Spencer

3-4 év múlva érkezik az első teljesen új Intel Xeon processzor

Különböző források tudni vélik, hogy 2007-2008 körül fog bemutatkozni az Intel első indiai fejlesztésű Xeon processzora, mely a jelenleg Potomac, illetve Tulsa fejlesztési kódneveket viselő processzorok teljesen új architektúrára épülő utódja lesz.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat roadmapjeiben Whitefield néven szereplő újdonság elsősorban a több processzoros szerverek, illetve munkaállomások piacán fog versenyre kellni a konkurencia hasonló termékeivel. A teljes egészében az indiai Bangalore-ban tervezett Whitefield semmilyen közös vonással sem rendelkezik majd a közvetlen elődnek tekinthető Potomac és Tulsa chipekkel, vagyis ez lesz az első olyan Intel Xeon MP processzor, mely szakít a jó öreg NetBurst architektúrával. Az Intel egyébként Indiában mintegy 1500 fejlesztőmérnököt foglalkoztat.

A Potomac lesz az első olyan, többprocesszoros szerverekbe szánt Intel chip, amely használja az Intel által nemrégiben bejelentett 64 bites kiterjesztést, vagyis az Extended Memory 64 Technologyt (EM64T). A jelenlegi Xeon processzorokhoz képest számos egyéb tekintetben is továbbfejlesztett Potomac-ben 1 MB méretű másodszintű gyorsítótár, illetve 2 MB-os, vagy annál nagyobb L3 cache teljesít majd szolgálatot. A Tulsa fejlesztési kódnevű processzor várhatóan valamikor 2005 legvégén debütál majd a kereskedelmi forgalomban és tulajdonképpen a Potomac továbbfejlesztett, kétmagos verziójának lesz tekinthető. A Potomac és a Tulsa közös vonása, a NetBurst architektúra, mely egyébként a jelenleg forgalomban lévő Xeon MP processzorok alapja is egyben.

A Whitefieldről egyelőre vajmi keveset lehet tudni, így egyelőre a chip pontos debütálási időpontja, ára, illetve architekturális jellemzői is ismeretlenek. Szakértők úgy vélik, hogy az előreláthatólag három-négy év múlva érkező újdonság új korszakot nyit majd a Xeon processzorok történelmében, és a 2008-2013 közötti időszakban számos Whitefield alapú Intel szerver chip lát napvilágot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!