JohnnyCage

1 GHz-re tuningolt Power Mac G4

A kisérletező kedvű japán Mac felhasználó a Power PC G4 CPU kártyájának hátoldalán található R1, R3, R5 és R7 jelölésű ellenállások átkötésével tudta a hivatalos órajel fölé emelni rendszere sebességét, átlépve az 1 GHz-es órajelhatárt. A négy ellenállásból kettő átkötésekkel kapcsolódik a többi alkatrészhez. Ezen átkötések más pozícióba forrasztásával a japán Mac rajongó weboldala szerint módosítható a processzor órajel-szorzó beállítása, ezáltal a rendszer túlhajthatóvá válik.

A szorzó értékének módosításával 733 MHz, 800 MHz, 867 MHz, 1,0 GHz, és 1,067 GHz processzor órajelek érhetőek el. A Mac tulajdonos tapasztalatai alapján a 867 MHz-es rendszer 1 GHz-en teljesen stabilan működik. Mint azonban kiderült, a 15%-os túlhajtással a rendszer sebessége csupán 12%-ot nőtt, ami arra utal, hogy a PowerPC 7450-es CPU az 1 GHz-es órajelhatár környékén eléri technológiája határait. A processzor órajelének további növelése nem hozna számottevő teljesítménybeli növekedést, csak a fogyasztás és a termelt hő lenne nagyobb.

Mindebben valójában semmi meglepő nincs, hiszen minden processzortípusnak megvan a működési órajeltartománya. A Pentium 4-es processzor például architektúrája miatt akár 3-4 GHz-ig is megfelelően működhet, alacsonyabb órajeleken cserébe azonban viszonylag kis teljesítményre képes más, azonos órajelű CPU-khoz képest. A maximális órajel mindazonáltal a darabonként is változik egy adott típuson belül. A japán Mac felhasználónak minden bizonnyal sikerült kifognia egy jól túlhajtható processzort, az átlagos chipek ugyanis aligha bírják ki az 1 GHz-es sebességet, mivel ellenkező esetben az órajelbeli lemaradással küszködő Apple nem habozna kiadni első 1 GHz-es Power Mac modelljeit.

A 2000 dolláros számítógépben apró ellenállásokat forrasztgatni, amely egyébként a garancia elvesztésével is jár, rendkívül kockázatos, így a japán úriember tettét senki nem próbálja meg utánozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mister #4
    Lehet, hogy 2x gyorsabb ez a PowerMAC, mint egy PIII-1000Mhz, de kb 4x-6x drágább is....
    2000 dollárért veszel egy p4-es 1,9Ghz-et, és még feljebb is húzod, szinte unlimited winchesterrel, Geforce3-al, rengeteg RAM-mal.
    Vagy egy Athlon 1,4Ghz-est, tökmindegy.
    Ezek már azért gyorsabbak lesznek a 2000 dolláros PowerMAC-nél.
    Aztán lehet, hogy rosszul látom, nem ismerem olyan nagyon a MAC-ek teljesítményét.
  • ixyon #2
    azert annyira nem gyorsabb, csak a MACre fejlesztett alkalmazasokban. pl. a Q3,ami mind a 2 rendszerre optimalizalva van, az pl. a Pcken gyorsabb. pedig carmack nagy szerelme a MAC, nemhiszem, hogy elhanyagolnak