JohnnyCage

Új videóformátum hódít Hollywoodban

Négy hollywoodi filmstúdió vezetői a napokban bejelentették, hogy filmjeiket a VHS videókazetta, és a DVD-Video lemez mellett hamarosan egy harmadik médián, egy digitális videókazettán is ki fogják adni.

Az új, D-VHS elnevezésű digitális videókazettákat ugyanaz a japán JVC fejlesztette ki, amely annak idején az analóg VHS videószabványt is útjára indította. A JVC-féle D-theater elsősorban a felsőkategóriás digitális házimozi rendszerrel rendelkező felhasználónak készül, és várhatóan nem lesz ellenfele az egyre olcsóbbá váló asztali DVD-Video lejátszóknak. A DVD-Video szabvány az elmúlt öt év során széleskörben elterjedt, és immár gyakorlatilag általánosnak mondható.

A JVC D-VHS rendszere azt a viszonylag kis felhasználói csoportot célozza, akik házimozi rendszerrel, illetve a jelenlegi televízióknál jobb képminőséget nyújtó HDTV-vel (High Definition TV) rendelkeznek, és a DVD-nél élesebb, tisztább digitális képre vágynak. A JVC D-Theater asztali lejátszó tavaly ősz óta kapható 1999 dolláros ajánlott fogyasztói áron. Egy olcsóbb DVD lejátszó viszonyításképp 150 dollárba kerül. A filmstúdiók támogatásának elnyerése érdekében a JVC digitális másolásvédelmi technológiával látta el a D-VHS kazettákat, így azok elvileg lemásolhatatlanok.

"A D-VHS egy külön kategória, amely teljesen más, mint a DVD. A rendszer kiemelkedő minősége a legmagasabb elvárásoknak is tökéletesen megfelel" - mondta Craig Kornblau, a Universal Studios Home Video elnöke egy nyilatkozatában. A Universal Studios egyike azon négy filmstúdiónak, amely teljes mértékben támogatja az új rendszert. A D-VHS szabványt a Universal mellett jelenleg a Twentieth Century Fox, a DreamWorks, és az Artisan Entertainment támogatja.

Az első műsoros D-VHS videókazetták valamikor az év folyamán jelennek meg 30-40 dolláros áron. Az üres D-VHS kazettákra 4 óra műsor rögzíthető a technológia által nyújtott minőségben. A JVC D-Theater eszköze mindemellett képes analóg VHS felvételek készítésére, sőt a készülékben bármilyen VHS videókazetta lejátszható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #12
    eza d-vhs szerintem 1 nagy baromsag. jvc utolso szorszalba is belekapaszkodik hogy meg eletben tartsa az elavult vackat. konkretan a dvd szabvanynal lehet jobb de a szalagos technologia elavult es kesz. mindenhonnan szorul ki, nehany eleg extrem kiveteltol eltekintve. de a nappalikat a dvd utan nem fogja visszahoditani. dat se volt igazan hasznalva, addig volt ertelme amig a hangfelvetelek dat-ra keszultek, de lattal mar embert dat walkmannel, vagy otthon dat-et rendezgetni? nem. mert akkor mar inkabb audio cd, mar regota olcsobb, es sokkal kenyelmesebb stb. ha meg megis elterjedne akkor iszonyatosan hamar megoldanak a szamgepre rippeleset, mert ezert kezdtek el hirtelen szeretni a kiadok hogy egyelore nem ugy nez ki a dolog hogy be a gepbe oszt dwecss mar nyomja is le. (hosszu es qsza lett..bocs :)
  • Gabest #11
    A telefonos játéka pedig pontosan ábrázolta a magyar alkatrészboltok áruval ellátottságát :)
  • God #9
    Az biztos hogy egyedül vagy. Talán reklámszatyorban éltél ezidáig, vagy sokat nézted a pc-abct.
  • Gabest #7
    Van egy óriási hátránya a szalagos megoldásoknak: tekerni kell...
  • szucsati #5
    Nem lesz belőle semmi.
    Vagy ugyan az lesz, mint a DAT kaziknál, hogy mesterslgesen magas áron tartják.
    Merhogy ugy ebben nincs másolásvédelem... Így nem fog működni a piacon.
  • Fatality #2
    Ha elolvasod a cikket, akkor választ kapsz a kérdésedre. Az utolsó bekezdést próbáld megkeresni. Te is tipikusan az az ember vagy, aki elöbb kérdez, aztán olvas.