Franczy

Palm-TI szövetség

A világ egyik legnagyobb, kéziszámítógépek gyártásával foglalkozó cége, a Palm a napokban bejelentette, hogy a különböző következő generációs vezeték nélküli eszközeiben számos Texas Instruments (TI) gyártmányú chipet lehet majd találni, mely annak köszönhető, hogy a két óriáscég vezetői a napokban aláírtak egy többéves együttműködési szerződést, melynek keretein belül a Palm és a Texas Instruments hamarosan közös technológiai fejlesztésekbe kezd, és bizonyos közös marketingtevékenységeket is folytat majd.

A most bejelentett együttműködési szerződés értelmében a Palm következő generációs vezeték nélküli eszközeiben Texas Instruments processzorokat, valamint a TI-féle OMAP processzor platformot alkalmazzák majd, és ezen új eszközök nem valamikor a távoli jövőben, hanem a jelenlegi tervek szerint már egy éven belül napvilágot látnak majd. Todd Bradley, a Palm egyik vezetője a bejelentés kapcsán egy konferencián elmondta, hogy a Texas Instruments a Palm által előnyben részesített chipbeszállító cég, azonban a TI-vel kötött szerződés nem exkluzív, ami azt jelenti, hogy a Palm a jövőben olyan eszközöket is piacra kíván dobni, melyekben nem Texas Instruments-féle chipek vannak.

Az üggyel kapcsolatban egyébként tudni kell, hogy a Palm megnyerése érdekében a Texas Instruments mellett a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel, valamint a Motorola is versenyzett, azonban ebből a versenyből végül a TI került ki győztesen. Mindhárom cégben közös, hogy hordozható számítógépekbe szánt processzoraik nagy része a Cambrdige-i székhelyű ARM Holdings által lefektette alapokra épül.

A Palm mostani bejelentése sokak szerint egyáltalán nem volt meglepő, hiszen azt már egy ideje tudni lehetett, hogy a Palm a jelenleg használatos Motorola Dragonball processzorokról tovább szeretne lépni valamely ARM processzorra, és a Texas Intsruments ajánlata szakértők szerint is elég meggyőző volt. A Palm a processzorváltásra azért határozta el magát, mert a régi Motorola chipek egyszerűen már nem nyújtanak megfelelő teljesítményt ahhoz, hogy a minden eddiginél szélesebb körű multimédiás szolgáltatásokat nyújtó következő generációs kéziszámítógépekben alkalmazzák őket. Különböző források szerint egyébként a Palm tervbe vette egy nagy tudású, GPRS (General Packet Radio Service) támogatással rendelkező kéziszámítógép piacra dobását is, melyről azonban egyelőre még szinte semmit sem lehet tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!