Franczy

ABIT KT7A és az AMD Athlon XP

Az elmúlt napokban világszerte nagy port kavart a kiváló minőségű tuning alaplapjairól ismert ABIT cég azon bejelentése, miszerint az 1.3-as revíziószámnál régebbi ABIT KT7A/KT7A-RAID típusú alaplapok nem támogatják az AMD közelmúltban bejelentett új processzorait, az AMD Athlon XP processzorokat.

Érthető, hogy sokan zúgolódtak az üggyel kapcsolatban, hiszen köztudott, hogy az ABIT azon cégek közé tartozik, melyek a legjobb olyan alaplapokat dobták piacra, melyek a VIA cég KT133A típusjelzésű chipsetére épültek, ebből pedig egyenesen következik, hogy világszerte számtalan ABIT KT7A tulajdonos van, és sokan ezen felhasználók közül a legújabb AMD processzorokat is használni szeretnék, mégpedig alaplapcsere nélkül.

Az X-bit labs munkatársai vették a fáradságot, és kipróbálták, hogy az említett ABIT alaplapok hogyan boldogulnak az AMD legújabb üdvöskéjével, az Athlon XP-vel. A tesztre használt 1.0-s ABIT KT7A alaplap BIOS-a "4a" jelzésű volt, az 1.3-s verziójú board BIOS-a pedig az "s5s" jelzést viselte magán, vagyis mindkét BIOS a legfrissebb verzió volt.


Ahogy az várható volt, az 1.3-as revíziójú ABIT KT7A alaplap teljes mértékben kompatibilis az Athlon XP processzorokkal. Az említett BIOS-szal semmi probléma nem volt, de a rendszer még az eggyel korábbi BIOS-szal is működőképes volt, igaz induláskor az alaplap Athlon XP helyett Athlon 4-nek ismerte fel a processzort. Az 1.0-s revíziószámú ABIT KT7A alaplap esetében a teszterek lényegében nem sok jóra jutottak, ugyanis a rendszer be sem bootolt. Ezután kipróbálták, hogy a régebbi alaplap az 1.3-as verziójú boardoknak szánt BIOS-szal esetleg beindul-e, próbálkozásukat azonban ugyancsak kudarc követte.

Magyarul immár teljesen biztosra vehető, hogy a régebbi ABIT KT7A, illetve KT7A-RAID alaplapok tulajdonosainak le kell mondaniuk az Athlon XP processzorokról, azonban talán némi vigaszt nyújthat nekik az a tény, hogy legalább az újabb, Morgan magos Duron processzorok minden gond nélkül működni fognak alaplapjaikban.

Az ABIT az üggyel kapcsolatban egyébként azt nyilatkozta, hogy megérti a korábbi KT7A tulajdonosok felháborodását, de az ABIT az érintett alaplapokat még azelőtt dobta piacra, hogy az AMD megküldte volna a cégnek az új Athlon XP processzorok hivatalos specifikációit. A megoldás: új KT7A, vagy esetleg KG7 típusú ABIT alaplap vásárlása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chrisboy #23
    már 1 hónapja használom az xp angol verzioját és mondhatom kellemes vele dolgozni.gyors, nincs kék képernyo, fagyás, csak az a bibi, hogy a windows 2000 hibáit még mindig nem javitották ki. ott kezdjük, hogy aspi driver csere, ha azt akarjuk, hogy a winamp lássa a cd lejátszót.aztán mért is menne rajta a winoncd 3.8???csak a nero és az easy cd 5.0 fut rajta.aki megoldást tud a winoncd 3.8 xp alatti muködésére az irjon az email cimemre.amugy ugy van ahogy azt bill mondta: o nem tökéletes oprendszert akar csinálni, hanem üzletet.
  • KIP #22
    Most akkor vegyek új alaplapot...nem mintha lenne
    TB Xp-re dellám...:-)
  • Pheel #20
    Én sem szeretem különösebben az Abitot, de néha van 1-1 jó lapja. És gyakrabban, mint a GigaByte-nak.
  • Pheel #17
    Ebben csak az nem jó, hogy nem a MaxPayne-hez írnak Windows-t, hanem Windows-hoz MP-t.
  • kowajano #12
    hehe ABit megtudja érteni?? na persze sztem leszarja hogy müxik e vagy sem neki csak jo mert legalább megint bevételhez jut azzal hogy le kell cserélni az alaplapot
  • Lion #7
    ABIT Suck @ ASUS Forever !!!!
  • Ligend #5
    Itt a specifikacio, ha valakit erdekel: http://www.viahardware.com/faq/kg7kr7/specifications.htm#kr7raid
  • Ligend #4
    Ha mar itt tartunk, nem tudja valaki veletlenul hogy mikor jon ki a KR7-RAID (KT266A chipset)? Kepet mar lattam rola, de valoszinuleg valami pre-teszt verzio lehetett egy kiallitason. :-)
  • Laalee #2
    sebaj nekem ugyis sima kt7 esem van :) es azzal se megy az xp :) jonekem az a duron is
  • Pheel #1
    Abit. Vegyél újat, de csak tőlünk... :(((