Franczy

A Samsung szállítja a memóriachipeket az Xbox-ba

A Samsung Semiconductor képviselői bejelentették, hogy a cég vezetőinek sikerült megállapodniuk a Microsofttal az ügyben, hogy a jövőben is a Samsung szállítja majd a Microsoft közelmúltban debütált első játékkonzoljába, az Xboxba szükséges különböző memóriachipeket. Szakértők szerint a Samsung és a Microsoft között most létrejött többéves beszállítói szerződéshez hasonló szerződések rednkívül fontosak lehetnek annak a memóriapiacnak, mely az elmúlt évben minden korábbinál nyomottabb árakon kínálta a DRAM (Dynamic Random Access Memory) chipeket. Pisto Puhakka, a félvezetőipari kutatásokkal foglalkozó VLSI Research szakértője szerint a memóriapiacon érdekelt cégek a növekvő memóriaáraknak köszönhetően mostanában kezdenek csak fellélegezni, a Samsung pedig ezenfelül most még a Microsofttal kötött többéves beszállítói szerződésének is örülhet.

"Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a nagyszabású, legtöbbször több évre szóló beszállítói szerződések óriási jelentősséggel bírnak a félvezetőiparban érdekelt cégek számára, mely cégek ezen szerződések révén sokkal hatékonyabb működésre lesznek képesek, és nem utolsó sorban minden korábbinál szélesebb termékskálával szerepelhetnek a piacon, mely idővel a piaci részesedés növekedéséhez vezethet" - nyilatkozta a Samsung-Microsoft szerződés kapcsán Puhakka.

A szakértők nagy része teljes mértékben egyetért a VLSI Research munkatársának véleményével, miszerint a Samsung a most bejelentett, Microsofttal kötött szerződésnek köszönhetően tovább növelheti a már amúgy sem éppen jelentéktelen memóriapiaci részesedését. Az említett szerződés központi szerepkörét betöltő Xbox játékkonzolról egyébként tudni kell, hogy 64 MB nagysebességű DDR (Double Data Rate) DRAM memória található meg benne, vagyis körülbelül fele-, vagy negyedannyi, mint egy mai átlagos személyi számítógépben. Ugyanakkor míg a személyi számítógépek piacán komoly visszaesés tapasztalható, addig a játékkonzol-piac manapság az egyik legdinamikusabban fejlődő piaci szegmens, így már érthető, hogy a Samsung számára miért olyan nagy jelentőségű a Microsofttal kötött szerződés. A Microsoft eddig egyébként mintegy 1,5 millió Xbox konzolt adott el, június végéig pedig újfent többmillió Xbox eladását vette tervbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!