Franczy

Code Red: nagyobb volt a füstje, mint a lángja?

A világ nagyobb antivírus cégei így év vége felé általában ki szokták adni saját kis toplistáikat, mely listákon az adott évben a felhasználók számára legkomolyabb veszélyt jelentő számítógépes vírusokat és férgeket sorolják fel szépen sorban. Az idei toplisták érdekessége, hogy az első tíz helyen általában egyik listán sem szerepel a közelmúltban nagy port kavart Code Red féreg, mely jelenségnek szakértők szerint több oka is lehet.

Egyrészt ugyanis elképzelhető, hogy a nemzetközi féregellenes megmozdulásoknak köszönhetően a Code Red-hez hasonló úgymond "felkapott" számítógépes károkozók végül is nem okoztak túl nagy károkat, másrészt pedig az is elképzelhető, hogy a Code Red létezéséről sokan nem is tudtak, ugyanis a régi, jól bevált víruskereső szoftverekkel nem is lehetett detektálni. Azon pedig nem szabad meglepődnünk, hogy minden egyes vírusirtó cégnek máshogy néz ki a 2001-es vírus toplistája, ugyanis általában minden cég más eljárásokat használ annak megállapítására, hogy az adott évben mely vírusok és férgek jelentették a legnagyobb veszélyt a gyanútlan felhasználók számítógépeire.

Sokan úgy vélik, hogy manapság általában a médiának "köszönhető" az a jelenség, hogy egyes számítógépes vírusok és férgek felbukkanását szinte már misztifikálják és felfújják az egész ügyet, miközben az átlagos férgek veszélyessége egyáltalán nincs arányban a média fokozott reakcióival. Azon szakértők, akik így vélekednek, azt állítják, hogy a Code Red esete is hasonló volt, vagyis a féreg sokkal kevesebb valós kárt okozott, mint amivel korábban fenyegették a jó népet, persze erre azt is lehet mondani, hogy éppen azért okozott a vártnál kisebb károkat, mert a felhasználók fel voltak készülve a féreg elleni védekezésre.

A jó öreg Code Red férget egyébként először idén júliusban fedezték fel a Microsoftnál, az FBI Nemzeti Infrastruktúravédelmi Központjában, valamint számos, számítógépes biztonsággal foglalkozó cégnél. A Code Red felbukkanása után az érintettek azon nyomban értesítették a sajtót a féreg veszélyeivel kapcsolatban, így a sajtó azonnal ráharapott az ügyre és órákon belül már szinte mindenki tisztában volt azzal, hogy a Code Red "nagyon is valós veszélyt" jelent a felhasználók számítógépeire, éppen ezért pedig nem árt, ha mindenki védekezni próbál a fertőzés ellen.

Az antivírus cégek jelentései szerint tehát a Code Red egyáltalán nem nevezhető az év legveszélyesebb férgének, és érdekes módon a Messagelabs cég toplistáján az ugyancsak nagy port kavart Nimda féreg is mindössze a huszonkettedik helyen tanyázik, ezzel szemben a SirCam féreg a legtöbb cég toplistáján előkelő helyet foglal el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!