Franczy

i845S, a legújabb Pentium 4-es chipset

Habár a jó öreg SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriákat támogató i845-ös alaplapi chipkészlet és az ugyancsak SDR SDRAM memóriákat támogató i845S chipset közötti különbség teljesen minimális, az Intel nemrégiben mégis úgy határozott, hogy megkezdi az utóbbi chipset sorozatgyártását és forgalmazását. Az Intel azért határzott így, mert úgy véli, hogy a piacnak szüksége van egy minden eddiginél kedvezőbb árú, SDR SDRAM memóriatámogatással rendelkező Pentium 4-es chipkészletre, az i845S 30-32 dolláros ára révén pedig kiválóan alkalmas arra, hogy az alaplapgyártók olcsó, belépőszintű Pentium 4-es termékeket készítsenek.

Az i845 történetről annyit érdemes tudni, hogy kezdetekben volt az SDR SDRAM támogatással rendelkező eredeti i845-ös chipset, melyet követett az immár DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákat támogató i845 B-step, melyet az Intel most úgymond kiherélt, és létrehozta az újfent csak SDR SDRAM támogatású i845S chipsetet, vagyis az Intel lényegében egy kicsit visszautazott az időben. Az i845S chipset fogadtatása egyébként eléggé eltérő a különböző alaplapgyártók körében, hiszen ezen cégek egyik fele örül annak, hogy egy minden korábbinál olcsóbb Intel gyártmányú Pentium 4-es chipset került forgalomba, az alaplapgyártók másik fele azonban nem érti, hogy az Intel a Pentium 4-es fronton miért erőlteti még mindig a normál SDRAM memóriák támogatását. Utóbbi alaplapgyártók szerint az SDR SDRAM memóriák ideje lejárt, és éppen ideje, hogy a DDR SDRAM memóriák és az ilyen memóriákat támogató chipsetek minél szélesebb körben elterjedjenek, és kiszorítsák a piacról elődjeiket.

A piaci előrejelzések azt mutatják, hogy a DDR memóriákat fogadó Pentium 4-es alaplapok legkésőbb május-június körül piacvezetővé válnak, így sokan megkérdőjelezik egy újabb SDR SDRAM támogatással rendelkező Pentium 4-es chipkészlet létjogosultságát. Tény, hogy az i845S mintegy 5 dollárral olcsóbb a DDR memóriákat támogató i845 B-step chipsetnél, és hogy a jó öreg SDRAM memóriamodulok ára körülbelül 10 százalékkal alacsonyabb a DDR memóriamodulok áránál, azonban még ha ezeket az árkülönbségeket össze is adjuk, akkor sem lesz túl nagy árbeli különbség egy i845S - SDR SDRAM párosra és egy i845 B-step - DDR SDRAM alkotta párosra épülő rendszer esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #3
    ez lyo hasonlat :))
    mellesleg aki olcso gepet RAK OSSZE es nagyon az arat nezi es p4-nek is kell lennie szal erted az inkabb megvesz valami mas chipsetes lapot, oszt kesz. mellesleg valaki mondjon mar 1 jo cikket a ddr mukodesetrol de ne olyat amin benchmark van hanem ahol rendesen le van irva olyasmi hogy tudomasom szerint a ddr az egyik agon cimez mind fel es leszallon viszi vissza az adatot, szal ez hogy van mikor mit kuld stb
  • dewdew #1
    Nem ertem az Intelt!
    Mintha csak fej_vagy_irast jatszananak.
    Vagy mintha a nagyfonok nem kapott volna eleg fizetesemelest, es ezert bosszutall a cegen.
    Tiszta orulet. Az Intel kapkod egyik helyrol a masikra, valamibe belefog, de hamar kiszall, olyan, mint egy gyerek, amelyiknek minden jatek kell, de minddel csak 5 percet jatszik.