JohnnyCage

Csődeljárás indult a Global Crossing ellen

A hamiltoni (Bermuda) központú telekommunikációs óriás kilátástalan helyzete miatt hétfőn csődvédelmet kért. A nagysebességű telekommunikációs szolgáltatásokkal foglalkozó társaság bukása a negyedik legnagyobb csőd az USA történelmében.

A Global Crossing csődbe jutása a szakértők számára nem okozott meglepetést, a társaság kritikus anyagi helyzete már jóideje ismert volt. A csődvédelmi eljárás a részvényesek számára befektetésük teljes elvesztését jelenti, a társaságot ugyanakkor megvédi az adósságoktól és fizetési kötelezettségektől. A véget nem érő adósságok alatt összeroppant telekommunikációs társaság a vezetők elmondása szerint 22,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és mintegy 12,4 milliárd dollár tartozást halmozott fel.

A Global Crossing a szakértők szerint nem tudott megbírkózni azzal az adósságtömeggel, amely globális hálózatának kiépítéséből eredt. A társaság hálózata jelenleg 27 országban mintegy 200 nagyvárost köt össze. A Wall Street egykori kedvence hamarosan nehéz helyzetbe került, mivel a szolgáltatási iránt mutatkozó, várakozáson aluli kereslet mellett jelentősen csökkentek a nagysebességű hálózati szolgáltatások tarifái, főként a tengeralatti útvonalakon. A társaság részvényeinek árfolyama egy év alatt 96 százalékot esett, majd a csődeljárás bejelentését követően le is állt kereskedése.

A társaság vezetői szerint a cég telekommunikációs szolgáltatásai egyelőre nem állnak le, és az alkalmazottak is megkapják fizetésüket. Egy újjászervezési terv keretében a Hutchinson Whampoa, és Singapore Technologies Telemedia társaságok 750 millió dollárt fektetnek a Global Crossingba, amelyben a két társaság cserébe együttes, többségi részvényhez jut. A befektetési terv megvalósulásához azonban az Egyesült Államok Csődbíróságának legkésőbb augusztusig el kell fogadnia a Global Crossing újjászervezési tervezetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!