Franczy

Másodvirágzás várható a Socket A alaplapok piacán

A Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es processzorok augusztusi bemutatásuk óta világszerte sok helyen még mindig hiánycikknek számítanak, mely jelenség több összetevő következménye. Egyrészt az Intel mielőbb szeretné kiüríteni a régebbi Socket 423-as tokozású Pentium 4-es raktárkészleteit, másrészt pedig az Intel által legyártott Socket 478-as processzorok legnagyobb része az olyan nagy, számítógépek gyártásával foglalkozó cégeknél köt ki, mint például a Dell Computer, vagy a Hewlett-Packard, vagyis a kiskereskedőkhöz nem túl sok Socket 478-as szállítmány érkezik. Szakértők szerint ez a helyzet mindenképpen kedvez az Advanced Micro Devices-nek, persze az AMD processzorok és az ezekre a chipekre épülő rendszerek nagyon komoly teljesítménye már önmagában is elég indok a vásárlásra.

A vezető és másodvonalbeli alaplapgyártók legfrissebb jelentései is alátámasztják azt az állítást, hogy az AMD platform világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen míg az elmúlt hónapokban némileg csökkent a Socket A foglalattal rendelkező alaplapok piaci részesedése, addig szeptemberben megállt ez a folyamat, és a gyártók az előrejelzések szerint októberben már minden eddiginél több, AMD processzorok fogadására alkalmas alaplapot gyártanak majd.


Az idei év korábbi időszakának AMD-s visszaesését jól szemlélteti, hogy az idei év harmadik negyedévében az AMD 4,2 millió darab Athlon és 4 millió Duron processzort gyártott le, miközben ez idő alatt mindössze 1,5-1,6 millió darab Socket A foglalatos alaplapot gyártottak le világszerte. Az előrejelzések szerint tehát ennek az AMD számára kedvezőtlen időszaknak most vége szakad, hiszen szinte az összes alaplapgyártó növelni kívánja AMD-s alaplapjainak a gyártókapacitását.

Az alaplapgyártók szerint több tényező is a Socket A-s gyártókapacitások növelése mellett szól. Az egyik legfontosabb indok a Socket 478-as processzorok hiánya, valamint, hogy az Intel platformon a chipsetek terén nincs olyan nagy felhozatal, mint az AMD platformon, ahol minden gyártó kedvére válogathat a különböző chipsetek között. Ezenkívül természetesen az sem elhanyagolható a Socket A foglalatos alaplapok jövőbeli népszerűsége szempontjából, hogy a napokban bejelentett AMD Athlon XP processzorok könnyedén felveszik a versenyt a több száz MHz-cel nagyobb frekvenciával rendelkező Pentium 4-es chipekkel, sőt az AMD processzorok a legtöbb tesztben állva hagyják a konkurencia termékeit. Szakértők szerint egyébként az AMD 1,467 GHz-es XP 1700+ processzora teljesít nagyjából egy szinten az Intel 2 GHz-es Pentium 4-es chipjével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #25
    Igen, ahogy asdfghjkl mondta, a demostudio-ban van SIS735 lap
  • narumon #24
    "Magyarországon vajon miért csak a VIA-t látjuk viszont?"

    Lehet kapni a Sis735-ös lapokat is, az ALi chipseteseket is, sőt AMD chipseteseket is. Ezek szerint rossz boltokban kerested...
  • pista #23
    Másfél éve nincs új. Eddig kibírta. 12X szorzó, 66-133 Mhz Fsb. A tualatinhoz elvileg nem jó, de a lent említett átalakítót e célból gyártják.
  • iXBT #20
    Igy van, csak a rev.B 815-ok fogjak tudni, nem a fesz a gond, hanem mas a buszkezeles.
  • Borg #16
    Már mikor az elsö hirek szivárogtak a tualatinrol, tudni lehetett hogy a 440BX támogatni fogja, a megfelelö átakitóval, ami tud neki voltot biztositani.
    Továbbá 50%a a 815ös alaplapoknak is tudni fogja, mert 2 féle northbridge létezik ezeken, amiböl az egyik tudja kezelni. Utóbbiaknál viszont valszin csak a márkásabbak tudnak megfelelö voltot biztositani nekik.
  • pista #15
    Értem, amit mondasz! De ezt az átalakítót(PL-iP3/T) pont ilyen célból készítik. slot1->fcpga2(tualatin). Legalábbis az előbb említett honlapok szerint. Gyanítom, hogy tapasztalata még senkinek sincs.
  • pista #13
    Majd kiderül. Leírás már van róla: clubic.com, powerleap.com. Itt még igencsak újdonság, de ha lesz, mutassatok olyan 3-4 éves alaplapot, amibe mostani, és későbbi processzorok működnek!
  • iXBT #12
    Nem fog menni...
  • pista #11
    Jó! A BX chipset harmadvirágzását éli: slot1->fcpga2(tualatin) átalakító!!!!!
  • zplayer #8
    Hello dewdew. hol elhet ilyet beszerezni? Lecserelnem az enyimet egy ilyenre.
    Kosz