Franczy

Gigabyte: ATI vs. Nvidia, melyiket szeressem?

Az elmúlt napokban számos pletyka kelt szárnyra az ügyben, hogy a Gigabyte esetlegesen felhagy az Nvidia chipekre épülő grafikuskártyák gyártásával, és ezentúl már kizárólag a kiváló minőségű termékeiről híres ATI Technologies gyártósorain készült grafikuschipekkel találkozhatunk majd a Gigabyte grafikuskártyáin. Ezen pletykákat és félinformációkat hivatalosan eddig nem erősítették meg, így kéretik némi fenntartással kezelni őket, és érdemes néhány szempontot figyelembe venni akkor, amikor arról beszélünk, hogy a Gigabyte esetlegesen teljesen megszakítja eddigi gyümölcsöző kapcsolatát az Nvidiával.

Tény, hogy manapság az ATI Technologies-féle grafikuschipek minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek mind a felhasználók, mind a grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégek körében, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a közelmúlt egyik Nvidiához leghűségesebb gyártója, a PowerColor is bejelentette a napokban, hogy piacra dobja különböző ATI chipes grafikuskártyáit. Ezek szerint tehát mindenképpen logikus lépésnek bizonyul, amennyiben a Gigabyte ATI chipes grafikuskártyák gyártására szánja el magát, a Gigabyte ezen lépése pedig immár tényként kezelendő, hiszen az ATI grafikuschipekre épülő Gigabyte kártyák már fel vannak tüntetve a Gigabyte honlapján, bár ezen újdonságok hivatalos bejelentésére mindeddig még nem került sor, ám bizonyára ami késik, nem múlik.

Mindenképpen a témához kapcsolódik, hogy a Gigabyte nem is olyan régen még határozottan cáfolta azon pletykákat, melyek szerint ATI chipes grafikuskártyák gyártásába kezdene, most pedig már ott tartunk, hogy elképzelhető, hogy a Gigabyte átlendül a ló másik oldalára, vagyis teljes mértékben felhagy az Nvidia chipes grafikuskártyák gyártásával, és ezentúl már kizárólag ATI chipes kártyák gyártásával, illetve forgalmazásával kíván foglalkozni. Szakértők szerint egyáltalán nem lenne logikus lépés, ha a Gigabyte abbahagyná az Nvidia-alapú grafikus vezérlők gyártását, ugyanis hiába egyre népszerűbbek az ATI Technologies-féle új chipek, mindig veszélyes, ha egy gyártó kizárólagosan egy chipgyártó cég termékeit favorizálja, magyarul ebben a piaci szegmensben is mindenképpen érdemes egyszerre több vasat tartani a tűzben.

Egyesek szerint az is elképzelhető, hogy a Gigabyte olyan megbízható információkhoz jutott az ATI közeljövőben debütáló RV250-es, illetve R300-as grafikuschipjeivel kapcsolatban, hogy teljes nyugodtsággal abbahagyhatja az Nvidia chipes termékek gyártását, mondván, hogy a pletykák szerint nyolc rendering pipeline-nal rendelkező R300 teljesítmény és képminőség szempontjából is porig alázza majd az Nvidia közeljövőben debütáló új csúcsfegyverét, a GeForce4-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #32
    Na ja emberek, de a GigaByte-hoz:
    1. Emberiibb driverek lesznek (állítólag) mint az eredeti ATI-hoz.
    2. Láttátok már a GigaByte-os hűtőbordát??? :D
  • Danzig #30
    Inno3D Ti200 is 50+fa körül van, és abból is simán Ti500-at csinálhatsz egy kis óverklokkal..
    Jobb érvet! :)
  • Danzig #29
    "ja és magyarok"

    Az nVidia driverek is magyarok má egy ideje, bár ez engem csak idegesít
  • Anee #28
    Radeon 8500Le 52+áfa
    INNO3d Ti500 79+áfa
    csak hogy pontosak legyünk
    s a LEből hirtelen el lehet tüntetni a LE-t
    Nekem 3 hónappal a radeon chip megjelenése után óta van radeonom s az összes eddigi hozzá készült drivert látttam
    És bátran mondhatom hogy nincs baj velük
    ja és magyarok
  • hugi_0 #24
    hat eben azert remenykedhetunk :-)))
  • hugi_0 #23
    na lassuk a dolgok jo oldalat ( AMD INTEL olcsobb procik ) talan ATI nVidia olcsob VGA ?
  • Lt. Stinger #20
    Mármint a legjobb Ati kari
  • Lt. Stinger #19
    Figyu, a mostani legjobb kari nettó 85.000 zseton. A GF3 Ti 500 109.000. Szóval nem olyan drágák. És ha az R300 nem lesz drágább nettó 115.000-nél, már nagyon jó vételnek számít...
  • Laalee #16
    en meg azt remelem hogy nem 160000 ft lesz... bar ezt csak remelem mert ugyis annyi lesz :) az ati kartyak dragak, és nem is nagyon akarnak olcsobbak lenni az ido mulasaval.
    szoval hiaba akarok en ati kartyat, ha a sebesseg is erdekel egy kicsit nincs mas valsztas csak az N
  • Lt. Stinger #14
    Ez már tény, az R300 szerintem garantáltan szarrá fogja verni A GF4 4600/1000-t is, képminőségben mindenképp, teljesítményben pedig nagyon-nagyon valószínű. Remélem hogy jó drivert is böfögnek hozzá.