JohnnyCage

Továbbra sem adja ki Itanium szervereit a Compaq

A Compaq Computer Corp. képviselője a napokban azt nyilatkozta, a társaság Intel Itanium-alapú szerverei továbbra sem állnak készen a kiadásra annak ellenére, hogy az Intel kijavította az Itanium rendszereket sújtó BIOS hibát.

Mint ismeretes, az Compaq szigorú ellenörző tesztsorozatai a közelmúltban felfedtek egy hibát az Itanium chipben, pontosabban a rendszerek BIOS programjában. A társaság ezért elhalasztotta a ProLiant 590/64 Itanium-alapú szerver kiadását, és értesítette az Intelt. Az Intel a napokban bejelentette, hogy kijavította a hibát, és minden Itanium rendszerben ajánlja az új BIOS alkalmazását. A legfeljebb 4 darab 64 bites Itanium processzort alkalmazó Compaq ProLiant 590/64 szerverek azonban továbbra sem látnak napvilágot, pedig az Intel-alapú szerverek legnagyobb gyártójának támogatása kritikus a chipóriás számára.


Azt jelenleg nem lehet pontosan tudni, mi volt az Itanium rendszerek problémája, ami miatt a szerverek megbuktak a Compaq igénybevételi tesztjein, de a hírek szerint az Itanium-alapú megoldások bizonyos esetekben feltűnően rossz teljesítményt nyújtottak. A Compaq, Tim Willeford szóvivő szerint más gyártók Itanium szervereinél is tapasztalta a problémát, így került célkeresztbe maga a processzor.

Willeford megerősítette, hogy a frissített BIOS megérkezett az Inteltől, de a Proliant 590/64 szerver egyelőre nem jelenik meg. - Számos egyéb tesztet végre kell még hajtanunk, mielőtt a Compaq Itanium szerverek megjelenhetnének - mondta a szóvivő. - Reméljük, hogy hamarosan megkezdődhet a szerverek szállítása, egyelőre azonban nem tudok megjelenési időpontot mondani. A kérdésre, hogy a ProLiant 590/64 napvilágot lát-e az éven, Willeford azt mondta, ő maga sem tudja a választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fotel #15
    ok - akkor szeirntem valamiféle túlcsordulás lehetett ,de tévedtem, kruvára nem álíltottam soha hogy értek a 64bites procikhoz, de itt az SG-n nem sokan vannak akik egyáltalán hozzászólnak valamihez.

    Egyébként nem értem supergamer hgoy miről beszélsz, én azt modntam hgoy lehegy hogy az a compaq testprogramjaiban van a hiba - az nem intel akárhogy is szeretnéd.

    z.p.e. - az alpha már az intelé...
    csak úgy mellesleg, egyébként sokan az itaniumokon 32bites kódot futtatnak, amivel elismerten lassú.

    Egyébként az, hogy msot sem adják ki, annak tudható be (legalábbis az én értelmezésem szeirnt a cikkben elhangzottak alapján) hogy még ezzel a biossal nem tesztelték le a rendszert.
    Tehát nem feltétlenül hibás a proci/bios/akármi


    Esetleges gépelési hibákért bocs
  • mir #10
    Fotel: télleg nem vagy.
    az, hogy bioshiba, meg nem számít semmit. habár az inteltől(lévén minden AMDsségem ellenére sem tudom asszondani a cégre, hogy szar, csak most épp nincs semmi értelmes terméke...) szal szerintem ezt kicsit túlzásbavitte... 3 év késéssel kiadni 1 olyan procit, ami lassú, és hibás... hát kicsit fura. és az a compaq féle tesztprogram csak sok sok script, ami oralce és egyéb hasnló kereskedelmi szoftvereken fut, tehát az platformfüggetlen. vagy hibázik US alatt is, vagy ha csak itanium alatt, akkor nyílván vagy a sok kereskedelmi termékben van a baj, vagy a HWben, vagy a fordítóban. nos a lefordított kódok csak nagyon kevésbe térnek el a más platformokon megszokottól(pl. a windows-xp ala ia64-nek ugyan azok a rendszerfügvényei, mint a sima win32 fügvények, még 1 automata kódoló is át tudja írni az eredeti kódot. lévén a rendszerfügvények ugyan azok. így nem valószínű, hogy a kód hibás. maradt még a fordító, meg a HW. mind a 2 intel... innentől kezdve nem sok a választás, ki a hibás...
  • Zedas #9
    Nos, izé, tökre igazatok van hogy a BIOS is az Intel bűne, csak arra kívántam rávilágítani hogy a BIOS hiba javítása egy rom átégetés, a CPU hiba javítás pedig, nos "kissé' költségesebb...
  • fotel #7
    xxy - Sose modntam hogy processortechnológus vagyok, tippeltem, de te aztán építő jellegű vagy itt a fórumon.

    Egyébként a hibát sose publikálták.
    ÉRdekes, hogy más meg szállítja, nem lehet hgoy a compaq testprogramjai hibásak? Hiszen ez egy új platform... bárki követhet el hibát;)

    Így természetesen az intel is, de legalább nem a papírokra modnják azt hogy 64bites!
  • mir #6
    na nem mintha olyan sok oka lenne az intelnek perelni azért, mert az itaniumot szarnak nevezték...
    a túlcsordulás meg sosem processzorhiba, hanem fordító/ASM hiba.
  • Laalee #4
    valoszinu hogy a compaq sem mondta hogy egyertelmuen rossz processzor hiba hanem max feltehetöen, es maris nincs szo lejatarasrol :) amugy meg az intel hibazott igyis ugyis...
  • Zedas #3
    Ahhoz képest hogy a CPU hibájával indítottak és csak BIOS hiba... csodálom hogy az Intel nem pereli be a köcsög Compaq-ot hitelrontásért. Bár valószínűleg nyalnia kell hogy legyen aki megveszi az Itániumot.