JohnnyCage

Letűnt az asztali videófelvevők csillaga?

Ipari jelentések szerint az elmúlt karácsonyi szezonban elvesztették vezető pozíciójukat a VHS videófelvevők, amelyek korábban a legkeresettebb karácsonyi ajándékok voltak. Helyükre mi más léphetett volna, mint a DVD.

Az elmúlt év az eddigi legjelentősebb árcsökkenést hozta az asztali DVD-Video lejátszók körében az eszközök 1997-es megjelenése óta. 1997-ben egy asztali DVD lejátszó még meglehetősen magas, 500 dollár körüli áron volt kapható. Ez az ár mára jelentősen csökkent, ami fellendítette az eszközök forgalmát. Az elemzők szerint az előttünk álló 2002-es év ráadásul újabb áreséseket hozhat a DVD piacon.

Az egyre vonzóbb DVD árak ugyanakkor gyorsan csökkentik a videómagnók népszerűségét, amelyek a közelmúltban még a szórakoztatóelektronikai piac vezető termékei voltak. "Nem sajnálom a videómagnókat" - mondta Albert Shew, egy főiskolai hallgató, akit a New York-i Time Square-en lévő Virgin Megastore boltban kérdeztek meg. "Menniük kell, mivel a DVD-k sokkal jobbak. Rendkívül jó minőségük van, számos hasznos szolgáltatással rendelkeznek, ráadásul egyre olcsóbbak."

A DVD-re való váltást a kereskedők, illetve a filmstúdiók is támogatják, mivel több pénzt szereznek belőlük, mint a videómagnókból. Az amerikaiak a szeptember 11-ei események óta ráadásul kevésbé vágynak kimozdulni otthonról, és több időt töltenek a TV előtt.

A számítógépes meghajtókat is beleértve a DVD-k jelenleg az amerikai háztartások mintegy 36 százalékában találhatók meg, állítja Tom Adams, az Adams Media Research elnöke. Adams számításai szerint ez az érték 2002-ben 54,5 százalékra fog emelkedni. - Ami még ennél is fontosabb, hogy a filmstúdiók felhasználók felé irányuló eladásainak feléért 2002-ben a DVD-k lesznek felelősek - mondta Adams.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fotel #7
    khm - és menyni egy műsoros dvd? 4-8 ezer nem?

    Ugyanez megvan divxben is:)

    eGyébkétn szeirntem a HWes asztali DIVX lejátszó szakítana igazán nagyot

    jó lenne ha csinálának...
  • Tomcat.no1 #6
    Mindenesetre szerintem akkor van jövője a DVD-nek ha elérhető áron lehet majd kapni a DVD+RW azaz a dinamikus DVD recordert!!!!!!!!!!!!!!!
  • Tomcat.no1 #5
    Pontosan! Egyébként is nem azt mondta a cikk, hogy egy darabb VHSvideót sem vettek s arrol nem is beszélve, hogy ebbe a statisztikába beleveszik a PC-s DVD-ket is , de akkor ilyen alapon a CD-ROM-ok a legkedveltebbek szerintem....
  • Mighty #4
    Es mi van a hordozhato filmfelvevokkel?
    Meg messze van az az ido, amikor mar el lesz felejtve a video.