Franczy

200 MHz-es SoC chip a Sharptól

A Sharp Electronics Corporation amerikai részlegének képviselői a napokban bejelentették, hogy a Sharp megkezdte annak az új, 200 MHz-es frekvenciájú SoC (System on Chip) eszköz béta változatának a partnercégekhez történő kiszállítását, mely az ARM 922T típusjelzésű RISC processzormagra épül, és amely chipet a cég reményei szerint a közeljövőben elsősorban vezeték nélküli videojátékokban, mobiltelefonokban, kéziszámítógépekben, terminálokban és otthoni szórakoztató elektronikai berendezésekben alkalmaznak majd a különböző gyártók.

A Sharp képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a most bemutatott LH7A400-as típusjelzésű újdonság immár a második olyan nagy integráltsági fokú SoC chip, melyet a működését idén februárban megkezdő észak-amerikai Sharp üzem fejlesztőmérnökei készítettek. A Sharp ezen észak-amerikai üzeméről egyébként annyit érdemes tudni, hogy itt a cég mérnökei a legfejlettebb technológiák segítségével különböző mikrokontrollereket és System on Chip eszközöket fejlesztenek.

"A Sharp LH7A400-as SoC chipet egyértelműen a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő internetes és multimédiás elektronikus eszközök piacára szánjuk. A 200 MHz-es frekvenciájú új chip rendkívül nagy integráltsági fokkal rendelkezik, kategóriájában pedig óriási a teljesítménye, ezenkívül pedig minimális az áramfelvétele és a hőtermelése. Úgy vélem, hogy a különböző gyártók a mi új chipünk segítségével minden eddiginél olcsóbb és alacsonyabb fogyasztású eszközöket dobhatnak piacra, mely eszközöknek ráadásul a kifejlesztési és forgalombahozatali ideje is rendkívül rövid lehet" - nyilatkozta Terry Thomas, a Sharp amerikai részlegének marketing igazgatója.

A fejlesztők elmondták, hogy az ARM cég RISC processzormagjára épülő vadonatúj 200 MHz-es frekvenciájú chipben 8 kilobyte utasítás-gyorsítótár, 8 kilobyte adat-gyorsítótár, egy tízcsatornás DMA (Direct Memory Access) engine és egy MMU (Memory Management Unit) egység is található. A Sharp tesztjei szerint az LH7A400-as SoC chip másodpercenként mintegy 220 millió utasítás végrehajtására képes, mely kategóriájában mindenképpen kiváló eredménynek számít.

Mivel a jelenleg bemutatott chip még csak béta verziójú, némi fejlesztői munka után várhatóan 2002 második negyedévében kezdődhet meg az új chip tömeggyártása, melynek ára egyébként 24 dollár lesz, tízezres tételben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #1
    jó.