévében várható az Intel utolsó olyan szerver processzorának a megjelenése, mely még a jó öreg Tualatin-512 magra épül. Ez a processzor nem más, mint az 1,53 GHz-es frekvenciájú Pentium III-S típusjelzésű chip lesz, ezenkívül pedig szót kell ejtenünk az ugyanebben a negyedévben debütáló Prestonia magos Xeon processzorról, mely 2,6 GHz-es frekvenciával és 400 MHz-es FSB-vel rendelkezik majd. Az idei év utolsó negyedévében esedékes az immár 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő, Gallatin magos Xeon MP processzorok debütálása, melyek frekvenciája 2 GHz feletti, L3 cache-e pedig 2 MB-os lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #1
    Na, hát csak nem hülyeségböl van az ST6os BIOSában az 1.53as tualatin támogatás..
    de persze 1.13 lessz az utolso ebből a prociból.. kiváncsi vagyok meddig megy ez még igy..