JohnnyCage

A Nokia nehéz napokat szerez a Palmnak

A finn mobiltelefon gyártó Nokia Communicator nevű eszköze vezeti az európai handheld számítógépek eladásait magamögé utasítva a PDA gyártó Palmot. Az eszköz a nyár elején ráadásul az Egyesült Államokban is megjelenik a piacon.

A Communicator meglehetősen magas, 799 dolláros ára ellenére az eszköz igen jól fogy Európában. A Nokia készüléke az első olyan eszköz, amely sikeresen ötvözte a mobiltelefonokat és a kéziszámítógépeket. "Ez az első olyan eszköz, amely mobiltelefon is, és egyben egy személyi szervező funkcióit is teljes mértékben ellátja" - mondta Andy Buss, a londoni Canalys.com piackutató csoport elemzője. "A Communicator olyan felhasználók számára készült, akik mindent egyben akarnak. Menedzselheted vele menet közben az egész életed" - tette hozzá Buss.


A Communicator az elemzők szerint az első eszköz, amely valóban egyesíti a mobiltelefont a számítógépek világával. Skandináviában a Communicator lassan olyan lesz, mint egy tagsági igazolvány a bankárok és a vállalatvezetők körében. Az eszköz mindemellett azonban népszerű a fiatal fejlesztők, valamint minden olyan felhasználó körében, aki meg tudja fizetni.

"Szeretem, mert mindent rajta tarthatok, amire szükségem van, és még telefonálhatok is vele" - mondta Maria Westerberg, egy stockholmi tervező. "Nagyszerűen lehet vele feljegyzéseket készíteni, amelyek később emlékeztetnek a teendőimre. Amennyiben a feljegyzés már nem szükséges, könnyedén letörölhetem."

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy amennyiben a Communicator ilyen kedvelt, miért csak a nyár elejétől kerül forgalomba az USA-ban. A Nokia az Egyesült Államokban is piacvezető a mobiltelefon gyártók körében. Az elemzők szerint mindez csak időzítés kérdése. Az USA-ban az év második felében indulnak be a következő generációs mobilhálózatok, amelyek nagyobb adatátviteli sebességükkel jelentősen megnövelik a Communicator felhasználási lehetőségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyunyu #9
    Ennyi erovel sorolhatnam, hogy Palm OS-re is van Office kompatibilis csomag, Gameboy emulator, stb...
  • Laalee #6
    böhömnagy marhasag nokia modra...
  • nyunyu #5
    miben jobb a 9210-es? Abban hogy szines, ketnormas, GPRS (?), meg kezeli a multimedia uzeneteket?

    Attol meg ugyanolyan feltegla, mint a 9110-es, ami a meretet, meg a sulyat illeti.
  • nyunyu #4
    Palmban nincs telefon.

    Ha lenne benne, az is megveheto lenne.

    Handspring Treo-rol mi a nep velemenye?
  • b #2
    nézd, a 9110-es és 9210-es között oly nagy a különbség, hogy szinte egy napon nem is lehet emlegetni a kettőt. a 9210es reggelire megesz bármilyen palmot. jómagam palmra fejlesztek, de majd szeretnék nyitni a kommunkátor felé is, ha végre eléri a megfelelő penetrációt. :)