Csabi

Új VIA C3 processzor

Az asztali és a hordozható számítógépekhez készülő processzorok piacán az Intel és az AMD mellett a VIA is igyekszik megfelelni a felhasználók igényeinek. A VIA a CPU-ival elsősorban az alacsonyabb árkategóriás PC-k esetében szeretne az eddigieknél nagyobb népszerűségre szert tenni. Folyamatosan fejleszti a C3 processzorait annak érdekében, hogy azok minél költséghatékonyabb megoldást jelentsenek a felhasználók számára. A VIA C3 processzorcsaládjának legújabb képviselője - az órajel kivételével - a legtöbb paraméterében hasonlít az eddigi modellekre.

A VIA legújabb C3 CPU-ja 933 MHz-es frekvenciával működik. Arra az Ezra processzormagra épül, amely elsőként a 800 MHz-es C3 CPU-kba került bele, és a legfontosabb jellemzője, hogy 0,13 mikronos gyártási technológiákkal készül. A cég szerint ennek köszönhetően az új processzor nemcsak az asztali számítógépekben alkalmazható ideálisan, hanem a notebookokban is, hiszen a fogyasztása és a hőkibocsátása is alacsony. Ezeken kívül a legkisebb x86 kompatibilis CPU-k közé tartozik, ami szintén nagyon előnyös tulajdonság a hordozható számítógépek esetében.


A 933 MHz-es C3 processzor Socket 370 foglalatba helyezhető bele. Hasonlóan az eddigi típusokhoz 128 KB L1 és 64 KB L2 cache-sel rendelkezik, valamint támogatja a 100 illetve a 133 MHz-es FSB (Front Side Bus) frekvenciákat. Kompatibilis az MMX és a 3DNow! utasításkészletekkel is. A VIA szerint ennek köszönhetően a processzor a legnépszerűbb és leggyakrabban használt szoftverek és internetes alkalmazások számára megfelelő teljesítményt biztosít.

A VIA közleményéből kiderül, hogy a 933 MHz-es frekvenciával működő C3 processzor nagyobb mennyiségű gyártása már elkezdődött, de a cég egyelőre még hivatalosan nem közölte az új CPU-jának árát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #9
    mondom markasat :) ne compaq-ot nekem a dell p3 866 nak hangja sincs meg a vinyot se hallani amikor kerreg.
  • dewdew #6
    Egesz Kina ezt veszi, ott pedig - mint tudjuk - vannak paran. Eladasi mutatokat sajnos nem ismerek, de nem lehet rossz. Ha nem erne meg nekik, akkor nem fejlesztenenek annyira.
  • Laalee #5
    vegyel markas gepet irodaba es se a sebesseggel se a zajjal nemlesz bajod...
  • tomcs #3
    mas kerdes hogy ott ra van irva de ilyenekkel szokas csinalni huto nelkuli rendszereket
  • tomcs #2
    azt azert nem art tudni hogy ezek a via cuccok egy arva darab venti nelkul, csak bordaval lazan elfutnak, meg raadasul nagyon olcsoak is, igaz jatszani total alkalmatlanok, de azert irodaba ahol sok gep kell, ott jo ha olcso es keveset fogyaszt