Csabi

Változások a memóriák piacán

Az utóbbi időben a memóriák piacáról sok felmérés készült, amelyek elsősorban a forgalomra vonatkoztak. Azonban sok esetben ezekben nem esett szó a memóriaárak emelkedéséről, amely jelenleg és a hírek szerint a jövőben is jellemző lesz erre a piacra. Egyes hírforrások ugyanis tudni vélik, hogy a Samsung és a Hynix olyan megállapodást kötött, amelyben az áll, hogy a jövőben a 128 Mbites SDRAM chipek árát 10-15 százalékkal emelik majd. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 1,5-1,6 dollárba kerülő chipek 1,8-1,9 dollárba fognak kerülni. A megállapodásnak ezért is van különös jelentősége, mert a két nagy cég ezzel jelentősen befolyásolhatja az egész világpiac alakulását. A piacon jelenleg a 256 MB-os PC133 SDRAM memóriák átlagára 18 dollár, míg a 256 MB-os PC2100 DDR SDRAM modulokhoz 30-35 dollárért lehet hozzájutni.


Nikkei Market Access (NMA) egy érdekes előrejelzést is közzétett a memóriák piacának hosszabb távú alakulásával kapcsolatban. Ebből az derül ki, hogy a jövőben a memóriák kapacitásának növekedése mellett a kereslet csökkenése lesz jellemző. A cég szerint a 256 Mbites chipek forgalma 2003-ban lesz a legjelentősebb, ugyanis ekkor akár 1,4 milliárd darab is piacra kerülhet. 2005-ben már leginkább az 512 Mbites chipek kerülnek a középpontba, de ezekből várhatóan már csak 1,2 milliárd darabra lesz szükség. Már ebből is jól látható, hogy a kapacitás növekedésével a kereslet elkezd csökkeni. A szakemberek azonban úgy látják, hogy a legrosszabb helyzet várhatóan 2007-ben alakul majd ki, amikor az 1 Gbites chipek elkezdenek szélesebb körben is elterjedni. Ezekből a nagy kapacitású memóriákból ugyanis előreláthatólag már csak 900 millió darabra lesz szükség. Az NMA az előrejelzésében felhívja a figyelmet arra, hogy 2007-ben már három nagyobb memóriagyártó is bőven ki tudja majd szolgálni a piaci igényéket.

Szakemberek szerint az NMA piaci előrejelzésében nagyon sok a bizonytalanság, főleg azért, mert előre nehéz megjósolni, hogy a jövőben a különböző operációs rendszereknek és alkalmazásoknak mekkora lesz a memóriaigénye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #7
    :))))
    Ellenben baromi sokat keresnek ezekkel az előrejelzésekkel/elemzésekkel.
    Tisztára, mint a meteorológusok (ok, azok nem keresnek ennit, de a találati arány...)...
  • busa #4
    Nektek nem tröszt szagú megállapodás ez az egész? Idézem: "Samsung és a Hynix olyan megállapodást kötött"... "ezzel jelentősen befolyásolhatja az egész világpiac alakulását". Ha ez bebizonyosodik, akkor lesznek itt újabb tröszt perek!
  • saldi #3
    ez egyik sem sdram amit a vegen felsoroltal...

    Kulonben szerintem a szamadatok nem konkretan az sdramrol szolnak... kepzeld csak el. 7 evvel ezelott meg csak fastpage volt ha volt, es most mar sehol sincs....