Franczy

Mit is nyújt egy új Power Mac?

A napokban beszámoltunk arról, hogy az Apple Computer képviselői bejelentették az eddigi legnagyobb teljesítményű Power Mac számítógépeket, most pedig tekintsük át egy kicsit alaposabban, hogy tulajdonképpen milyen Apple újdonságokról van szó!

Az új Apple számítógépek láttán elsőre feltűnik, hogy az Apple Computer dizájnereinek az ugyancsak közelmúltban debütált iMac-ektől eltérően nem kellett áttervezniük a Power Mac-ek külsejét. Ennél azonban úgy vélem sokkal fontosabb az új Power Mac számítógépekben rejtőző Motorola G4-es processzorokról említést tennünk, melyek közül a csúcsmodell egész pontosan 1 GHz-es frekvencián ketyeg, de a szűkebb pénztárcájú Apple rajongóknak sem kell elkeseredniük, ugyanis az új Power Mac-ek 933 MHz-es és 800 MHz-es processzorokkal szerelt változatokban is kapható. A február elejétől megvásárolható újgenerációs Power Mac számítógépek legolcsóbbika egyébként 1600 dollárba kerül, a legdrágább modell pedig kereken 3000 dollárt kóstál.


Ha már a legdrágább, high-end kategóriás Power Mac került szóba, mindenképpen említésre érdemes az ebben a modellben debütáló vadonatúj Nvidia grafikuschip, mely nem más, mint a sokak által várva várt GeForce4. A csúcskategóriás Power Mac-ben ezenkívül egy olyan, úgynevezett Superdrive meghajtó is megtalálható, mely képes írni, illetve olvasni a CD és DVD lemezeket. Az Apple képviselői a mostani bejelentés kapcsán egyébként felhívták a felhasználók figyelmét arra, hogy úgymond nem kell megijedniük, amikor az Apple gépekbe szánt Motorola csúcsprocesszorokon "mindössze" egy 1 GHz-es jelzés látható, ugyanis ezen chipek architekturálisan sokkal fejlettebbek az Intel immár több mint 2 GHz-es frekvencián üzemelő Pentium 4-es processzorainál. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy Power Mac-be akár két ilyen újgenerációs, SOI (Silicon On Insulator) technológiával készülő processzort is bele lehet helyezni.


Az Apple állítása szerint egy duálprocesszoros, azaz két darab 1 GHz-es frekvenciájú processzorral szerelt Power Mac megközelítőleg 15 Gigaflops-os teljesítménnyel rendelkezik, vagyis másodpercenként mintegy 15 milliárd lebegőpontos műveletet képes végrehajtani. Ez ugyan sokak számára csak egy száraz számadat, azonban az új Power Mac valós teljesítményéről mindent elárul, hogy az Apple szerint a duálprocesszoros konfiguráció Adobe Photoshop alatt több mint 70 százalékkal jobban teljesít, mint egy 2 GHz-es Intel Pentium 4 chipes rendszer, videokódolás közben pedig akár 300, azaz háromszáz százalékkal gyorsabb az Apple új rendszere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #27
    Szerintem a Duál G4 sem otthonra való. Ennyiből már gyakorlatilag egy kisebb szervert is vehetsz.
  • whitehawk #26
    Mikor is lesz g5ös proci?
  • Laalee #25
    az biztos hogy ati kartyaval jobban mutatna ez a gep ami elsodlegesen 2d hez keszült.
  • b #24
    a másik dolog a mekintosnál a zárak. máig nem tudom megérteni, hogy hogy akarnak penterációt elérni >200%-os iszonyatos árréssel. valaki tudja? :)
  • braindance #23
    Lehet hogy a memória szűk keresztmetszetnek tűnik, de ne felejtsétek el azt, amit itt még senki sem emlegetett, a cache méretét.
    Mennyi van a P4-en és az Athlon XP-n?
    256k?

    Itt a level 3 cache elég sokat tesz a teljesítményben.

    A másik az, hogy a photoshop teljesítményén tényleg nem nagyon látszik meg a két proci, ez betudható annak, hogy OSX-re még nincs Photoshop, csak béta, pedig az OSX az ami rendszerszinten támogatja a multitaskingot (pontosabban a több processzort), a 9-es rendszer még nem igazán.

    Az mondjuk szomorú, hogy ugye itt mindenkinek megvan a véleménye a GeForce 4 MX-ről, erre nem azt teszi bele az Apple az új gépébe... :(

    Úgy néz ki bedőlt a GeForce számok törvényének...
  • Troll #22
    Dícséretes, hogy egyre több Apple vonatkozású hír jelenik meg a SuperGamezen!

    Kíváncsian várom az új szériát a DDR memóriákkal, meg az új procival...
  • zplayer #21
    Vintermute >>jo lesz ha nagyon utananezel az adatoknak... (duron800@920 1250Mflops=1,25GF)azer egy pentium 4 2ghz, legalabb ennek legalabb ketszereset hozza. Mondjuk nem akkora a kulonbseg, hogy aggodnia kellene a g4nek, viszont nekem van egy nagy gyanum, hogy az 15GF valahogy nem a komplett mukodo rendszer sebessege...(mar csak a memoria miatt is - annyira azert ne legyenek mar "optimalizaltak") Hanem csak a procie magaban es az is elmeleti. Majd akkor elhiszem, ha egy benchmark programot futtatnak es kiirja 15,000 MFLOPS Addig kamunak tartom.
  • Gabest #19
    Kiváncsi vagyok hogy egy dual p4-gyel (ami persze még nincs...) összehasonlítva milyen eredmények születtek volna.
  • b #18
    hogy is mondjam, én a "szar"-nál egy kissé metafórikusabb dolgot kerestem volna, de hát nem ismerem a lelki világodat. inkább ilyen hasonlatokat kerestem volna, mint pölö: ez a bmw x-szer gyorsabb, mint a ferrári vagy ez a merdzsó sokkal jobb, mint az a ferrári. a végeredmény: az érték a mérték. :) najó, nem védem tovább a zintelet, mert csesztek már el ők is csúnyán dolgokat.
  • versio #17
    ja a mérték az intel
    mindig ugy szokták megadni az uj proci sebességét hogy mennyivel gyorsabb egy szarabbnál

    a G4-ben van kb 6-7 végrehajtoegység,+multimedia+vector
    a p4-ben meg van 4 :))))))))))))))))