Csabi

Az USB 2.0 várható szereplése a Comdexen

A szakemberek többsége arra számít, hogy a Comdexen a gyártók inkább USB 2.0 interfészt támogató eszközöket fognak bemutatni a FireWire megoldások helyett. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen az USB 2.0 nagyobb újdonságnak számít, mint az IEEE 1394 (FireWire).

Az USB 2.0 előírások bemutatásakor nagyon sokan úgy gondolták, hogy az IEEE 1394 és az új USB szabvány között óriási lesz a rivalizálás. Mostanra azonban egyre több szakember azon a véleményen van, hogy a két interfész között a jövőben nem lesz különösebb versengés, sőt még ki is egészítik majd egymást. Ennek leginkább az az oka, hogy a két szabvány eltérő perifériák esetében használható ideálisan.

Az IEEE 1394-et a 90 évek közepén az Apple Computer kezdte népszerűsíteni, és elsősorban a digitális videoátvitelhez ajánlotta. Az USB első verziója 1997-ben jelent meg azzal a céllal, hogy az egyre fejlődő perifériális eszközök és a számítógépek között hatékony csatlakoztatási lehetőséget biztosítson. A napjainkban elterjedt USB 1.1 a maga 12 Mbit/másodperces sebességével jelentősen elmarad az IEEE 1394 által biztosított 400 Mbit/másodperces adatátviteltől. Ezen a nagy különbségen változtat az USB 2.0, hiszen akár 480 Mbit/másodperces adatátvitelt is lehetővé tesz. Itt azért meg kell említeni, hogy a jövőben megjelenő IEEE 1394b előírásokban már 1,6 Gbit/másodperces sebesség szerepel, ami később a 3,2 Gbit/másodpercre fog emelkedni.

Az eddig megjelent és a Comdexen bemutatkozó USB 2.0 termékekből arra lehet következtetni, hogy az új USB interfész elsősorban a különböző adattároló berendezésekben kap helyet. A hírek szerint a Comdexen számos olyan CD-RW, DVD-RAM és DVD-R meghajtó lát majd napvilágot, amelyek USB 2.0 interfészen keresztül lesznek csatlakoztathatók a számítógépekhez. Annak ellenére, hogy az USB 2.0 elsősorban az adattároló eszközök esetében kap szerepet, lesz számos olyan eszköz (például digitális fényképezőgép), amely támogatni fogja az új USB előírásokat.

Az USB 2.0 és a FireWire békés "együttélését" jól példázza az Adaptec legújabb bővítőkártyája is, amelyen három USB 2.0 és négy IEEE 1394a port kapott helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!