Franczy

ATI RADEON 8500 mizéria

A japán számítástechnikai kereskedésekben az elmúlt héten korlátozott darabszámban feltűntek azok az új ATI RADEON 8500-as grafikuskártyák, melyek grafikuschip-, illetve memóriafrekvenciája még a RADEON 8500LE kártyák hasonló frekvenciáinál is kisebb.

Ezen felettébb érdekes és különc új grafikuskártyák kívülről szinte semmiben sem különböznek a teljesen átlagos ATI RADEON 8500-as kártyáktól, tehát ugyanúgy 3,6 nanoszekundumos elérésű DDR SDRAM memória van rajtuk, ezenkívül pedig a szabványos D-Sub, DVI és TV-Out csatlakozók is a részüket képezik. Jelölésük szerint ezek a low-end RADEON 8500-es grafikuskártyák egyébként RADEON 8500LE kártyák, azonban mind a rajtuk levő grafikuschip, mind a memóriachipek 230 MHz-es frekvencián működnek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezen csökkentett frekvenciájú ATI boardok ára teljesen megegyezik a 250 MHz-es mag- és memóriafrekvenciával rendelkező ATI RADEON 8500LE monitorkártyák árával.

Szakértők szerint érthetetlen, hogy az ATI Technologies ily módon miért szeretné összezavarni a hétköznapi felhasználókban az ATI RADEON 8500-as grafikuskártyákról az eddigiekben kialakult képet. Sajnos nekünk sem árt majd vigyáznunk az ATI chipes új monitorkártyák vásárlását illetően, ugyanis Japán után valószínűleg az európai piacokra is beszivárognak majd ezek az egyre inkább low-end ATI RADEON 8500-as grafikuskártyák, melyek esetében lassan már ott tartunk, hogy 200 MHz lesz az alapértelmezés szerinti működési frekvencia.

Több oka lehet annak, hogy az ATI miért dob piacra ilyen sok, különböző féle grafikuskártyát. Egyrészt elképzelhető, hogy a kanadai cég egyszerűen csak ily módon szeretné lefedni az egész piacot, bár ezzel szöges ellentétben áll, hogy a most forgalomba került, minden eddiginél lassabb ATI Radeon kártyák ára egy szinten van az ATI RADEON 8500 LE kártyák árával. Másrészt lehetséges, hogy az ATI Technologies komoly gyártástechnológiai gondokkal küzd, vagyis egyszerűen nem tud megfelelő mennyiségű 275 MHz-es, illetve 230 MHz-es frekvenciájú grafikuschipet gyártani, persze ezek szigorúan csak találgatások, ugyanis az ATI képviselői egyelőre nem kívántak ez ügyben nyilatkozni.

Végül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy várhatóan a tavasz folyamán megjelenik egy minden eddiginél gyorsabb ATI RADEON 8500-as grafikuskártya is, melynek frekvenciái egyelőre nem ismeretesek, valamint, hogy különböző források szerint a Radeon 3, vagy más néven az R300 fejlesztési munkálatai nagyjából 9-12 hónappal azután fejeződnek be, hogy a Radeon 8500-at bejelentette az ATI, vagyis ebből nagyjából már következtetni lehet az R300 debütálásának időpontjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #8
    Most olvastem egy tesztet, ahol a (ha jól emlékszem) a 7500-öst tesztelték meg az új "super" nvidia-kat. A lényeg: nvidia gyors, de az ATI képmin?sége verhetetlen :)))
  • zice #7
    én már csak azért is ATI 8500-asat fogok venni...Én nem fikázom:) le az Nvidiát,de rajta kivül más(ok) is vannak!!!
  • Inquisitor #5
    Hmm. Nem volt egyértelmű, milyen gyártmányú kártyákról van szó!
    Mer' mondjuk ha Manli, Powercolor, Eagle, Axle, etc. akkor nem csodálkozhatunk.
    Aki megveszi ezeket, meg is érdemli :)
  • iXBT #3
    Amugy meg az, hogy az ATI egy OEM-nek leszallit pl. alacsonyabb orajelu peldanyokat, es az az utcara is kikerul, az nem feltetlen az ATI hibaja. A gaz akkor lenne,ha a dobozos verziok lennek kulonbozo sebesseguek.