JohnnyCage

Feloszlik a DRAM szövetség, ha az Intel kilép

A chipóriás Intel Corp. egyes hírek szerint ki kíván lépni az Advanced DRAM Technology (ADT) nevű szövetségből, amely lépés megvalósulása esetén szinte bizonyosan a szövetség feloszlását okozza.

Egyes, a bizottságon belüli hírforrások szerint az Intel úgy véli, az ADT immár nem szolgál hasznos célt. A társaság mindemellett aggódik bizonyos antitröszt ügyek miatt is, és vezetői feltehetően úgy látják, jobb kimaradni egy ilyen szorosan kötött, zárt bizottságból.

Az Intel szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni a híreket.

Amennyiben az Intel kilép az ADT-ből, a megmaradt DRAM gyártó tagok kevés okot látnak, amiért érdemes lenne folytatni a bizottság munkáját, mondta a bizottság egy névtelenséget kérő tagja. Bár jelenleg még nem tudni, az Intel pontosan mikor kívánja hivatalosan is bejelenteni a szövetségből való kilépését, egyes hírek szerint a társaság a közeljövőben szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council - Elektronikus Eszközöket Fejlesztők Tanácsa) bizottsággal új DRAM szabványok kidolgozása céljából.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú Intel már régóta tagja a JEDEC bizottságnak, miután azonban a csoport a PC133, majd később a DDR-SDRAM -ok támogatása mellett döntött, a chipóriás az ADT-hez fordult új memória stratégiájának megvalósítása érdekében, amely gyanakvást keltett a zárt bizottságon kívüli cégekben.

Az ADT bizottságban a közelmúltban ugyanakkor belső ellentétek is kialakultak. A hírforrások szerint egyes DRAM gyártó bizottsági tagok szavazati jogot szeretnének az olyan kérdésekben, mint például a jövőben alkalmazni kívánt memória technológiák. Az Intel-rivális AMD emellett mindenképpen be kíván lépni a bizottságba, az Intel azonban visszautasította a kérést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #23
    Szar ez az RDRAM mindenki szerint. Még jó, hogy a nagyobb procigyártóknak rendes tanácsadóik vannak :-P
  • Dozer #22
    "Meg valami, Dozer NEM MINDEN AMD HAMMER TARTALMAZ MAJD MEMORY CONTROLLERT!Az integralt alaplapi (es nem procis!) megoldasoknal a kontroller meg mindig elerheto lesz (csak az alapalapon).Igy az ebbe valo CPU-kban NEM LESZ MEMORY CONTROLLER."
    Ez biztos, hogy teves info. A hammer nagyban epit az integralt memvezerlore; ha lenne olyan hammer amiben nincs memvezerlo, az mar nem is lenne hammer.

    "Gondolod hogy nem tudják a memóriavezérlőt átalakítani az AMD-s fiúk/lányok? Nemsokára olcsóbb lesz az RDRam mint a sima SDRam..."
    Persze lehetne gyartani RDRAM-ot tamogato procit, de ehhez is mas gyartosorok kellenenek.
    Mondjuk kesobb lesznek majd olyan procik, amikben DDR-II-es memoriavezerlo lesz, de sztem amikor ezek kijonnek, akkor hamarosan le is allnak az elozo hammerek gyartasaval.

    Az RDRAM elkepzelheto, hogy egy darabig olcsobb lesz, mint az sd/ddr, de hosszu tavon biztos, hogy dragabb lesz, mivel magasabb az eloallitasi koltsege.

    Miert nem passzol az RDRAM a hammerhez: A hammerben olyan fejlesztesek vannak, amik az egy orajel alatti muveletek szamat novelik. Hogyan erik ezt el ugy, hogy a muveletvegzo egysegek szama ugyanannyi marad, mint az athlonban? Ugy, hogy csokkentik a memoriamuveletek kesleltetesi idejet, igy a muveletvegzo egysegek kevesebbszer vannak toltetlenul (tehat igy ritkabban fordul elo, hogy nem csinalnak semmit).
    Hogyan csokkentik a memoriamuveletek kesleltetesi idejet? Ugy, hogy a memvezerlot a prociba integraljak ES ugy, hogy olyan memoriat hasznalnak, aminek alacsony a kesleltetese. Hat az RDRAM nem ilyen :)
  • iXBT #21
    Volt am ott sok smajli is :)
  • Supergamer #19
    "Ad1
    Nem a soros eleres az jelenti, hogy az adatok nem parhuzamosan (tobb fizikai) szalon funak egy idoben, hanem egyen.

    Ad2 Nem kioktatni akartalak, csak felhivni a figyelmedet, hogy a rambus nem a jovo utja!

    Ad3 Ha elolvasod amit irtam ottvan a kis "effektiv" szo.Ennek a jelenteset gondolom te is erted.

    Ad4 Ha elgondolkodsz a kovetkezo kerdeseken akkor rajosz, hogy mirol van szo.
    Miert is kell parossaval rkosgatni a ramokat?Miert is valtozik az adat eleresi ideje ha tobb ram van bent?

    Ha felreerthetoen irtam valamit akkor bocs.De nagyon jol tudom mirol beszelek.(mint ahogy te is:)

    Meg egyszer eszem agaban sincs oktatni.Szerintem beszelgetunk, remelem szamodra a vita es a beszelegetes nem ugyanaz!?!"
  • iXBT #18
    Most akkor a soros ATA is hasznalhatatlan lesz? Jaj, mi van ha osszevissza kell hozzaferni az adatokhoz? Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy a soros eleres azt jelenti, hogy az elejetol a vegeig vegig olvasunk mindent?
  • iXBT #17
    A jelenlegi rambus 400MHz-en ketyeg. (Ha mar kioktatsz:)))
  • Dozer #8
    A savszelesseg nem minden, az RDRAM-nak nagy kesleltetesi idejei vannak, a Hammerhez pont emiatt "alkalmatlan".
    "Friss hír: az AMD is a Rambus felé kacsingat, várhatóan a Hammer prockóknál már találkozhatunk Rambus-t támogató chipsetekkel."
    Ez erdekes lenne, mert a Hammerben a memoriavezerlo a prociba van integralva es nem a chipsetbe.
  • iXBT #6
    Menkut az ara, a piac az SD-t akarta mindenaron. Es a DDR elerte a korlatait. Soros megoldasok kellenek.
  • RpPRO #5
    Persze ha tobbet gyartananak, olcsobb lenne fajlagosan.
  • iXBT #3
    Ha az AMD majd a Rambus-t valasztja, akkor hirtelen az lesz a nyero....