Franczy

Vezető alaplapgyártók: a VIA nem tényező

A vezető tajvani alaplapgyártó cégek úgy vélik, hogy számukra teljesen veszélytelen, hogy - mint az a napokban kiderült - a VIA Technologies ezentúl már nemcsak alaplapi chipsetek, hanem komplett alaplapok gyártásával is foglalkozni kíván. Ahogy arról már beszámoltunk, a VIA Technologies képviselői október 15-én bejelentették, hogy létrehozták a VIA Platform Solutions Divisiont (VPSD), mely arra hivatott, hogy VIA márkanév alatt alaplapokat fejlesszen ki és hozzon forgalomba. Érdekesség, hogy Kínában és Dél-Koreában már a bejelentést megelőző napokban feltűntek az első VIA gyártmányú alaplapok, melyek nem túl meglepő módon a VIA elég nagy port kavart P4X266-os chipsetére épülnek.

A nagyobb alaplapgyártó cégek tehát úgy gondolják, hogy a VIA alaplapok nem sok vizet zavarnak majd, és a legfontosabb, hogy valószínűleg nem jelentenek majd konkurenciát a saját alaplapjaiknak. Ezek az óriás cégek úgy vélik, hogy a VIA azért kényszerült belépni az alaplapok piacára, mert csak így képes népszerűsíteni a sokak által egyszerűen csak botrányosnak titulált P4X266-os chipsetet. Aki esetleg nem tudná, a VIA ezen chipsete nem a teljesítménye miatt kapta a botrányos jelzőt, hanem amiatt, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel nem adott meg néhány, a P4X266 gyártásához szükséges licencjogot a VIA-nak, ám a cég vezetőségét ez egyáltalán nem érdekelte, melynek folyománya a két cég közötti pereskedés lett. Más kérdés, hogy a P4X266 teljesítménye sem kiemelkedő, ráadásul a konkurens SiS cég az utóbbi időkben nagyon komoly teljesítményű új chipseteket dobott piacra, és a vezető alaplapgyártó cégek szerint ez is azon indokok közé tartozik, melyek miatt a VIA úgy döntött, hogy beszáll az alaplapok piacára.

A vezető tajvani alaplapgyártók közül eddig egyébként csak az Elitegroupnak sikerült legyőznie az Inteltől való félelmét, vagyis a komolyabb cégek közül kizárólag az Elitegroup dobott piacra P4X266 chipsetes alaplapot. Az Asustek Computer, a Micro-Star International (MSI) és a Gigabyte Technology nem rendelkezik P4X266-os tervekkel, ezek a cégek egyébként úgy vélekednek, hogy ők ugyan nem foglalkoznak a VIA P4X266-tal, azonban szerintük ettől függetlenül a chipset teljesítménye bőven elegendő ahhoz, hogy a másodvonalbeli alaplapgyártó cégek meglovagolják a P4X266 sikerét. Magyarul a vezető alaplapgyártók sem a VIA cég Pentium 4-es chipsetét, sem a VIA alaplapokat nem tartják említésre méltó tényezőknek, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ennek a viselkedésmódnak a kialakításában nem kis szerepe volt az Intelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!