Franczy

Windows XP Embedded: a modularitás mindenek előtt

Mivel a Linux operációs rendszereknek a beágyazott rendszerek piacán sokkal nagyobb piaci részesedésük van, mint az asztali számítógépek piacán, ezért a Microsoft az újgenerációs Windows, a Windows XP esetében minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kíván fektetni erre a piaci szegmensre. Éppen ezért a cég fejlesztői több mint tízezer apróbb komponensre szedik szét a közelmúltban napvilágot látott operációs rendszert, mely így a Microsoft reményei szerint kiváló esélyekkel szerepelhet a set-top boxok, a nyerőautomaták, vagy akár az NAS eszközök piacán.

Különböző források szerint a Microsoft boszorkánykonyháiban jelenleg a Windows XP Embedded, vagyis a beágyazott Windows XP fejlesztési munkálatainak éppen a közepén tartanak a cég munkatársai, így várhatóan már nem kell túl sokat várnunk a minden eddiginél több modulból álló, rendkívül flexibilis új szoftverre, mellyel szemben nagyon komoly elvárásokat támaszt a redmondi cég vezetősége.

Az Evans Data Group piackutató cég közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmányából kiderül, hogy a beágyazott operációs rendszerek piacán jelenleg körülbelül 11,2 százalékos a nyílt forrású Linux rendszerek részesedése, azonban ez a százalékérték a különböző előrejelzések szerint jövőre elérheti akár a 27 százalékot is, vagyis a Microsoftnak tényleg komolyan bele kell húznia, ha ebben a szegmensben tartani szeretné a lépést a konkurenciával. A kéziszámítógépek Windows operációs rendszere, a Windows CE jelenleg egyébként 8,9 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, jövőre pedig előreláthatóan 14,1 százalékos részesedésre számíthat.

A Microsoft vezetői természetesen meg vannak győződve arról, hogy a beágyazott operációs rendszerek piacán a Windows sokkal jobb platform, mint a Linux, ugyanis elmondásuk szerint a Linux esetében számtalan kernel létezik, melyekhez ráadásul számtalan forrásból származó patch szerezhető be, mely álláspont a szoftveróriástól talán már nem is meglepő.

Ha Linuxot választasz, megkapod az alapvető kernelt, azonban amennyiben ebből egy működőképes valamit akarsz csinálni, az sok esetben rendkívül időigényes lehet - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Megan Kidd, a Microsoft beágyazott rendszerekért felelős termékmenedzsere, majd hozzátette, hogy a Microsoft legújabb beágyazott operációs rendszerének a modularitásáról minden elmond, hogy míg a cég korábbi hasonló rendszere 300 modulból épült fel, addig a Windows XP Embedded már 10000-ből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PiR8 #9
    UP!

    Elkezdtem foglalkozni a WinXP Embedded-el. Akinek szintén van tapasztalata vele, ossza meg. Bár kétségkívül, nekem is szükségem lenne segítségre. ;)
  • MuERTe #6
    Mellesleg jobb lenne ha ezt a verziót kiadnák pc-re is, összelegóznék magamnak egy kb. 50 megás xp-t ami vígan elvan 64 mega rammal :) Ezt miért nem lehet? Mert nem raknám fel a szar MSN explorert, vagy a messengerüket?
  • MuERTe #5
    "Ha Linuxot választasz, megkapod az alapvető kernelt, azonban amennyiben ebből egy működőképes valamit akarsz csinálni, az sok esetben rendkívül időigényes lehet - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Megan Kidd"

    De legalább lehet működőképes valamit csinálni belőle. Ha viszont az vinfos nem megy akkor csak két lehetőséged marad, vagy veszel egy új hardvert amin megy, vagy fölteszed azt a szar linuxot és hozzáidomítod a gépedhez. Talán ezért népszerübb az asztali gépeken kívül a linux.
  • GulaSoft #4
    Hehe, tudtam én hogy LEGO-znak ezek a fiúk, úgy látszik eddig DUPLO volt náluk a sláger, de most upgradeltek LEGO-ra.
  • CAD #3
    Minden normalis szabad piacon ez az elve a cegeknek ;) - csak ugye van aki kevesbe, van aki meg nagyon agresziv.