JohnnyCage

VIA: Az Intelnek nincs joga a Pentium 4 gyártására

A tajvani VIA Technologies hétfőn bejelentette, hogy a társaság beperelte az Intelt, amely a cég állítása szerint törvénytelen lépéseket tesz a konkurencia visszaszorítására, ráadásul megsértette a társaság szabadalmait.

Az Intel éppen az elmúlt napokban indított pert a VIA ellen, mivel a tajvani chipsetgyártó állítólag megsértette az Intel 5 különféle, Pentium 4-gyel kapcsolatos szabadalmát. A VIA Technologies hétfőn bejelentett pere, amely mind az Egyesült Államokban, mind Tajvanban bejegyzésre került, egy válaszlépés az Intel felé.

A VIA Technologies vádjai szerint a chipóriás Intel olyan, illegális tevékenységet folytat, amely gátolja a szabad verseny folytatását a piacon. Ami ennél azonban jóval meglepőbb, az az, hogy a VIA emellett szabadalmainak megsértésével is vádolja az Intelt. A VIA Technologies szerint ugyanis a chipóriás Intel nem szerezte meg "a szükséges licenszt a VIA-tól a Pentium 4 mikroprocesszor, illetve a Brookdale (i845) chipkészlet gyártásához". "Az Intel Pentium 4 processzorai, valamint az ezekkel kompatibilis i845 chipkészlet megsérti a VIA szabadalmait" - mondta Richard Brown, a VIA marketingigazgatója.

A VIA Technologies kártérítést követel az Inteltől mind az állítólagosan megsértett szabadalmaiért, mind azért, mert a társaság nyomást gyakorolt az alaplapgyártókra a VIA P4X266 chipkészlet támogatásának mellőzéséért. Ipari hírforrások, valamint a VIA szerint az alaplapgyártók többsége, közöttük a piacvezető cégek is, azért nem támogatják a chipkészletet, mert az Intel perrel fenyegette meg őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #17
    egyszerű: ha a via bizonyos technológiai újításokat szabadalmaztatott, és ezeket az intel felhasználja, vagy fizet licenszdíjat (rohadt sokat), vagy fizet kártérítést (még rohadt többet). HA van ilyen szabadalom. szerintem van, és a via így próbál nyomást gyakorolni az intelre, hogy engedjen a viának p4 chipsetet gyártani.
    az atival óvatosan: stratégiai megállapodást kötöttek az intellel...
  • HealerGOD #7
    Nem tudom, hogy mennyi alapja lehet, de a népnek cirkusz kell, a nép megkapja :-)))...
  • Laalee #6
    azert en jot röhögnek ha megtiltanak az intelnek hogy p4 chipsetet gyartson :)
  • Ligend #2
    "Na nehogy mar a nyul vigye a vadaszpuskat, a befott pedig eltegye a nagymamat!" - errol a cikkrol hirtelen ez ugrott be nekem. Mi koze van a VIA-nak a Pentium4 proci gyartasahoz? Es ha valoban serti a szabadalmait az Intel P4-e, akkor miert a proci megjelenese utan kozel 1 evvel jut ez az eszebe? Nagyon olyan szaga van az egesznek, hogy a VIA nem tud mivel visszavagni, ezert dobalja a sarat es vagdalkozik. Nevetseges...